16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

13η Απριλίου


Tου Σαράντη Κοιλανίτη,

1204: Ολοκληρώνεται η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας. Οι Λατίνοι είχαν κληθεί στο Βυζάντιο από τον Αλέξιο Άγγελο, ο οποίος τους υποσχέθηκε πλούσια ανταλλάγματα στην περίπτωση που τον βοηθούσαν να ανατρέψει τον Αλέξιο Γ’, ο οποίος είχε εκθρονίσει το 1195 τον πατέρα του Αλεξίου Αγγέλου, Ισαάκιο Β’ Άγγελο. Οι πολεμιστές του Ερρίκου Δάνδολου αριθμούσαν περί τις 10.000 και είδαν στο πρόσωπο του Αλεξίου Αγγέλου τη λύση για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν ως προς τη διασφάλιση της μεταφοράς τους στην Αίγυπτο, από όπου σκόπευαν να επιτεθούν με στόχο την ανακατάληψη των Αγίων Τόπων. Το βυζαντινό κράτος βρισκόταν σε παρακμή και ως εκ τούτου η άμυνά του ήταν αποδυναμωμένη. Οι Σταυροφόροι πολιόρκησαν την Πόλη και ανάγκασαν τον Αλέξιο Γ’ να αποσυρθεί, μαζί με μέρος του πλούτου του Βυζαντίου. Οι Άγγελοι ανέλαβαν ξανά τον θρόνο ως συναυτοκράτορες και μέσω υπερφορολόγησης αποπειράθηκαν να συγκεντρώσουν χρήματα για να ανταμείψουν τους Λατίνους. Ο λαός της Κωνσταντινούπολης, όμως, αντιστάθηκε και ο Αλέξιος Δούκας (Μούρτζουφλος), μέχρι τότε πραιπόσιτος, με τη βοήθεια των συνεργατών του, δολοφόνησε τους Άγγελους και ανέβηκε στον θρόνο ως Αλέξιος Ε’. Αντιλαμβανόμενοι πως δεν πρόκειται να ανταμειφθούν, οι Λατίνοι σήμαναν γενική έφοδο και κατάφεραν μετά από σφοδρές συγκρούσεις να εισέλθουν στη βασιλεύουσα. Ακολούθησαν λαηλασίες και σφαγές μέχρι τις 16 Απριλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων θανατώθηκαν χιλιάδες κάτοικοι, ενώ παράλληλα αρπάχθηκαν και καταστράφηκαν πολλοί θησαυροί. Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταλύθηκε και ιδρύθηκε η Λατινική, με αυτοκράτορα τον Βαλδουίνο της Φλάνδρας.


1743: Γεννιέται στο Σάντγουελ της Βιρτζίνια ο Τόμας Τζέφερσον, Αμερικανός πολιτικός, διπλωμάτης, δικηγόρος, αρχιτέκτονας κι ένας από τους πατέρες της ίδρυσης των ΗΠΑ.  Σπούδασε στο Κολλέγιο William & Mary και άσκησε τη δικηγορία. Ως υπέρμαχος της δημοκρατίας του ρεπουμπλικανισμού και των ιδεών του Διαφωτισμού, υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Αμερικανικής Επανάστασης, όντας αντιπρόσωπος της Βιρτζίνια στο Ηπειρωτικό Συμβούλιο των δεκατριών πολιτειών, καθώς και ο κύριος συντάκτης της αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Διετέλεσε κυβερνήτης της Βιρτζίνια (1779-1781), επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (1790-1793), αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Τζον Άνταμς (1797-1801) και ο τρίτος κατά σειρά πρόεδρος των ΗΠΑ (1801-1809), θέση στην οποία παρέμεινε για δύο θητείες. Απεβίωσε τον Ιούλιο του 1826 στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.


1924: Διεξάγεται στην Ελλάδα δημοψήφισμα «περί εκπτώσεως της Δυναστείας και ανακηρύξεως της Δημοκρατίας», το οποίο είχε εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 25 Μαρτίου του ίδιου έτους. Την πρόταση είχε υποβάλει η κυβέρνηση Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και εκείνη εγκρίθηκε με 283 ψήφους υπέρ (τα αντιβενιζελικά κόμματα δε συμμετείχαν στη Βουλή καθότι απείχαν από τις προηγούμενες εκλογές). Ο ελληνικός λαός αποφάσισε με ποσοστό 66,78% υπέρ, την απομάκρυνση της βασιλείας και την ίδρυση της «Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας», η οποία ωστόσο, μη έχοντας ισχυρά κοινωνικά ερείσματα, κατέρρευσε το 1935.


1943: Ανακαλύπτονται από τους Γερμανούς οι ομαδικοί τάφοι των σφαγιασθέντων από τους Σοβιετικούς Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν. Το ναζιστικό καθεστώς χρησιμοποιεί την ανακάλυψη αυτή ως εργαλείο προπαγάνδας κατά των σοβιετικών και καλεί διεθνή επιτροπή από εμπειρογνώμονες για να εξαταστούν τα πτώματα. Οι σοβιετικοί αρνήθηκαν την ενοχή και απέδωσαν το έγκλημα πολέμου στους Γερμανούς. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί μισό αιώνα αργότερα (1990) όταν η κυβέρνηση Γκορμπατσόφ θα παραδεχτεί με επίσημα έγγραφα την ενοχή του σταλινικού καθεστώτος.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ