18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Margaret Elizabeth Noble

Fe-Memorance: Margaret Elizabeth Noble


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η αδελφή Nivedita (Margaret Elizabeth Noble) γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1867, στην Ιρλανδία, όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια και υπήρξε δασκάλα, συγγραφέας, κοινωνική ακτιβίστρια και μαθήτρια του Swami Vivekananda, ο οποίος προήγαγε την ινδική εθνική συνείδηση, την ενότητα και την ελευθερία.

Πιο συγκεκριμένα, η Margaret Elizabeth Noble άρχισε να διδάσκει στην ηλικία των 17 ετών σε διάφορα σχολεία γύρω από την Ιρλανδία και την Αγγλία. Το 1892, ίδρυσε το δικό της σχολείο στο Wimbledon. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στο Sesame Club του Λονδίνου, όπου γνώρισε τους συγγραφείς George Bernard Shaw και Thomas Huxley. Το 1895, συνάντησε τον Vivekananda, και έτσι ήρθε σε επαφή με τις καθολικές αρχές της Vedanta και τις ανθρωπιστικές διδασκαλίες. Έκτοτε, από το 1896 μέχρι το 1898, εργάστηκε για το κίνημα Vedanta στην Αγγλία. Εξαιτίας της μεγάλης αφοσίωσης, ο Vivekananda της απέδωσε το όνομα Nivedita (“Dedicated One”).

Το 1898, ακολούθησε τον Vivekananda στην Ινδία. Εκεί ίδρυσαν ένα σχολείο στη Βεγγάλη (σημερινή Καλκούτα), στο οποίο η διδασκαλία θα αφορούσε τον συνδυασμό των ινδικών παραδόσεων και των δυτικών ιδεών. Στόχος ήταν να μορφωθούν κορίτσια, τα οποία στερήθηκαν ακόμη και τη βασική εκπαίδευση. Το σχολείο λειτούργησε μέχρι στις αρχές του 21ου αιώνα. Στη συνέχεια, το 1899, η Nivedita βοήθησε τους φτωχούς της Βεγγάλης, οι οποίοι βίωναν μια κρίσιμη περίοδο λόγω της πανούκλας. Μετά το θάνατο του Vivekananda (1902), η Nivedita στράφηκε περισσότερο στην πολιτική χειραφέτηση της Ινδίας. Τελικά, η Nivedita έφυγε από τη ζωή στις 13 Οκτωβρίου του 1911, σε ηλικία 43 ετών, στο Roy Villa του Darjeeling. Χαρακτηριστικά, στον τάφο της είναι γραμμένη η φράση «Εδώ βρίσκεται η αδελφή Nivedita, που έδωσε τα πάντα στην Ινδία».


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.