16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΚρακοβία: Βγαλμένη από παραμύθι

Κρακοβία: Βγαλμένη από παραμύθι


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Η Κρακοβία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, μετά την πρωτεύουσα Βαρσοβία, είναι μία πόλη βγαλμένη από παραμύθι, που καμιά φορά έχει δράκους, αλλά και τις σκοτεινές πτυχές του. Με πληθυσμό περίπου 1.5 εκατομμύριο (αν υπολογίσουμε και τα περίχωρα) είναι μία πόλη που προσελκύει πολλούς επισκέπτες, λόγω της απαράμιλλης παραμυθένιας ομορφιάς της, του έντονου πολιτιστικού στοιχείου της, αλλά και της έντονης ιστορικότητας της. Σε αυτά συνέβαλλε ότι έχει υπάρξει πρωτεύουσα της χώρας κατά τα έτη 1038 έως και 1569 μ.Χ. Έντονο είναι το φοιτητικό της στοιχείο, καθώς φιλοξενεί χιλιάδες σπουδαστές, γεγονός που της προδίδει μία ζωντάνια, η οποία είναι έκδηλη στα καφέ και τα μπαρ της πόλης.

Γεμάτη αξιοθέατα, διαφορετικά μεταξύ τους, εντυπωσιάζει τον ταξιδιώτη σε κάθε μήκος και πλάτος της. Είναι μία πόλη που τα αξιοθέατά της είναι «ένα και ένα» και από αυτά που δεν θα πρέπει να παραλείψεις να επισκεφθείς σε καμία περίπτωση. Το κάστρο της Βαβέλ, είναι μία καστροπολιτεία, στην οποία δεν χρειάζεσαι εισιτήριο για να μπεις και να περπατήσεις στους υπαίθριους χώρους της, παρά μόνο στα εσωτερικά των κτιρίων που βρίσκονται εκεί. Από τον 13ο μέχρι και τον 17ο αιώνα κατοικούσε εκεί ο βασιλιάς της Πολωνίας. Σήμερα, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το εθνικό μουσείο που στεγάζεται στο κάστρο, ώστε να δει τον πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής του βασιλιά και της μοναρχίας. Για τους λάτρεις της όμορφης θέας, αλλά και της φωτογραφίας, η θέα από το κάστρο είναι ανεπανάληπτη! Ακόμη, σύμφωνα με το θρύλο, ο μυθικός ήρωας Κρακ σκότωσε ένα φοβερό δράκο και έτσι, έχτισε εκεί το παλάτι του. Έτσι, έχει καθιερωθεί ως σύμβολο της πόλης ο δράκος, ο οποίος βρίσκεται στο κάστρο και βγάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα φλόγες από το στόμα του και είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία στην Κρακοβία.

Στη συνέχεια, κοντά στο κάστρο της Βαβέλ, βρίσκεται η παλιά πόλη και η κεντρική πλατεία της Κρακοβίας, εκεί είναι που μόλις βρεθείς στη μέση της πλατείας δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις και τι να πρωτοθαυμάσεις. Υπέροχα κτίρια και αρχιτεκτονική, παετόνια και γοτθικοί ναοί είναι μόνο λίγα από τα κοσμήματα της. Είναι ένα υπέροχο υπαίθριο μουσείο που απλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Γι’ αυτό το λόγο, η Παλιά Πόλη έχει χαρακτηριστεί από το 1978 ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η κεντρική πλατεία της Κρακοβίας είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης και βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης. Φιλοξενεί φεστιβάλ και αγορές με μεγαλύτερη αυτήν των Χριστουγέννων. Είναι από τα ομορφότερα θεάματα που μπορεί κανείς να συναντήσει, καθώς παντού υπάρχουν ξύλινα κιόσκια με παραδοσιακά πολωνικά φαγητά, γλυκά, τοπικά προϊόντα και σουβενίρ. Είναι ιδιαίτερα φωτεινή και γιορτινή και παρασύρει και τους πιο αυστηρούς κριτές να κάνουν βόλτα ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα κιόσκια της και να νιώσουν την γιορτινή ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με ένα ποτήρι Gluehwein, για να μετριαστεί η αίσθηση του κρύου, το οποίο είναι τσουχτερό τους χειμερινούς μήνες.

Περίπου 60 χιλιόμετρα έξω από την Κρακοβία, στην μικρή πόλη Oswiecim, βρισκόταν το κολαστήριο με το γερμανικό όνομα και την απάνθρωπη ιστορία Auschwitz, αλλά και το στρατόπεδο συγκέντρωσης Birkenau. Δύο μέρη με ανατριχιαστική ενέργεια και ιστορία. Μία ξενάγηση σε αυτά τα δύο στρατόπεδα και θα δει κανείς μπροστά του τα αποτρόπαια εγκλήματα και την κτηνωδία των Ναζί να μαρτυρούν την τραγωδία που ως αποτέλεσμα της είχε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι δύσκολο να περιγραφούν τα όσα βλέπεις να αναβιώνουν μπροστά σου και όσο και προετοιμασμένος να είσαι ψυχολογικά, δεν γίνεται να μην γίνεις «ένα» με την ενέργεια της τοποθεσίας. Σίγουρα, είναι μία εμπειρία που τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του πρέπει κανείς να βιώσει, καθώς βάζει σε σκέψεις για την ανθρωπότητα και για το τι είναι ικανή να κάνει. Φεύγοντας από εκεί, το μόνο, το οποίο κανείς μπορεί να ευχηθεί είναι να μη γνωρίσει ξανά η ανθρωπότητα τέτοια κόλαση.

Μετά την έντονη επίσκεψη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, χρειάζεται μία ξενάγηση σε ένα από τα σημαντικότερα και ομορφότερα αξιοθέατα της Πολωνίας. Τα Αλατωρυχεία, συγκαταλέγονται επίσης στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και τα επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Τα Αλατωρυχεία Βιελίτσκα είναι τα δεύτερα σε αρχαιότητα της Ευρώπης και απέχουν μόλις 15 χιλιόμετρα από την Κρακοβία. Η ιστορία τους ξεπερνάει τα 700 χρόνια και τα έργα τέχνης που μπορεί να αντικρύσει κανείς είναι απίστευτα. Σε επιφάνεια 135 μέτρων κάτω από τη γη έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς 20 εντυπωσιακές αίθουσες, όλες φτιαγμένες από αλάτι. Εκεί, υπάρχουν γλυπτά, έργα τέχνης, ακόμα και ένα ολόκληρο μαγευτικό παρεκκλήσι φτιαγμένα όλα από αλάτι! Όλοι οι επισκέπτες μένουν άναυδοι και εντυπωσιάζονται στο απίστευτο θέαμα.

Για ξεκούραση και χαλάρωση στην πόλη, μετά από τις απαραίτητες, μοναδικές ξεναγήσεις και επισκέψεις στα μνημεία και αξιοθέατα της Κρακοβίας και μετά από τον σωματικά κουραστικό ποδαρόδρομο, που η ίδια η πόλη θα σε ωθήσει να κάνεις, έχεις την ευκαιρία να καθίσεις σε μία από τις πολλές πανέμορφες καφετέριες της πλατείας της Κρακοβίας, η οποία διαθέτει ιδιαίτερες καφετέριες, που προς έκπληξη όλων, προσφέρουν και ειδικεύονται στη ζεστή σοκολάτα και στα διάφορα σοκολατένια γλυκά. Είναι, άλλωστε, μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα υψηλών προδιαγραφών, οπότε δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει κάτι αντίστοιχο. Όμως, υπάρχει μία καφετέρια, ιδιαίτερη και πολύ διάσημη, λόγω της πρωτοπορίας της… Είναι το πρώτο καφέ με γάτες στην Κρακοβία. Ονομάζεται Kocia Kawiarnia Kociarnia, βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης και προσφέρει την ευκαιρία σε γατόφιλους επισκέπτες να πιούν τον καφέ τους με την «μουσική συνοδεία» των γουργουρητών απόλαυσης των γατών της καφετέριας και με την χνουδωτή τους παρέα. Είναι μία ιδιαίτερη καφετέρια που, σίγουρα τις ημέρες του χειμώνα, προσφέρει μία θαλπωρή σαν να βρίσκεται κανείς στο σπίτι του.

Η Κρακοβία, είναι μία πόλη όνειρο, με παραμυθένια κτίρια, εξαιρετική αρχιτεκτονική, μεγάλους πεζοδρόμους, αξιοθέατα που χαράζονται στη μνήμη και σίγουρα μία εμπειρία που είναι «μάθημα» για τον κάθε άνθρωπο και που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί. Κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, η πόλη είναι στολισμένη τόσο όμορφα που ο ταξιδιώτης έχει στον νου του και τα φωτάκια που κοσμούν την πλατεία της και την πανέμορφη χριστουγεννιάτικη αγορά της! Τέλος, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, με μία διαφορετική νότα φέτος, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι όχι μόνο να αναπολήσουμε, αλλά και να σχεδιάσουμε και να οραματιστούμε τα επερχόμενα ταξίδια μας που, σε λίγο καιρό, θα μπορέσουμε να ξανακάνουμε. Να μένουμε αισιόδοξοι, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους οικείους μας και να χαμογελάμε, σκεπτόμενοι τα καλύτερα που έρχονται!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.