24.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓιατί αυξάνoνται οι κακοποιητικές συμπεριφορές μεταξύ ανηλίκων;

Γιατί αυξάνoνται οι κακοποιητικές συμπεριφορές μεταξύ ανηλίκων;


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Μια απρόκλητη επίθεση σε ανήλικο παιδί που κατέληξε σε βιαιοπραγία στην Αγία Παρασκευή είδε πριν από λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Θύμα της ακραίας συμπεριφοράς, ένα παιδί που έβγαλε βόλτα τον σκύλο του, ξυλοκοπήθηκε, βιντεοσκοπήθηκε και αργότερα έλαβε απειλητικά μηνύματα σε περίπτωση που «τολμήσει» να καταγγείλει το περιστατικό.

Η παραπάνω περίπτωση αποτελεί μόνο μία από τις συνεχώς αυξανόμενες επιθετικές ενέργειες μεταξύ ανηλίκων, όπως αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Αστυνομία. Μπορούμε, πλέον, να κάνουμε λόγο για «έκρηξη» της εγκληματικότητας στις νεαρές ηλικίες και μάλιστα για πληθώρα αδικημάτων. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία είναι, προφανώς, να συμπαρασταθούμε στα θύματα και να προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα τέλος σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Πηγή Εικόνας: Unsplash.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Ilayza.

Και εφόσον μιλάμε για ανήλικους δράστες, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών ασφαλώς καταλογίζεται στους γονείς. Με την όποια σχέση έχουν με τα παιδιά τους -αδιάφορη, βίαιη κλπ- ένα είναι σίγουρο: ότι έχουν συντελέσει τα μέγιστα στη δημιουργία «τεράτων» και, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι τα περιστατικά συνεχώς αυξάνονται, δεν κάνουν τίποτα, προκειμένου να διορθώσουν την κατάσταση. Μπορεί και να τη διαιωνίζουν, προσπαθώντας να «προστατεύσουν» τα καμάρια τους από τις συνέπειες του Νόμου, για να επιτελέσουν, με αυτόν τον τρόπο, το γονεϊκό τους ρόλο.

Μπορεί το περιστατικό αυτό να συνέβη κατά την εορταστική περίοδο, αλλά πρέπει να μας ανησυχήσει, συγχρόνως, το γεγονός ότι πλέον αντίστοιχα συμβάντα λαμβάνουν χώρα και στο σχολικό περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί μαθητές να αγωνιούν καθημερινά για το τι μπορεί να αντιμετωπίσουν στο σχολείο και να ταλαιπωρούνται ψυχολογικά εξαιτίας του φόβου. Με βάση τα στοιχεία που είναι γνωστά, παρατηρούμε πια ότι τα βίαια επεισόδια δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εφηβική ηλικία, όπως ίσως είχε επικρατήσει, καθώς οι θύτες έχουν πια και μικρότερες ηλικίες, ενώ αυτά τα φαινόμενα δε σχετίζονται απόλυτα με την κοινωνική θέση, αφού σημειώνονται τόσο σε δημόσια σχολεία όσο και σε ιδιωτικά.

Προφανώς, ανάλογα ερεθίσματα βρίσκονται παντού γύρω μας: σε αθλητικά κέντρα, στην τηλεόραση, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ακόμα και στην οικογενειακή εστία. Το ζητούμενο είναι πια να δοθούν άμεσα αποτελεσματικές λύσεις, για να εκλείψουν τέτοιου είδους συμπεριφορές που είναι βαθιά ριζωμένες στη νοοτροπία ορισμένων ανθρώπων.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.