17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία5 τύποι αφεντικών

5 τύποι αφεντικών


Της Δήμητρας Παπαδοπούλου,

Η εργασία αποτελεί για τους περισσότερους αναπόσπαστο και ταυτόχρονα αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το εργασιακό μας περιβάλλον (στην περίπτωση που η εργασία δεν είναι εξ αποστάσεως), χαρακτηρίζεται από σχέσεις πελατειακές, συναδελφικές αλλά και τις σχέσεις μας με τον εκάστοτε εργοδότη. Για κάποιους μπορεί το τελευταίο να αποτελεί μια σχέση ευχάριστη, για άλλους μια σχέση αδιάφορη, ενώ για άλλους μια σχέση εφιαλτική.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τους πέντε τύπους αφεντικών που είτε έχεις συναντήσει, είτε θα συναντήσεις σίγουρα μια φορά στη ζωή σου.

  • Το αφεντικό «φίλος»

Είναι ένας άνθρωπος πολύ cool και η ύπαρξή του στο χώρο εργασίας είναι ευχάριστη. Θα βρει την κάθε ευκαιρία να κάνει πλάκα και να αστειεύεται με το προσωπικό, με σκοπό να δημιουργήσει ένα κλίμα συμπάθειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Στο αφεντικό αυτό δε θα διστάσεις να μιλήσεις, όπως θα μιλούσες σε ένα φίλο σου, καθώς δεν υπάρχει η περίπτωση παρεξήγησης. Τέλος, το αφεντικό αυτό είναι πολύ πιθανόν να επιδιώξει και εξόδους εκτός δουλειάς, αφού η οικειότητα μπορεί να φτάσει και σε άλλο επίπεδο.

  • Το αφεντικό «φάντασμα»

Είναι ο τύπος που δεν είναι ποτέ εκεί, αλλά που ακόμα και να είναι, είναι σαν να μην είναι. Παρά τον τίτλο του ιδιοκτήτη, δε γνωρίζει τη δουλειά. Πολλές φορές η ευθυνοφοβία είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει καθώς φοβάται ή αποφεύγει να αναλαμβάνει ευθύνες, με αποτέλεσμα οι ευθύνες αυτές να μεταβιβάζονται αναγκαστικά στο προσωπικό. Είναι ο τύπος που θα προσπαθεί να τα έχει καλά με όλους λέγοντας στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει, χωρίς όμως απαραίτητα να τα εκπληρώνει προκειμένου να έχει τη συνείδησή του καθαρή. Αγνοεί, ωστόσο, πως έτσι το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί διαμάχες και εντάσεις.

  • Το αφεντικό «ψυχούλα»

Τι να πει κανείς γι’ αυτόν; Όσο και να σκεφτείς δεν έχεις να του προσάψεις κανένα παράπτωμα. Ευγενικός, καλόκαρδος και καλοπληρωτής. Έχοντας για αφεντικό το συγκεκριμένο τύπο, δε θα αγχωθείς ποτέ για το αν θα μείνεις απλήρωτος ή για το ότι δε θα πάρεις την άδεια που τόσο θέλεις. Βάζει εσένα πάνω από όλα και εκτιμάει τη συνεισφορά σου στην επιχείρησή του. Δε θα διστάσει να σου πει «σχόλασες» πριν την ώρα σου ή να σου δώσει παραπάνω λεφτά γιατί απέδωσες καλά και στήριξες την επιχείρηση. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που στη φουρτούνα θα πιάσει το τιμόνι και θα δουλέψει μαζί σου προσπαθώντας να σε βοηθήσει. Δυστυχώς, αυτός ο τύπος αφεντικού αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

  • Το αφεντικό «πρόεδρος»

Είναι η προσωποποίηση του εγωκεντρισμού. Είναι αυτός και κανένας άλλος. Στόχος του είναι τα λεφτά και η κατάκτηση όλο και περισσότερων στόχων. Θα κάνει κινήσεις παρορμητικές προκειμένου να διευρύνει την επιχείρησή του και η μόνη του συζήτηση θα είναι η ανάδειξη του εαυτού του και η προβολή του επιχειρηματικού του ναρκισσισμού. Αν έχεις ίδια όνειρα και έχει προοπτικές ο τύπος, το να κρατηθείς από δίπλα του είναι σωστή κίνηση καθώς η δυναμική του ίσως σε τραβήξει και σένα ψηλότερα, απλά μην περιμένεις κάθε τι που κάνεις να παίρνει πλήρη αναγνώριση.

Και φυσικά αφήνω το καλύτερο για το τέλος…

  • Το αφεντικό «και μη χειρότερα»

Είναι η προσωποποίηση του κακού. Είναι όλα τα στραβά μαζεμένα σε έναν άνθρωπο. Έχετε συμφωνήσει για βασικό μισθό συν τα νόμιμα ένσημα για 8 ώρες πενθήμερο. Guess what! Δε θα δουλέψεις πενθήμερο 8ωρο! Ούτε το βασικό θα πάρεις! Ούτε ολόκληρα ένσημα θα πάρεις! Θα σε βάλει να δουλεύεις Κυριακές, αργίες, Πάσχα, Χριστούγεννα, Ανάσταση, 15Αύγουστο, ημέρα εκλογών, halloween και oktoberfest. Αυτός ο άνθρωπος έχει ένα πρόβλημα για κάθε σου λύση. Πάντα θα βρει μια αφορμή για να σε μειώσει και να σου δείξει πόσο λίγος είσαι μπροστά του. Μπορεί να σου δείξει κάτι και μόλις το κάνεις με τον ίδιο τρόπο να έρθει και να σε διορθώσει. Και ένα ωραίο βραδάκι θα σε απολύσει με SMS στο κινητό χωρίς καμία δικαιολογία.

Αυτός ο τύπος αφεντικού, σε έχει απολύσει χιλιάδες φορές μέσα στο μυαλό του. Το να απολύει και να ανακυκλώνει εργαζομένους είναι το χόμπι του. Δε θα διστάσει να σε πάρει τηλέφωνο στις 7 το πρωί στο ρεπό σου, για να σου πει να πας να βάλεις «ένα χεράκι» σε ένα από τα αλλά 8 μαγαζιά του, που έχτισε με τον κόπο και με το αίμα των πρώην εργαζομένων του. Θα σε βάλει να κάνεις τη δουλειά πέντε υπαλλήλων, θα σε υποχρεώσει από το να καθαρίσεις την τουαλέτα μέχρι να κάνεις τα γλυκά μάτια στους πελάτες και στις πελάτισσες. Ευτυχώς, είναι τυπικός στις πληρωμές του. Στην πληρωμή του καλύτερα, σε αυτή τη μοναδική που θα κάνει πριν σε διώξει για να πάρει άλλον.


Δήμητρα Παπαδοπούλου

Γεννημένη το 1996. Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με κατεύθυνση στις διεθνείς σχέσεις. Ασχολίες της, η πολυποίκιλη ανάγνωση βιβλίων, η μουσική και οι ξένες γλώσσες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ