16.2 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόΠοιοι είναι οι Ισπανοί «Πολίτες» Ciudadanos;

Ποιοι είναι οι Ισπανοί «Πολίτες» Ciudadanos;


Του Ραφαήλ – Νικόλαου Μπελενιώτη,

Οι Cuidadanos, σε ελεύθερη απόδοση «Πολίτες-Κόμμα των Πολιτών» είναι ένας Ισπανικός εθνικός πολιτικός συνδυασμός που ιδρύθηκε το 2006. Τα μέλη του τοποθετούνται στον ιδεολογικό χώρο τόσο της σοσιαλδημοκρατίας όσο και της κεντροδεξιάς. Στις πρόσφατες Ισπανικές εκλογές οι Πολίτες αύξησαν τις έδρες τους στις 57 από τις 32 που είχαν καταλάβει στις προηγούμενες και κατάφεραν να κερδίσουν την πολυπόθητη τρίτη θέση.

Οι πολίτες της Καταλονίας

Το 2005 στην Καταλονία ένα πλήθος γνωστών προσωπικοτήτων, ανάμεσα τους και οι συγγραφείς Άλβερ Μποαδέλια, Φέλιξ Ντε Αθούα, συνέγραψαν και δημοσίευσαν ένα κείμενο –μανιφέστο μέσω του οποίου καλούσαν για μια ριζική ανανέωση στην πολιτική ζωή του τόπου. Η ανανέωση αυτοί σύμφωνα με τους συγγραφείς του Μανιφέστου όφειλε να αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα τα προβλήματα του «ευρέος κοινού». Έντονα καταφέρονταν εναντίον του Καταλανικού εθνικισμού, ενώ κατακεραύνωναν τα επίσημα ΜΜΕ της Καταλανικής κυβέρνησης  τα οποία προωθούσαν εκστρατείες μίσους εναντίον κάθε τι Ισπανικού. Τάσσονταν υπέρ μιας πολύ-ποικίλης Καταλανικής κοινωνίας και κατά της συνειδητής προώθησης του «ομοιογενούς» Καταλανικού έθνους.

Έτσι δεν άργησε να δημιουργηθεί και η σημαντική πλατφόρμα διαλόγου «Ciutadans de Catalunya, ή «Πολίτες της Καταλονίας», τον Ιούλιο του 2005 με έδρα την Βαρκελώνη. Η πλατφόρμα γρήγορα πλαισιώθηκε από τον απλό κόσμο και διοργάνωσε αρκετές δημόσιες συζητήσεις και «στρογγυλές» τράπεζες διαλόγου. Μέχρι τον 2006 η μαγιά του κόμματος των Cuidadanos είχε σχηματιστεί και η μαγιά αυτή έδωσε το όνομα της στον σχηματισμό: Πολίτες. Στο πρώτο συνέδριο που έλαβε χώρα την ίδια χρονιά πρόεδρος του κόμματος εκλέχτηκε ένας νέος δικηγόρος από τη Βαρκελώνη ο Albert Rivera.

Στην αρχή είχαν ευρεία απήχηση στην Βακρελώνη όμως από το 2013, άρχισαν να οργώνουν την Ισπανία και να οργανώνονται κομματικά μέσω ενός δημόσιου Μανιφέστου αποκαλούμενου «La conjura de Goya», το οποίο εκφωνήθηκε στη Μαδρίτη.

Ιδεολογικό Υπόβαθρο.

Οι «Πολίτες» στον πολιτικό χάρτη τις Ισπανίας τοποθετούνται στον χώρο του Φιλελεύθερου κέντρου. Υιοθετούν πολλές φιλελεύθερες αρχές στην οικονομία αλλά και στα δικαιώματα και  ο πολιτικός τους λόγος περιστρέφεται έντονα γύρω από την καταπολέμηση του Καταλανικού εθνικισμού. Αυτό αποδείχθηκε θετικό εν μέρει, καθώς έπειτα από την μεγάλη έκρηξη συμπαράστασης στον Καταλανικό λαό για την απόσχιση του από το Ισπανικό κράτος, τα ποσοστά των Cuidadanos αυξήθηκαν ραγδαία από την μερίδα εκείνη της Ισπανικής κοινωνίας η οποία θεωρούσε ότι πίσω από τον αγώνα για ανεξαρτησία βρίσκεται ο Εθνικός και οικονομικός Καταλανικός εθνικισμός. Από την άλλη όμως στοίχισε καθώς τα στελέχη του κόμματος κατηγορήθηκαν για ασαφή ιδεολογικό στίγμα, πολιτική μονομέρεια όπως και για έλλειψη επιχειρημάτων και προτάσεων. Οι Πολίτες από την μεριά τους απαντούν ότι από θέση αρχής ασκούν κριτική σε κάθε είδους εθνικισμό «συμπεριλαμβανομένου του ισπανικού εθνικισμού που υπερασπίζεται ο κ. Ινεστρίγιας».

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που τέθηκε με πρωτοβουλία των Cuidadanos σε δημόσια συζήτηση είναι η πολιτική της Καταλανικής γλώσσας. Τα μέλη του κόμματος ασκούν ανοιχτή  κρητική στην χρήση μόνο της Καταλανικής γλώσσας ως της μοναδικής γλώσσας εργασίας στον τομέα της Καταλανικής δημόσιας διοίκησης. Υπερασπίζονται τη χρήση τόσο της Καταλανικής όσο και της Ισπανικής γλώσσας, όπως και στον τομέα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Στις «ριζοσπαστικές» προτάσεις τους, συναντάμε την πρόθεση για νομιμοποίηση και ρύθμιση της πορνείας και της χρήσης Μαριχουάνας, όπως και του δικαιώματος στην ευθανασία.  Σε άλλα ζητήματα προτείνουν την ριζική μεταρρύθμιση του Ισπανικού εκλογικού συστήματος, με στόχο την μεγαλύτερη αναλογικότητα και τροποποιήσεις στον Ισπανικό σύνταγμα. Όσον αφορά την πολιτική φορολογίας υιοθετούν προτάσεις όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις στο 25%, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η μείωση και ομογενοποίηση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 16-19% μαζί με τον   περιορισμό του ανώτατου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 40%  αλλά και την αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ για δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης στο 4%.

Στο Ευρωκοινοβούλιο  συμμετέχουν μέσω της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE). Στις ευρωεκλογές του 2014 το κόμμα κατόρθωσε να συγκεντρώσει την ψήφο του 6,24% του εθνικού εκλογικού σώματος, και κέρδισε 2 έδρες.


Για παραπάνω πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος: https://www.ciudadanos-cs.org/


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.