18 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Τα Παιδιά του Χειμώνα»(2023): Μια ταινία που αιχμαλωτίζει το κοινό, χωρίς πολύπλοκα...

«Τα Παιδιά του Χειμώνα»(2023): Μια ταινία που αιχμαλωτίζει το κοινό, χωρίς πολύπλοκα νοήματα


Της Βασιλικής Χατζηγεωργίου, 

Η ταινία Τα Παιδιά του Χειμώνα (The Holdovers) αποτελεί μία απλή ιστορία, η οποία από την πρώτη κιόλας σκηνή δίνει ξεκάθαρα μηνύματα, τα οποία μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτά από τους θεατές. Δίνεται, με αυτό τον τρόπο, η αίσθηση συγκίνησης, αλλά και «ευχαρίστησης», όσον αφορά την κατανόηση ταινίας, η οποία σίγουρα έρχεται να προβληματίσει το κοινό, αλλά και να αναδείξει την «ευγενική» πλευρά του σεναρίου.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία ταινία που διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1970 στο μικρόκοσμο ενός ευυπόληπτου αμερικανικού κολλεγίου, και συγκεκριμένα στην Ακαδημία Μπάρτον της Μασαχουσέτης, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Το έναυσμα για την έναρξη της ιστορίας αποτελεί η περίοδος των επικείμενων Χριστουγεννιάτικων γιορτών. Κάποιοι φαίνεται πως αδημονούν να τις περάσουν με τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με τη μοναξιά που τους επιφυλάσσει αυτή η περίοδος. Μοναξιά, όχι μόνο σε μεταφορικό επίπεδο, αλλά, κυρίως, σε κυριολεκτικό. Σε κάποιους μαθητές επιβάλλεται να διαμείνουν στο κολλέγιο και να περάσουν τις διακοπές τους με τον πιο δύστροπο καθηγητή, έχοντας, παράλληλα, και τη συντροφιά της συμπαθητικής μαγείρισσας, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε ένα πένθιμο κλίμα λόγω του άδικου χαμού του 20χρονου γιου της στον πόλεμο.

Η συμβίωση όλων αυτών αρχικά φαίνεται να προκαλεί δυσφορία και αμηχανία στους ήρωες, καθώς το κλίμα που επικρατεί δεν ευνοεί την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ τους. Όλοι τόσο εμφανώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Ή μήπως όχι; Η ιστορία ουσιαστικά θεωρείται πως αρχίζει, όταν διαμορφώνεται η τελική παρέα που θα περάσει τις γιορτές στο κολλέγιο Barton και αποτελείται από τον νεαρό μαθητή Tully, τον καθηγητή Hunham και τη μαγείρισσα Mary. 

Πηγή Εικόνας: amna.gr

Αν σκιαγραφήσουμε το προφίλ του Tully θα αντιληφθούμε πως πρόκειται για έναν ιδιοφυή, αλλά εν μέρει «άτυχο» νεαρό, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει μια ιδιόμορφη κατάσταση στο οικογενειακό του περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, ο πατέρας του φαίνεται να διαμένει σε μία ψυχιατρική κλινική, καθώς η μητέρα του αδυνατεί να ελέγξει τα ξεσπάσματα που απορρέουν από την κατάσταση της υγείας του. Αυτό αποτελεί καθοριστικής σημασίας γεγονός για τη μορφή και τη δομή της οικογένειάς τους. Η μητέρα οδηγείται στο να ξαναπαντρευτεί και να αποφασίσει την είσοδο του γιου της σε οικοτροφείο, ακυρώνοντάς του επιπλέον τελευταία στιγμή τις οικογενειακές Χριστουγεννιάτικες διακοπές, καθώς επιλέγει να τις περάσει με τον νυν σύντροφό της. Το συμβάν αυτό πληγώνει τον νεαρό, ο οποίος εμφανίζεται με σαφή νοσταλγία της πρότερης κατάστασης της οικογένειάς του.

Εν τω μεταξύ, προβάλλεται η ταραχώδης συνύπαρξη των ηρώων και δίνεται έμφαση στη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του νεαρού Tully και του καθηγητή Hunham. Το εχθρικό κλίμα που υπάρχει αρχικά μεταξύ τους φαίνεται να καταλαγιάζει όσο περισσότερο χρόνο περνούν μαζί, καθώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα. Μάλιστα, στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής εκδρομής, η διαμονή τους σε κοινό δωμάτιο συμβάλλει στο να γνωρίσουν περισσότερα ο ένας για τον άλλο, τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για τη ζωή τους.

Με αυτόν τον τρόπο, εξηγούνται πολλά πράγματα που τους καθιστούσαν αντιπαθείς ή περίεργους στον υπόλοιπο κόσμο. Πράγματα τα οποία κρατούσαν για τον εαυτό τους έρχονται να ρίξουν φως στις σκοτεινές πλευρές του καθενός, αναδεικνύοντας παράλληλα τα κοινά τους χαρακτηριστικά, μολονότι εκ πρώτης όψεως είναι τόσο διαφορετικοί.

Πηγή Εικόνας: options-cinemas.gr

Την ταινία υπογράφει ο Alexander Payne ως σκηνοθέτης, ο οποίος έχει βραβευτεί στο παρελθόν δύο φορές με Όσκαρ και είναι γνωστός για τις κωμωδίες του στο ευρύ κοινό. Είναι Ελληνοαμερικανικής καταγωγής, κάτι που διαφαίνεται και από το γεγονός πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, εμφανίζονται διακριτικά ελληνικές φράσεις, οι οποίες αποτελούν αφενός μικρές πινελιές, αφετέρου, αποδεικνύονται αρκετές για να προδώσουν την τεράστια αγάπη προς την Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, όσον αφορά τα κοινά που φαίνεται να έχουν τελικά οι δύο ήρωες –ο νεαρός και ο καθηγητής– παρουσιάζονται στοχευμένα από τον σκηνοθέτη. Αποτελεί μια αποκάλυψη του ίδιου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023, ώστε να γίνει κατανοητό πως ο καθηγητής αποχαιρετά τον παλιό του εαυτό και ξεκινάει μια νέα ζωή. Καταφέρνει δηλαδή να ξεφύγει από τον ασφαλή μικρόκοσμο που ζούσε και να ψάξει για την ευτυχία έξω από το “Barton” σε μια βελτιωμένη έκδοση του εαυτού του.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τα παιδιά του χειμώνα, flix.gr, διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βάσια Χατζηγεωργίου
Βάσια Χατζηγεωργίου
Σπουδάζει στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και βρίσκεται στο 4ο έτος. Γνωρίζει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Στον ελεύθερο χρόνο της προσπαθεί να γυμνάζεται και να διαβάζει βιβλία, ενώ με κάποιους φίλους μου προσπαθεί να παρακολουθεί ταινίες και παραστάσεις όσο πιο συχνά γίνεται. Συμμετέχει, επίσης, σε μια εθελοντική φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ και συγκεκριμένα ασχολείται με το κομμάτι της προώθησης και την εικόνα του οργανισμού.