20.5 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

27η Ιανουαρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1756: Γεννιέται στο Σάλτσμπουργκ ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Αυστριακός μουσικός και συνθέτης. Έχοντας ως δάσκαλο τον πατέρα του, άρχισε να συνθέτει μουσική από την ηλικία των πέντε ετών και ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής του είχε συνθέσει παραπάνω από 600 έργα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο κίνημα του βιεννέζικου κλασικισμού. Απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 1791 στη Βιέννη, όντας ένας εκ των σπουδαιότερων καλλιτεχνών της κλασικής μουσικής.


1859: Γεννιέται στο Βερολίνο ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Β’, αυτοκράτορας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και βασιλιάς της Πρωσίας. Υπήρξε ο τελευταίος ηγέτης του Β’ Ράιχ από το 1888 έως τη Νοεμβριανή Επανάσταση του 1918. Σπούδασε στη στρατιωτική ακαδημία του Πότσνταμ και ως ηγεμόνας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας συγκρούστηκε με τον καγκελάριο Όττο φον Μπίσμαρκ, γεγονός που οδήγησε στην αποπομπή του δευτέρου από το αξίωμά του. Στη συνέχεια, ο Γουλιέλμος επεδίωξε τη διεθνή επέκταση της Γερμανίας και την αναβάθμισή της σε αποικιακή δύναμη, γεγονός που οδήγησε στον σχηματισμό της Ανταντ και τη μετέπειτα διολίσθηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Απεβίωσε στο Ντόορν της Ολλανδίας τον Ιούνιο του 1941.


1996: Κρίση των Ιμίων. Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Χουριέτ αποβιβάζονται με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια και υποστέλλουν την ελληνική σημαία που είχε υψώσει ο δήμαρχος της Καλύμνου την προηγούμενη ημέρα. Στη θέση της ελληνικής σημαίας, οι δημοσιογράφοι υψώνουν την τουρκική. Η διαδικασία βιντεοσκοπείται και προβάλλεται στο τηλεοπτικό κανάλι της Χουριέτ.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ