16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός4+1 βιβλία που θα σας συνεπάρουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων

4+1 βιβλία που θα σας συνεπάρουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων


Του Αντώνη Πετρόπουλου,

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις αγαπημένες εποχές του χρόνου, και όχι άδικα. Οι οικογενειακές στιγμές, τα φώτα, οι εντυπωσιακοί στολισμοί και η διασκέδαση εμπεριέχονται στο «ρεπερτόριο» των ημερών και κάνουν ακόμα πιο μαγική αυτήν την περίοδο. Ανάμεσα στα φώτα, τα στολίδια και τα κεριά, βρίσκεται η κατάλληλη ατμόσφαιρα για ανάγνωση βιβλίων, τα οποία μας ταξιδεύουν σε φανταστικούς κόσμους μέσα από τις συναρπαστικές τους ιστορίες.

Για αυτούς που αγαπούν τη λογοτεχνία, οι παρακάτω επιλογές βιβλίων, από ξένους συγγραφείς, θα τους «τοποθετήσουν» στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Βιβλία που προκαλούν συναισθήματα νοσταλγίας, θαλπωρής, συγκίνησης και χαράς μεταδίδουν το πραγματικό νόημα και μήνυμα της γιορτής που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.

Πηγή Εικόνας: public.gr

Χριστούγεννα στο Κλοντάικ, Τζακ Λόντον (Εκδόσεις Νεφέλη, 2018)

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον μπορεί να μη βρήκε χρυσό στο ταξίδι του στο Κλοντάικ, απέκτησε όμως πλούσιο υλικό για συγγραφή. Έμπνευση, μεταξύ άλλων, αποτέλεσε το μικρό αυτό διήγημα στο οποίο δύο αδέρφια, νεαροί χρυσοθήρες, ετοιμάζονται για το εορταστικό τραπέζι. Το δείπνο αναμένεται φτωχικό, λόγω της έλλειψης προμηθειών, ωστόσο η νύχτα θα είναι γεμάτη από εκπλήξεις! Η απλή ιστορία που αφηγείται ο συγγραφέας είναι ρεαλιστική, έχει εικόνες παραδοσιακής ατμόσφαιρας των Χριστουγέννων και μιας άλλης εποχής. Στην ολοκλήρωσή της, αφήνει μία τρυφερή αίσθηση νοσταλγίας, μεταφέροντας και το μήνυμα των ημερών.

Οι νεκροί, Τζέιμς Τζόις (Εκδόσεις Νίκας, 2022)

Το εξαιρετικό διήγημα του Ιρλανδού συγγραφέα συμπεριλαμβάνεται στους «Δουβλινέζους» και θεωρείται κορυφαίο. Μέσα σε ένα φαινομενικά συνηθισμένο σκηνικό, ο Τζέιμς Τζόις ξεδιπλώνει την ηθική παράλυση της πόλης, τον ζωντανό θάνατο. Δύο ηλικιωμένες θείες, η Τζούλια και η Κέητ, διοργανώνουν ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, όπως είθισται τα τελευταία 30 χρόνια. Τα γνωστά πρόσωπα που παρευρίσκονται εκεί, έχουν τον δικό τους ξεχωριστό και εδραιωμένο ρόλο σε μία μονότονη βραδιά με «οχληρά» φληναφήματα και μουσική υπόκρουση. Η συζήτηση αποκτά ενδιαφέρον όταν μετατοπίζεται στο παρελθόν και την αναφορά ενός άνδρα που δε βρίσκεται εν ζωή.

Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, Κάρολος Ντίκενς (Εκδόσεις Περισπωμένη, 2021)

Η συλλογή διηγημάτων του Κάρολου Ντίκενς, τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες, αποτελείται από κλασικές ιστορίες, αναλλοίωτες στον χρόνο με την ατόφια μαγεία τους. Οι σκληρές συνθήκες των ηρώων του αμβλύνονται στη γραφίδα του σπουδαίου λογοτέχνη με την αφηγηματική του ευχέρεια να προσδίδει ομορφιά στην ασχήμια. Στο έργο, υπογραμμίζεται η ανάγκη του Ντίκενς για ένδειξη καλοσύνης, αδυνατώντας να αποδεχθεί τη θλιβερή εικόνα που συναντούσε στους δρόμους τις νύχτες. Τα Χριστούγεννα προβάλλονται ως καταφύγιο προστασίας με την αθωότητα να αντιπαραβάλλεται στη δυστυχία. Έτσι, οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο θα καταφέρουν να μας συγκινήσουν.

Πηγή Εικόνας: culturenow.gr

Χριστουγεννιάτικο Δείπνο (Εκδόσεις Νάρκισσος, 2012)

Μία ανθολογία χριστουγεννιάτικων διηγημάτων από κορυφαίους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαρκ Τουέιν, Ντύλαν Τόμας, Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, Χένρι Τζέιμς, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Τζερόμ είναι ορισμένοι από τους λογοτέχνες που θα μας κρατήσουν συντροφιά μέσα από τις ιστορίες τους μετά το Χριστουγεννιάτικο δείπνο, δίπλα στο τζάκι. Αποσπάσματα, διηγήσεις και περιγραφές προηγούμενων αιώνων θα ξυπνήσουν αναμνήσεις που μόνο με τη φαντασία μας μπορούμε να ζήσουμε και θα μας τοποθετήσουν σε εκείνες τις εποχές. Η συλλογή αναδεικνύει την αυθεντική εορταστική ατμόσφαιρα και είναι βέβαιο πως θα δώσει μία ξεχωριστή απόχρωση.

Η Νύχτα των Χριστουγέννων, Νικολάι Γκογκόλ (Εκδόσεις Ερατώ, 2019)

Με ένα σύνολο χαρακτήρων όπως έναν σιδερά, μια πανέμορφη τσαρίνα, μία μάγισσα και τον διάβολο, ο Νικολάι Γκογκόλ συνθέτει ένα ευχάριστο παραμύθι που εμπλέκει την πραγματικότητα με τη φαντασία. Αγγίζει θέματα για το «καλό» και την αγάπη που αγωνίζονται ενάντια στο κακό, όπως τη ζήλεια. Με έντονα λαογραφικά στοιχεία, περιγράφεται η ρωσική κουλτούρα, ενώ δεν απουσιάζουν το χιούμορ και τα διδάγματα που συναντάει κάποιος ανάμεσα στις γραμμές του παραμυθιού.

Η λογοτεχνία έχει τιμήσει δεόντως τα Χριστούγεννα, που θεωρείται μία από τις αγαπημένες γιορτές, κατά κοινή ομολογία, παγκοσμίως. Η ανάγνωση ιστοριών που άπτονται του εορταστικού κλίματος είναι βέβαιο πως θα μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο των εορτών. Ας την τιμήσουμε και εμείς λοιπόν με τη σειρά μας και…

Καλά Χριστούγεννα!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνης Πετρόπουλος
Αντώνης Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1998 και σπούδασε Δημοσιογραφία στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με αθλητικές ιστοσελίδες αρθρογραφώντας για ποδόσφαιρο αλλά οι ανάγκες της εποχής κατηύθυναν το ενδιαφέρον του στα κοινωνικά ζητήματα. Προσδοκία του είναι η παρακίνηση των ανθρώπων από ένα πιο αξιόλογο και ευγενέστερο κίνητρο ζωής. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται με την γυμναστική, διαβάζει λογοτεχνία, μελετάει Κοινωνιολογία και φιλοσοφία, γράφει ποιήματα και διηγήματα.