16.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

18η Δεκεμβρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

218 π.Χ.: Β΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος: Οι Καρχηδονιακές δυνάμεις του Αννίβα νικούν αυτές της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας στη μάχη του ποταμού Τρεβία. Η μάχη του ποταμού Τρεβία ήταν η πρώτη μεγάλη μάχη του Β’ Καρχηδονιακού Πολέμου και έλαβε χώρα στις 18 Δεκεμβρίου του 218 π.Χ. μεταξύ των καρχηδονιακών δυνάμεων του Αννίβα και της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Μετά την συντριβή των Ρωμαίων ο Αννίβας προσάρτησε τα βόρεια της χερσονήσου και προχώρησε προς την κεντρική Ιταλία, που είχε ως αποτέλεσμα την φονική μάχη της λίμνης Τρασιμένης.

1863: Γεννιέται ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος, αρχιδούκας της Αυστρίας. Ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος των Αψβούργων ήταν Αρχιδούκας και διάδοχος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Το 1913 ανέλαβε την γενική επιθεώρηση του Αυτοκρατορικού στρατού, θέση ιδιαίτερα σημαντική. Τον Ιούνιο του 1914 μαζί με την γυναίκα του πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σαράγεβο. Στις 28 Ιουνίου ο  Γκαβρίλο Πρίντσιπ  παραμόνευε κατά μήκος της διαδρομής από όπου θα περνούσε η αυτοκινητοπομπή του διαδόχου του θρόνου. Αρχικά, πέταξε μια βόμβα προς το αμάξι χωρίς όμως να κατορθώσει να χτυπήσει το ζεύγος. Τελικά ύστερα από λίγα λεπτά ακινησίας η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε μπροστά από το δημαρχείο του Σαράγεβο. Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ πήγε σε μια καφετέρια, για να ανασυνταχθεί και όταν είδε το ζευγάρι να αποχωρεί τους πυροβόλησε εξ επαφής. Τελικά, λίγο αργότερα ξεψύχησαν. Η συγκεκριμένη δολοφονία ήταν η αφορμή, που προκάλεσε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1865: Yιοθετείται η 13η τροπολογία του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οποία απαγορεύεται η δουλεία στις ΗΠΑ. Ο θεσμός της δουλείας ίσχυσε στις ΗΠΑ από την ίδρυσή τους έως το 1865, καθώς αυτός προυπήρχε στις περιοχές υπό Βρετανική, Γαλλική ή Ισπανική διοίκηση. Περί τα τέλη του 18ου αιώνα και έως τη δεκαετία του 1840 η δουλεία είχε πρακτικά παύσει στις βόρειες Πολιτείες, αλλά συνέχισε να ισχύει στις νότιες έως το 1865.

1946: Γεννιέται ο Steven Allan Spielberg. Ο Steven Spielberg είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών. Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1970 και γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους εμπορικότερους και δημοφιλείς σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Οι ταινίες του έχουν καλύψει πολλά και διαφορετικά θέματα και είδη. Οι πρώτες του ταινίες επιστημονικής φαντασίας και δράσης θεωρήθηκαν ως αρχέτυπα του σύγχρονου κινηματογράφου, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν οι ταινίες του ασχολήθηκαν και με ανθρωπιστικά θέματα όπως το Ολοκαύτωμα, το δουλεμπόριο, τον πόλεμο και την τρομοκρατία.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ