24.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣτρουθοκαμηλισμός: Μία «απάντηση» στις δυσκολίες της καθημερινότητας

Στρουθοκαμηλισμός: Μία «απάντηση» στις δυσκολίες της καθημερινότητας


Της Μαρίας Βέργου,

Η ζωή αποτελεί για τον άνθρωπο ένα άλυτο μυστήριο. «Κρύβει» «δύσβατα μονοπάτια» που πρέπει να διαβούμε για την επιβίωση και για την επίτευξη των στόχων μας, κοινωνικές παθογένειες και προβλήματα που αφορούν εμάς και τους γύρω μας, καθώς και πληθώρα αρνητικών καταστάσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε στα πλαίσια της καθημερινής μας ζωής. Είναι γεγονός, όμως, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιδιώκουν να λαμβάνουν γνώση για οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός πρόκειται να τους συμβεί και, αντίθετα, «στρέφονται» στην άγνοια. Επομένως, έχουμε σήμερα καταλήξει να μιλάμε για το φαινόμενο του στρουθοκαμηλισμού… Στρουθοκαμηλισμός καλείται το φαινόμενο κατά το οποίο ο άνθρωπος «υιοθετεί» τη συμπεριφορά μιας στρουθοκαμήλου, η οποία με τη παρουσία κάποιου εχθρού κρύβει το κεφάλι της στην άμμο. Έτσι, και ο άνθρωπος αγνοεί, ενίοτε και σκόπιμα, την πραγματικότητα που βρίσκεται μπροστά του, τα αρνητικά περιστατικά και κάποιο σημαντικό πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης.

Τα αρνητικά γεγονότα, με τα οποία έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του, είναι πάρα πολλά. Οι απώλειες αγαπημένων προσώπων, η «διάλυση» διαπροσωπικών σχέσεων, τα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, η απόρριψη σε τομείς της ζωής μας αποτελούν γεγονότα με ιδιαίτερα αρνητική χροιά. Γεγονότα, όπως αυτά, τα οποία έχουν έντονο συναισθηματικό «φορτίο» και μπορούν να «διαβρώσουν» την ψυχοπνευματική μας κατάσταση είναι πολλές φορές δύσκολο να τα διαχειριστούμε και να τα ξεπεράσουμε, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να τα περιφρονούμε και άλλες να τα υποβαθμίζουμε. Ακόμη, όντας μέρος της ψηφιακής εποχής «ερχόμαστε σε επαφή» με πληθώρα γνώσεων και αποκτούμε πρόσβαση σε ποικίλες πληροφορίες καθημερινά, πολλές από τις οποίες αναφέρονται σε κοινωνικά προβλήματα και ζητήματα βαρύνουσας σημασίας. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο άνθρωπος αναγκάζει τον εαυτό του να αποστασιοποιείται από πολλά σοβαρά γεγονότα και να αγνοεί καταστάσεις, καθώς καθίσταται αδύνατο να μπορέσει να διαχειριστεί όλη αυτή την αρνητική πληροφορία. Η ψυχοσύνθεσή μας ως ανθρώπινες υπάρξεις είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον αρνητισμό και είναι επιτακτική ανάγκη για εμάς πολλές φορές να «στρεφόμαστε» στην άγνοια, για να επιβιώσουμε. Αν ο καθένας από εμάς έδινε βάση σε οποιοδήποτε περιστατικό με αρνητική χροιά, θα μας ήταν αδύνατο να βιώνουμε τις χαρές της ζωής, να απολαμβάνουμε πράγματα και γεγονότα και να διατηρήσουμε ισορροπία στη ζωής μας και στον ψυχικό μας κόσμο.

Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: ploumistos.com

Επίσης, συχνά επιλέγουμε αυτή την ηθελημένη αποστασιοποίηση από δεδομένα, τα οποία είναι αντίθετα με τις πεποιθήσεις μας ή μπορούν να «βλάψουν» την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Ο άνθρωπος κάποιες φορές αγνοεί τη πραγματικότητα ή δεν είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει και, έτσι, έχει την τάση να θεωρεί ψευδώς ότι πρέπει να υπερέχει και ότι οι απόψεις του είναι οι σωστότερες και οι πιο ολοκληρωμένες. Στον βωμό, λοιπόν, της μη στρέβλωσης της εικόνας του και μη αμφισβήτησης του εαυτού του, επιλέγει την άγνοια.

Ο στρουθοκαμηλισμός, λοιπόν, βασίζεται στο γεγονός ότι ο άνθρωπος είτε, λόγω της φύσης του, δεν μπορεί να διαχειριστεί όλη την αρνητική πλευρά της ζωής είτε ότι είναι ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και εθελοτυφλεί. Το φαινόμενο αυτό, παρόλο που μπορεί να προστατεύσει πολλές φορές την εσωτερική μας ισορροπία, μπορεί να αποβεί σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικό για τη μελλοντική μας ζωή. Το να είναι κάποιος προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει καταστάσεις και να «φιλτράρει» πληροφορίες είναι μείζονος σημασίας και σε αυτό πρέπει να προσπαθούμε πάντοτε να «εστιάζουμε» όλοι.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Βέργου
Μαρία Βέργου
Γεννημένη το 2003 στην Αθήνα. Σπουδάζει Φαρμακευτική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ενδιαφέρει η ενασχόληση με επιστημονικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα την έχει κερδίσει η φιλοσοφία και η ποίηση. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τον χορό, τις πολεμικές τέχνες και το σκάκι.