16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Γυρίσματα της τύχης» στη ρουλέτα της ζωής, του Woody Allen

«Γυρίσματα της τύχης» στη ρουλέτα της ζωής, του Woody Allen


Της Νικόλ Καστόρα, 

Το 2023 ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Woody Allen παρέδωσε την 50η ταινία του, δηλώνοντας, μάλιστα, πως μπορεί να είναι και η τελευταία του ταινία. Το στυλ του είναι απαράλλακτο και ιδιαίτερα μοναδικό, καθώς δεν μοιάζει με κανενός άλλου σκηνοθέτη. Όλες οι ιστορίες που μας έχει διηγηθεί ακολουθούν ένα σταθερό μοτίβο, που ιντριγκάρει τον θεατή, καθώς ο καθένας πάντοτε βλέπει τον εαυτό του σε κάποιον από τους χαρακτήρες, που πλάθει ο Woody με απόλυτη αληθοφάνεια και ειλικρίνεια για εμάς.

Οι παράνομοι έρωτες, οι νευρικοί εραστές, οι ονειροπόλοι καλλιτέχνες, που αισθάνονται πως δεν ταιριάζουν πουθενά (και για αυτό ταξιδεύουν σε άλλες εποχές), οι δολοφόνοι που κρύβονται σε αρρωστημένες ψυχές και οι ανεκπλήρωτοι έρωτες που μας σημαδεύουν για πάντα είναι, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, κομμάτια και πτυχές της καθημερινότητάς μας. Έτσι, για ακόμα μία φορά, ο Woody μάς καλεί να γνωρίσουμε έναν νέο παράνομο έρωτα, που παλεύει να επιβιώσει από τις δολοφονικές προθέσεις του ζηλιάρη συζύγου. Η ταινία είναι κομψά γυρισμένη, με τις νότες της jazz να την καθιστούν ιδιαίτερα φροντισμένη και προσεγμένη.

Το σενάριο είναι καλογραμμένο, ανατρεπτικό και πλημμυρισμένο από σασπένς. Θυμίζει το αριστουργηματικό Μεσάνυχτα στο Παρίσι, αφού έχει «γαλλικό αέρα» και η ιστορία εκτυλίσσεται περιπατητικά. Κυρίως, προσπαθεί αγωνιωδώς να φτάσει το κορυφαίο Match Ρoint, όμως «λαχανιάζει» στην πορεία και μένει πίσω, συγκρατώντας, παρόλα αυτά, τα ιδιαίτερα στοιχεία του «αντιπάλου» του. Αν και μοιάζει εκ πρώτης όψεως με το Match Ρoint (μία παράνομη σχέση, τα διλλήματα της ζωής και ένας φόνος που καραδοκεί), τα Γυρίσματα της Τύχης είναι πιο γλυκιά ταινία, αφού δεν εστιάζει καθόλου στη βιαιότητα του φόνου, όπως συμβαίνει πολύ ρεαλιστικά στο Match Ρoint, υπό τη μουσική υπόκρουση της όπερας. Η μεγαλύτερη διαφορά και συνάμα τομή που γίνεται στις δύο αυτές ταινίες είναι το ζήτημα της τύχης. Στο Match Ρoint ο πρωταγωνιστής βγαίνει νικητής στον τροχό της τύχης και άρα επιβεβαιώνεται η άποψη που εκφράζεται στην πρώτη σκηνή της ταινίας, ότι όλα είναι θέμα της τύχης και νικητής είναι πάντα ο τυχερός, κάτι που δεν συμβαίνει στα Γυρίσματα της Τύχης, καθώς φανερώνεται πως κανείς δεν μπορεί να είναι κύριος της τύχης του.

Πηγή Εικόνας: flix.gr

Ας αναλύσουμε, όμως, την ιστορία της ταινίας, γιατί είναι μία ιστορία που μας αφορά όλους, αφού αφηγείται τη συνάντηση ενός απωθημένου έρωτα μετά από πολλά χρόνια. Άραγε, αν συναντούσατε στον δρόμο το μεγάλο σας απωθημένο, πώς θα αντιδρούσατε; Θα το κοιτάζατε με θυμό για όσα συνέβησαν ή για όσα θα θέλατε να συμβούν μεταξύ σας, αλλά παρέμειναν μόνο στην φαντασία σας; Ή μήπως δεν θα παίρνατε το βλέμμα σας ο ένας από τον άλλο, προσπαθώντας, έστω και για λίγα λεπτά, να πείτε όσα αισθάνεστε, όσα θέλετε να ρωτήσετε και όσα σας πνίγουν τόσο καιρό, μόνο μέσα από μια σας ματιά; Ή, μήπως, κάποιοι δεν θα δειλιάζατε και θα παίρνατε το ρίσκο να μιλήσετε στον μεγάλο σας έρωτα; Και που ξέρετε, ίσως αποδειχτεί πως το μεγάλο σας απωθημένο βιώνει τα ίδια συναισθήματα με εσάς. Ο Allen, λοιπόν, επιλέγει την τελευταία αντίδραση, αφού όταν συναντάει στον δρόμο την παλιά του συμμαθήτρια και μεγάλο του έρωτα, Fanny, δεν διστάζει να της μιλήσει και, μάλιστα, να την προσκαλέσει σε φαγητό.

Εκείνη φυσικά δέχεται, αφού και για την ίδια ο Allen ήταν ο μεγάλος της έρωτας. Και ενώ όλα μοιάζουν ειδυλλιακά και ο καθένας θα πίστευε πως επιτέλους ο μεγάλος αυτός έρωτας θα δικαιωθεί, υπάρχει ένα τεράστιο και επικίνδυνο εμπόδιο… Ο υπερβολικά ζηλιάρης σύζυγος της Fanny. Όσο και να προσπαθούν, ο Allen και η Fanny, να περιοριστούν μόνο στους καθημερινούς περιπάτους τους και να πνίξουν ό,τι αισθάνονται ο ένας για τον άλλο, δεν τα καταφέρνουν, όπως είναι λογικό να συμβεί σε κάθε μεγάλο έρωτα, που ανταμώνει μετά από καιρό. Έτσι, ξεκινάει μια παθιασμένη σχέση, η οποία κάνει τη Fanny να αμφισβητήσει την ίδια της τη ζωή και να θέλει να παρατήσει την πλούσια και γεμάτη ανέσεις καθημερινότητά της, προκειμένου να ζήσει με τον άνθρωπο που αγαπά αληθινά. Όταν, όμως, ο άντρας της Jean ανακαλύπτει την απιστία της, ως κυρίαρχος της τύχης του (όπως ισχυρίζεται ο ίδιος για τον εαυτό του), αποφασίσει να «βγάλει» τον Allen μία και καλή από τη ζωή της Fanny. Θα τα καταφέρει άραγε; Ή μήπως κανένας δεν είναι κυρίαρχος της τύχης του και οι πράξεις όλων μας έχουν συνέπειες;

Πηγή Εικόνας:flix.gr

Τέλος, ο καλύτερος ρόλος, που ανεβάζει την ταινία σε άλλα ύψη και δραματικά, αλλά και κωμικά, είναι αυτός της βιβλιοφάγου αστυνομικών βιβλίων, μητέρας της Jean. Το τέλος είναι απίστευτα ανατρεπτικό και διδακτικό. Αφήστε, λοιπόν, τον Woody να σας «αιφνιδιάσει» και να σας βάλει σε σκέψεις, με τον δικό του ιδιότροπο και ιδιαίτερο τρόπο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Γυρίσματα της τύχης (Coup de chance)- trailer- greek subs, youtube.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλ Καστόρα
Νικόλ Καστόρα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδάζει Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α., κατεύθυνση ΜΝΕΦ. Γνωρίζει αγγλικά και ισπανικά. Ασχολείται με τη συγγραφή. Ο κινηματογράφος είναι το πάθος της, για αυτό και είναι είναι μέλος του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., στα πλαίσια του οποίου ασχολείται με τη σκηνοθεσία και το σενάριο.