17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

1η Ιουνίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1815: Γεννιέται στο Παλάτι Μιραμπέλ του Σάλτσμπουργκ ο Όθωνας. Ήταν Βαυαρός πρίγκιπας του Οίκου των Βίττελσμπαχ και έγινε ο πρώτος βασιλιάς του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ήταν ο μοναδικός μονάρχης της Ελλάδος, που έφερε τον τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος», δεδομένου ότι οι επόμενοι βασιλείς, της Δυναστείας των Γκλύξμπουργκ, είχαν τον τίτλο «Βασιλεύς των Ελλήνων» (επίσημα Βασιλεύς των Ελλήνων). Ήταν ο δευτερότοκος γιος του φιλέλληνα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’ και της βασίλισσας Θηρεσίας. Ανέλαβε βασιλιάς της Ελλάδας με τη Συνθήκη του Λονδίνου (1832) κατά το 17ο έτος της ηλικίας του, αφού πρώτα είχε αρνηθεί τη θέση αυτήν ο Λεοπόλδος της Σαξονίας. Μέχρι την ενηλικίωσή τού (1835), τα καθήκοντα τού ασκούσε μία τριμερής Αντιβασιλεία αποτελούμενη από τον Κόμη Ιωσήφ Λουδοβίκος Άρμανσπεργκ (πρόεδρος), τον Γεώργιο Λουδοβίκο φον Μάουρερ (Δημόσια Εκπαίδευση, Εκκλησιαστικά, Δικαιοσύνη) και τον Υποστράτηγο Κάρολος Γουλιέλμος φον Χάιντεκ (Στρατιωτικά και τα Ναυτικά θέματα).


1973: Το καθεστώς της 21ης Απριλίου καταργεί το πολίτευμα της Βασιλευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, μετά το Κίνημα του Ναυτικού εναντίον της (25/5/1973), και εγκαθιδρύει το πολίτευμα της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας με Συντακτική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Φυσικά, κανένα κόμμα δεν αναγνώρισε το δημοψήφισμα, που ακολούθησε στις 29 Ιουλίου του 1973 και δεσμεύτηκαν, μαζί με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, να διενεργηθεί άλλο δημοψήφισμα, όταν αποκατασταθεί η Δημοκρατία.



1998: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – European Central Bank (Ε.Κ.Τ. – E.C.B.). Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στην 
Φρανκφούρτη. Είναι η κεντρική τράπεζα για το ευρώ και ελέγχει τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, η οποία αποτελείται από 19 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια από τις μεγαλύτερες νομισματικές ζώνες στον κόσμο. Είναι από τις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου και είναι ένα εκ των επτά θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρονται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Ιδιοκτήτες και μέτοχοι της Ε.Κ.Τ. είναι οι κεντρικές τράπεζες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Το μοντέλο της Ε.Κ.Τ. προσομοιάζει με το αντίστοιχο της Bundesbank και της Landesbank. Διοικείται από ένα συμβούλιο με επικεφαλής τον Πρόεδρο. Συμμετέχουν, επίσης, αντιπρόσωποι από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών – μελών μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. Στόχος της Ε.Κ.Τ. είναι να κρατάει την σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής μέσα στην Ευρωζώνη, όπως επίσης, και κάποια βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Επιπλέον, η τράπεζα πρέπει να στηρίζει τις πολιτικές αποφάσεις της Ε.Ε. Η Ε.Κ.Τ. έχει τρία όργανα λήψης αποφάσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο. Παρ’ όλο που η Ε.Κ.Τ. διέπεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κατευθείαν και όχι από το εταιρικό, που εφαρμόζουν ιδιωτικές εταιρίες, είναι οργανωμένη σαν εταιρία υπό την έννοια ότι η Ε.Κ.Τ. έχει μετόχους και μετοχικό κεφάλαιο. Το μετοχικό της κεφάλαιο είναι πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ