16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ υποστήριξη της Hillary Clinton στον Biden και η κριτική στον Trump

Η υποστήριξη της Hillary Clinton στον Biden και η κριτική στον Trump


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Με την πανδημία του κορωνοϊού να μαίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τις αρνητικές κριτικές για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση Trump να αυξάνονται διαρκώς, ολοένα και περισσότερες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το προβάδισμα του μοναδικού πλέον υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Joe Biden, έναντι του νυν Προέδρου. Με την πρωτοβουλία των ηλεκτρονικών συζητήσεων με ειδικούς και άτομα στη δημόσια διοίκηση για επίκαιρα θέματα, ο Biden έχει καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά δημοτικότητάς του και να συλλέξει τις ψήφους εμπιστοσύνης από πολλές γνωστές φυσιογνωμίες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, με πιο πρόσφατη αυτήν της Hillary Clinton στη συζήτησή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γυναικείο φύλο εν μέσω της πανδημίας.

Την περασμένη Τρίτη, ο Joe Biden υποδέχτηκε στη διαδικτυακή συζήτηση, στα πλαίσια του “Town Hall”, τη Hillary Clinton «μια πολύ καλή φίλη και συνεργάτιδά του», όπως την αποκάλεσε. Η Clinton, με τη σειρά της, τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση αλλά και για όλα όσα έχει προσφέρει στην αμερικανική κοινωνία με το έργο του, αναδεικνύοντας τα κύρια ζητήματα που υπάρχουν. Αφού πραγματοποίησε μια αρκετά εκτενή αναδρομή στο παρελθόν της φιλίας και συνεργασίας τους, όπου είδε από κοντά τις ικανότητες και τις δυνατότητες του πρώην Αντιπροέδρου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να βοηθήσει τον αμερικανικό λαό, υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητά του για το προεδρικό αξίωμα. «Μπορώ να σου πω πως εύχομαι να ήσουν Πρόεδρος τώρα, αλλά ανυπομονώ για τη στιγμή που θα είσαι», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Φυσικά, δεν παρέλειψε να θίξει τον νυν κάτοχο της προεδρικής θέσης για τους κινδύνους στους οποίους έχει εκθέσει τον αμερικανικό λαό, ειδικά με τη διαχείριση της παρούσας κρίσης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το ζήτημα των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης, όπως το “Care Act”, τα οποία δε φαίνεται να ενισχύουν τα άτομα που χρήζουν άμεσης οικονομικής βοήθειας, μεταξύ άλλων και οι γυναίκες οι οποίες μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά ή έχουν μείνει άνεργες λόγω του ισχύοντος “lockdown”. Η Hillary, ενώ συμμερίστηκε τις απόψεις και ανησυχίες του 47ου Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, άσκησε και έντονη κριτική στην Κυβέρνηση του Donald Trump, η οποία όχι μόνο μοιράζει μεγάλο τμήμα των χρημάτων ενίσχυσης σε δημόσιες μεγάλες επιχειρήσεις αντί μικρότερων που βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού», αλλά ακόμη δεν έχει προνοήσει και σχεδιάσει επαρκώς ένα πλάνο ενίσχυσης των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και οργανισμών, που ανά περιοχές των ΗΠΑ συμβάλλουν ενεργά στην κάλυψη της διατροφής πολλών οικογενειών σε ανάγκη, αλλά και στον έλεγχο για νέα κρούσματα, δύο ενέργειες που απαιτούν τόσο αρκετά υψηλό κεφάλαιο, όσο και ανθρώπινο δυναμικό εξοπλισμένο καταλλήλως. Η κριτική της κάλυψε και τις αξίες της υπευθυνότητας και της διαφάνειας που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια κυβέρνηση, την ειλικρίνεια και την άμεση, ορθή και πλήρη πληροφόρηση των πολιτών, αξίες που η παρούσα κυβέρνηση δε φαίνεται να λαμβάνει υπόψιν κατά τη διάρκεια του έργου της.

Όσον αφορά το κύριο ζήτημα του διαλόγου τους, με αφορμή ερωτήσεις από Αμερικανίδες πολίτες, τέθηκαν επί τάπητος θέματα που αφορούν το γυναικείο φύλο, αλλά και εν γένει κάποιες ειδικές ομάδες (π.χ. ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα).

Αρχικά, έγινε εκτενής αναφορά στις γυναίκες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και είναι αναγκασμένες να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον θύτη τους, λόγω των περιορισμών μετακινήσεων. Σε αυτό ο Biden εξέφρασε την ιδιαίτερη αξία που έχει για εκείνον το συγκεκριμένο ζήτημα και πως αφιερώνει πολύ μεγάλο κομμάτι της πολιτικής του προσπάθειας στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου, αλλά υπενθύμισε στα θύματα πως δεν είναι μόνα τους και πως μπορούν να ζητήσουν βοήθεια στην εθνική ανοιχτή γραμμή ενδοοικογενειακής βίας. Από εκεί θα υπάρχει άμεση απάντηση για την ασφαλή αποχώρηση του θύματος από την εστία αλλά και παροχή στέγης, ψυχολογικής βοήθειας και οικονομικής υποστήριξης.

Στη συνέχεια, ο Biden ερωτήθηκε για το πώς ο ίδιος θα αντιμετώπιζε το θέμα της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών που αφορούν το γυναικείο φύλο, και ιδιαίτερα τις περιθωριοποιημένες και φτωχές γυναίκες. Σε αυτό αποκρίθηκε πως καταρχάς θα προνοούσε για τη δωρεάν παροχή του τεστ για τον κορωνοϊό –εάν φυσικά υπήρχαν αρκετά αποθέματα– αλλά και για τη θεραπεία. Έπειτα, αναφορά έγινε στο φλέγον ζήτημα των εκτρώσεων, καθώς ο Trump φαίνεται να χρησιμοποιεί την παρούσα κρίση και ως ένα μέσο «απαγόρευσης» των γυναικών να πραγματοποιήσουν τέτοιου είδους επεμβάσεις. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο Biden, «δεν ανήκει (η έκτρωση) στην κατηγορία των επεμβάσεων που χρήζουν καθυστέρησης και σε αυτήν την περίπτωση καθυστερημένη παροχή υγειονομικής περίθαλψης συνεπάγεται άρνηση στην παροχή περίθαλψης!» Στο κομμάτι αυτό, η Clinton επέκτεινε τη συζήτηση και στο ζήτημα της δημόσιας υγείας και της δυνατότητας όλου του αμερικανικού λαού να έχει πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.

Εν κατακλείδι, η συζήτηση μπορεί να ξεκίνησε με βασικό της άξονα τις γυναίκες εν μέσω πανδημίας, ωστόσο δεν απουσίασε και η αναφορά σε πλήθος άλλων πολιτικών που χρήζουν άμεσης αλλαγής. Ο διάλογος του πρώην Αντιπροέδρου με την Hillary Clinton χαρακτηρίστηκε από μια κριτική στην παρούσα κυβέρνηση ιδιαίτερα δριμεία, μάλιστα από την πλευρά της Clinton. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί μία από τις χειρότερες κρίσεις δημόσιας υγείας που έχουν βιώσει οι ΗΠΑ, με αριθμό θυμάτων συγκρίσιμο με αυτόν του πολέμου του Βιετνάμ, αλλά και οικονομικές συνέπειες το ίδιο επιζήμιες με τη «Μεγάλη Ύφεση» του 2009, κάτι για το οποίο ο Donald Trump δεν ήταν ούτε έτοιμος, αλλά και ούτε και ο κατάλληλος άνθρωπος για τη διαχείρισή του. Από την άλλη πλευρά, η Clinton με την ανοιχτή υποστήριξή της, έδωσε μια περαιτέρω ώθηση στον Joe Biden στον αγώνα του για να αποδείξει στους Αμερικανούς πολίτες πως πρέπει να ενωθούν σε ένα κοινό μέτωπο κατά του τωρινού Ρεπουμπλικανού προέδρου, με την ελπίδα πως δε θα ξαναβρεθούν σε μια τέτοια κρίση, αλλά και πως οι ανθρώπινες ζωές θα είναι ο βασικός γνώμονας χάραξης πολιτικής.


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.