16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

13η Νοεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1864: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Σύνταγμα του 1864. Η σύνταξή του ήταν αποτέλεσμα της πολιτειακής μεταβολής, που προκάλεσε η έξωση του Όθωνα, λόγω της Επανάστασης του 1862. Το Σύνταγμα αυτό, μεταξύ άλλων, εγκαθίδρυσε τη βασιλευόμενη δημοκρατία αντί της συνταγματικής μοναρχίας και όρισε ως πηγή και φορέα της πολιτικής εξουσίας το ελληνικό έθνος, στη μέχρι πρότινος «θέση», την οποία κατείχε ο βασιλιάς.

1887: Πρώτη Ματωμένη Κυριακή των αγγλοϊρλανδικών σχέσεων. Σοσιαλιστές και αναρχικοί διαδηλώνουν στο Λονδίνο κατά της βρετανικής πολιτικής στο Ιρλανδικό Ζήτημα και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης των Συντηρητικών. Οι 10.000 περίπου διαδηλωτές συγκλίνουν από πολλά σημεία της πόλης προς την πλατεία Τραφάλγκαρ και βρίσκονται αντιμέτωποι με 2.000 αστυνομικούς και 400 στρατιώτες. Ακολουθούν σοβαρά επεισόδια, στα οποία χάνουν τη ζωή τους 3 διαδηλωτές και καταλήγουν σε νοσοκομείο για νοσηλεία άλλοι 200. Τα γεγονότα αυτά θορύβησαν τη βρετανική Αριστερά και οδήγησαν μετέπειτα στη δημιουργία του Εργατικού Κόμματος.

1918: Ξεκινάει η Κατοχή της Κωνσταντινούπολης από τις νικήτριες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρετανικές, γαλλικές και ιταλικές δυνάμεις, μετά τη Συνθήκη του Μούδρου και το τέλος του πολέμου για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα συμμαχικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην πόλη μέχρι το 1923 και θα αποχωρήσουν βάσει της Συνθήκης της Λοζάνης.

1994: Διεξάγεται μη δεσμευτικό δημοψήφισμα στη Σουηδία, στο οποίο οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφανθούν υπέρ ή κατά της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσοστό συμμετοχής αγγίζει το 83,3%. Υπέρ της ένταξης τάσσεται το 52,3%, ενώ το 46,8% απαντά αρνητικά.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ