24.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕκτός Γραμμής: Το 2024 ας επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την Ελευθερία

Εκτός Γραμμής: Το 2024 ας επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την Ελευθερία


Η γνώμη του OffLine Post,

Λίγες μόνο στιγμές απομένουν μέχρι την εκπνοή του 2023 και την έλευση του νέου έτους, για το οποίο μετράμε αντίστροφα. Το τέλος ενός έτους σηματοδοτεί, τις περισσότερες φορές, έναν απολογισμό. Το 2023 είναι μία χρονιά που περικλείει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, καθώς ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάποιοι συνάνθρωποί μας θα υποδεχθούν το νέο έτος κάτω από δυσμενείς συνθήκες, στερούμενοι πολλά από τα βασικά αγαθά, τα οποία συχνά θεωρούμε δεδομένα.

Η πατρίδα μας ήρθε αντιμέτωπη με μια ανείπωτη τραγωδία, αυτή του δυστυχήματος στα Τέμπη που στέρησε τη ζωή 57 ανθρώπων, νέων σε ηλικία κατά κύριο λόγο, ενώ κατά τους θερινούς μήνες συνέβησαν το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου και η καταστροφή μεγάλου μέρους του Δάσους της Δαδιάς. Στο ίδιο μοτίβο, τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα γνώρισε καταστροφικές πλημμύρες που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλία. Εάν ισχύει η ρήση του Αριστοτέλη, πως «η ευτυχία είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής, ολόκληρος ο στόχος της ανθρώπινης ύπαρξης», τότε οι (συν)άνθρωποι εκείνοι έχασαν το σημαντικότερο αγαθό όλων: την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια ευτυχισμένη παρουσία στον πλανήτη. Κι αυτό είναι κάτι το τραγικό, με την πλήρη σημασία και βαρύτητα της λέξης.

Σε πολιτικό επίπεδο, επισφραγίστηκε η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος, ανανεώνοντας τη θητεία της, ενώ κομβικής σημασίας αποδείχθηκε η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σε διεθνές επίπεδο, η αστάθεια και η αβεβαιότητα ήταν παρούσες διαρκώς, με αποκορύφωμα την πολεμική σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ενώ δεν πρέπει να παραλειφθεί η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε πολλά κράτη. Αυτές οι «μελανές» στιγμές μας κάνουν να αναθεωρήσουμε ορισμένα πράγματα και να εκτιμήσουμε τα ύψιστα αγαθά της Ειρήνης και της Ελευθερίας, προσπαθώντας να διαμορφώσουμε έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν η αγάπη, η αλληλεγγύη και η ασφάλεια. Να θυμόμαστε ό,τι θετικό συνέβη και να αποτελέσει για όλους έμπνευση, ώστε να ορίσουμε νέους στόχους για το 2024.

Επεξεργασία Εικόνας: Δημιουργικό Τμήμα του OffLine Post.

Όσον αφορά την πορεία του OffLine Post κατά το 2023, το πρόσημο είναι θετικό, καθώς η χρονιά χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα και παραγωγικότητα. Για άλλη μία χρονιά συνεχίσαμε να σας παρουσιάζουμε βιβλία που καλύπτουν μια πληθώρα θεματικών μέσω της στήλης Διαβάσαμε και Προτείνουμε. Επιπλέον, ένα νέο project βγήκε στον «αέρα», τα Έτη-Ορόσημα του 20ού αιώνα (1903-1993), με σκοπό να αναδειχθούν γνωστά και άγνωστα γεγονότα της ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας του περασμένου αιώνα. Επιθυμώντας να βρισκόμαστε στον παλμό των εξελίξεων, καλύψαμε τις κρίσιμες Εθνικές Εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, καθώς, επίσης, τις Αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας συνεντεύξεις με υποψηφίους και προσπαθώντας να κινητοποιήσουμε τη νέα γενιά να συμμετέχει ενεργά στη γιορτή της Δημοκρατίας. Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, μέσω άρθρων και συνεντεύξεων, τιμήσαμε τους πρωταγωνιστές των γεγονότων.

Το 2023 μας δίδαξε να εκτιμάμε τα απλά πράγματα στη ζωή και να μην τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να κυριάρχησαν συναισθήματα λύπης, οργής και φρίκης, αλλά πάντα αναδύεται η ελπίδα για ένα μέλλον καλύτερο. Ευχόμαστε η νέα χρονιά να φέρει σε όλους υγεία, αγάπη, γαλήνη, φως και χρώματα, παραμερίζοντας τις άσχημες ειδήσεις και τα δεινά που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Η ζωή είναι γλυκιά, αλλά ενίοτε και δύσκολη. Η νέα χρονιά είναι εδώ, με νέες προκλήσεις και προσδοκίες για ευημερία.

Η ομάδα του OffLine Post σας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά!!!

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ