16.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑποτιμώντας τη διαδρομή ενός μεγάλου πολιτικού

Αποτιμώντας τη διαδρομή ενός μεγάλου πολιτικού


Του Στάθη Αποστόλου,

Το θερμόμετρο το καλοκαίρι του 2011 και συγκεκριμένα τον Ιούνιο είχε ανέβει πολύ ψηλά κυρίως της κοινωνικής αγανάκτησης και της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας. Το διάστημα εκείνο η Ελλάδα βρισκόταν κυριολεκτικά σε ένα καμίνι εξελίξεων που ουδείς μπορούσε να προβλέψει το πού θα οδηγούσε.

Μνημόνιο, λουκέτα στις επιχειρήσεις, εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, και του χρέους, αλλά και η πρωτοφανής οργή και απαξίωση των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και εν γένει τη Δημοκρατία, που στην πράξη δεν στάθηκαν αρκετοί και άξιοι να τους προστατεύσουν και να αποτρέψουν τον κυκεώνα στον οποίο βρισκόταν η χώρα από το 2010, οδήγησαν τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να αντικαταστήσει τον άμεσο και προσωπικό του συνεργάτη, τότε υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου με τον τότε Υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εσωκομματικοί αντίπαλοι Παπανδρέου-Βενιζέλος από τις προεδρικές εκλογές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2007, η σχέση τους δεν ήταν ανέφελη και πολλοί θεώρησαν πως η τοποθέτηση του καθηγητή Βενιζέλου στην ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργείου Οικονομικών την πιο δύσκολη και μαύρη ώρα της χώρας θα τον εξαφάνιζε πολιτικά και θα έλυνε το πρόβλημα της εσωτερικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό.

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr / Δικαιώματα χρήσης: Χρήστος Σημάτος – Eurokinissi

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πρώτη κιόλας ημέρα του ως Υπουργός Οικονομικών έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας πως η θέση της χώρας είναι στην ζώνη του ευρώ και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Μια διακήρυξη που θα επαναλάβει και σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στον ηγέτη της ομάδας των σκληρών της ευρωζώνης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η πρώτη ουσιαστική μαύρη κηλίδα του ως Υπουργού Οικονομικών ήρθε μόλις 2 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Αύγουστο του 2011 όταν η Τρόικα απαίτησε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και εκείνος υπάκουσε, θεσμοθετώντας έναν νέο φόρο στα ακίνητα που για να διασφαλίσει την πληρωμή του εντάχθηκε στον λογαριασμό της ΔΕΗ, το γνωστό χαράτσι.

Λίγο διάστημα αργότερα αποφασίζεται το γνωστό κούρεμα κατά σχεδόν 50% του Ελληνικού χρέους που αποτέλεσε την ταφόπλακα του ήδη εύθραυστου ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Σε μια σπασμωδική κίνηση ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος με ερώτημα αν οι πολίτες τάσσονται υπέρ η κατά των νέων μέτρων και του Μνημονίου. Ο Γαλλο-Γερμανικός άξονας οργισμένος αντέδρασε παγώνοντας την 6η δόση του προγράμματος και αλλάζοντας το ερώτημα του δημοψηφίσματος για ναι η όχι στο ευρώ. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της ακύρωσης του δημοψηφίσματος, αλλά και της συγκρότησης νέας κυβέρνησης με επικεφαλής ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής.

Στον δρόμο προς τις διπλές εκλογές του 2012 που κατέταξαν το ΠΑΣΟΚ τρίτο 13.3% ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναδείχθηκε 4ος αρχηγός της παράταξης μετά την παραίτηση Παπανδρέου. Η αξιοπιστία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και του αρχηγού του είχε πληγεί. Η αδιαλλαξία των Ευρωπαίων, το σφυροκόπημα του Αλέξη Τσίπρα ενάντια στις μνημονικές πολιτικές αλλά και η εκ των έσω υπονόμευση που οδήγησε στην ιστορική έξοδο και συγκρότηση του ΚΙΔΗΣΟ από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τα σχεδόν 2,5 έτη κυβερνητικού εναγκαλισμού με τον Αντώνη Σαμαρά κυρίως ως επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας, οδήγησαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε εκ νέου συρρίκνωση και σε αλλαγή σελίδας το καλοκαίρι του 2015, όταν τον Βενιζέλο διαδέχθηκε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Σήμερα, μέσα από τις καίριες παρεμβάσεις του για ζητήματα της επικαιρότητας δηλώνει το «παρών» στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Αναμφίβολα ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί μια εμβληματική μορφή που στο πρόσφατο συνέδριο για τα 50 χρόνια συνεχούς κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας απέδειξε πως έχει απαλλαγεί από στερεότυπα και εμμονές δεκαετιών. Με βλέμμα πιο καθαρό και άποψη ακόμη πιο αποκρυσταλλωμένη ιδίως για τα εθνικά θέματα που περικλείουν και την πολυπόθητη πολιτική συναίνεση γίνεται αντιληπτό πως ο πολικός αυτός βρέθηκε μοιραία στη λάθος θέση την λάθος στιγμή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στάθης Αποστόλου
Στάθης Αποστόλου
Γεννημένος το 1998 και μεγαλωμένος στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Κερατσίνι, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο τρίτο έτος στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών στο Ρέθυμνο και στο δεύτερο έτος στη Νομική Σχολή του CITY UNITY COLLEGE.