16.2 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Τέλος Εποχής


Του Μίνωα Ράπτη,

Ολοκληρώθηκαν και ως προς το διαδικαστικό τους οι πιο «βαρετές» εκλογές των τελευταίων χρόνων, με ένα αποτέλεσμα που πολλοί ήθελαν αλλά σχεδόν όλοι ανέμεναν.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα που θα κερδίσει αυτοδύναμα εθνικές εκλογές από το 2009, πριν 10 χρόνια δηλαδή, όταν η χώρα μας μπήκε στην οικονομική ύφεση, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί την παράταξη φτιαγμένη από το υλικό που πιο δύσκολα από όλα τα αλλά φθείρεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ορκιστεί Πρωθυπουργός την Δευτέρα 8 Ιουλίου. Η κυβέρνηση του φαίνεται να είναι -σχεδόν- έτοιμη, κορυφαία στελέχη ετοιμάζουν κοστούμια υπουργών, ενώ ήδη έχουν γίνει πρόδηλοι οι τομείς με τους οποίους σκοπεύει να ασχοληθεί πρώτα η νέα κυβέρνηση.

Βασικοί τομείς αποτελούν η δημόσια τάξη και ασφάλεια (Εξάρχεια και Πανεπιστημιακό άσυλο είναι στο «στόχαστρο» του επιτελείου Μητσοτακη) καθώς και ο τομέας της Οικονομίας (Ασφαλιστικό, φορολογία και επενδύσεις / ιδιωτικοποιήσεις).

Αναμένεται να τηρηθούν ορισμένες εσωκομματικές ισορροπίες στις επιλογές Μητσοτάκη για τους κομβικούς υπουργικούς θώκους καθώς και επιλογές που θα σηματοδοτούν τη διεύρυνση με προσωπικότητες του μετριοπαθούς Κέντρου, του ανανεωτικού ΠΑΣΟΚ αλλά και τεχνοκράτες ανένταχτους.

Επισφραγίστηκε η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο της (κέντρο)αριστεράς με ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν έφερε τη μεγάλη ανατροπή που επεδίωξε αλλά υπήρξε ανώτερο των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν από δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις.

Φαίνεται πως η επαναφορά στην κανονικότητα περιλαμβάνει και μια επαναφορά σε έναν ατελή, αλλά εξελισσόμενο διπολισμό.

Τον ρόλο της φιλοευρωπαϊκής αριστερής αντιπολίτευσης φαίνεται να αναλαμβάνει στα χνάρια του παλιού Συνασπισμού το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που κατάφερε να εκλεγεί στη Βουλή και να αποκτήσει εκπροσώπηση, ενώ τη σκυτάλη της εκ των δεξιών αντιπολίτευσης που είχε κατά καιρούς εκφραστεί από μικρά κόμματα με προέλευση τις τάξεις της ΝΔ (ΠΟΛΑΝ, ΛΑΟΣ) αναλαμβάνει πλέον η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που από τα 3 κόμματα που «φλέρταραν» με την είσοδο στη Βουλή επέδειξε τη μεγαλύτερη ισχύ.

Αντίθετα, η Χρυσή Αυγή, ένα χαρακτηριστικότατο σύμπτωμα της κρίσης, δεν κατάφερε οριακά για πρώτη φορά από το 2012 να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική της παρουσία, σηματοδοτώντας μια στροφή του εκλογικού σώματος προς μια ιδεολογική και πολιτική μετριοπάθεια που είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια.

  • Πρώτο γενικό συμπέρασμα των αποτελεσμάτων, τηρήθηκε η υφιστάμενη εδώ και πολλές δεκαετίες επικράτηση των (κέντρο)αριστερών δυνάμεων επί των (κέντρο)δεξιών (εφόσον αθροιστούν τα ποσοστά των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοια), παρά την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας.
  • Δεύτερο γενικό συμπέρασμα, η εντολή των πολιτών που χαρίζει στη ΝΔ πάνω από 155 έδρες, είναι τέτοια που θέλει ισχυρή και σταθερή διακυβέρνηση.
  • Τρίτο γενικό συμπέρασμα, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε το αντιπολιτευτικό στυλ που θα υιοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας καθώς και η μεθοδολογία που θα ακολουθήσει στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε Προοδευτική Συμμαχία, τηρουμένων των εσωκομματικών συσχετισμών που διαμορφώνονται έπειτα από την ήττα.
  • Τέταρτο γενικό συμπέρασμα, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και την αλληλεπίδραση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, καθώς εν πολλοίς είναι ο κατακερματισμός αυτού του ιδεολογικού χώρου που ανέδειξε μια τόσο ευρεία νίκη της ΝΔ.
  • Πέμπτο γενικό συμπέρασμα, μικρή προσωπική νίκη σημειώθηκε και για τη Φώφη Γεννηματά καθώς η επιλογή της να μην ορίσει τον τέως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας φαίνεται να τη δικαίωσε με το ΚΙΝ.ΑΛ να αυξάνει (έστω και ελάχιστα) ψήφους και ποσοστά.
  • Έκτο γενικό συμπέρασμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια ιστορική ευκαιρία (και παράλληλα ευθύνη) να διαμορφώσει συνθήκες κυριαρχίας (ιδεολογικής και εκλογικής) με μια ισχυρή λαϊκή εντολή αποφασιστικής διακυβέρνησης. Εάν δεν την εκμεταλλευτεί, οι ίδιες οι συνθήκες και η πραγματικότητα θα επιβαρύνουν τον ίδιο.
  • Έβδομο γενικό συμπέρασμα, το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται να τους έχει όλους χαρούμενους καθώς επιτεύχθηκαν οι στόχοι τους. Η ΝΔ κέρδισε την αυτοδυναμία, ο Τσίπρας επιβεβαίωσε την κυριαρχία στο χώρο του, η Γεννηματά δικαιώθηκε για τις επιλογές της, το ΚΚΕ διατηρήθηκε, Βελόπουλος και Βαρουφάκης απέκτησαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

ΥΓ1: Η έξοδος της Χρυσής Αυγής από τα βουλευτικά έδρανα αποτελεί νίκη για τη Δημοκρατία. Η πολιτική ήττα της Χρυσής Αυγής απήλθε. Αναμένουμε να επέλθει και η ποινική.

ΥΓ2: Η νίκη του Κυριάκου είναι μεγάλη και αδιαμφισβήτητη. Η περίοδος χάριτος όμως θα είναι σχεδόν μηδαμινή. Η διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μικρότερη απ’οτι περίμεναν ή μπορεί να ήθελαν αρκετοί και σίγουρα δεν εμπνέει μια ήττα μόνιμου, «στρατηγικού» χαρακτήρα. (σημ. η ΝΔ αύξησε από τις ευρωεκλογές τα ποσοστά της κατά 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ τα αύξησε κατά 8%. Σίγουρα δεν είναι και η πιο ασφαλής εκλογική τάση).


Μίνωας Ράπτης

Γεννημένος και μεγαλωμένος από το 1998 στην Αθήνα, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Κομοτηνή, στην κατεύθυνση της Πολιτικής Επιστήμης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.