24.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣυνεργασία Κεντροαριστεράς: Νέα αρχή ή το τέλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Συνεργασία Κεντροαριστεράς: Νέα αρχή ή το τέλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;


Του Στάθη Αποστόλου,

Οι Εθνικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, πριν ακριβώς 14 χρόνια, ήταν οι τελευταίες που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκοψε πρώτο το νήμα στη μάχη. Έκτοτε, ακολούθησε μια πορεία συρρίκνωσης που έφτασε μάλιστα στο ιστορικά χαμηλό 4.7% στις πρώτες εκλογές του 2015.

Η μεγάλη και ιστορική πτώση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. άφησε ένα μεγάλο ποσοστό του λεγόμενου Κέντρου «ορφανό» από κηδεμονία. Αυτήν τη στροφή του Κέντρου από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος στις διπλές εκλογές του 2012 αναδείχθηκε Αξιωματική Αντιπολίτευση και 2,5 χρόνια μετά, στις διπλές εκλογές του 2015, Κυβέρνηση με τη στήριξη του ακροδεξιού Καμμένου και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Οι Εθνικές Εκλογές του 2023 κατέδειξαν, πρώτον, τη μεγάλη και ταχύτατη συρρίκνωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όχι μόνο ως προς τα ποσοστά του, αλλά και ως προς την απήχησή του στην Κοινωνία κυρίως. Δεύτερον, ανέδειξαν την επιστροφή, υπό όρους, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κεντρική πολιτική σκηνή με αυξημένα ποσοστά, που κατά πολλούς επέφερε η νέα ηγεσία του Κινήματος με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στις πολύ πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές υπήρχε το διακύβευμα της Κυβέρνησης που ζητούσε τη νίκη και στις 13 Περιφέρειες, αλλά και στους 4 μεγάλους Δήμους. Επίσης, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έθεσε ως στόχο μόνο την ήττα Μητσοτάκη και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από τη μεριά του, πόνταρε στην επικράτηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως τελικά έγινε.

Πηγή εικόνας: cnn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο στόχος των εκλογών που είχε θέσει η Κυβέρνηση απέτυχε, καθώς κέρδισε 8/13 Περιφέρειες και κανέναν από τους μεγάλους Δήμους, ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κέρδισε την πονεμένη Θεσσαλία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους 2 μεγάλους Δήμους.

Μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου των εκλογών, τέθηκε από τον πρώην Υπουργό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Χρήστο Σπίρτζη η κοινή κάθοδος ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΑ.ΣΟ.Κ., με ένα ψηφοδέλτιο, στις Ευρωεκλογές. Από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ουσιαστικά εκβίασε τους πολίτες να στηρίξουν τους υποψηφίους της Ν.Δ. Έτσι, η εικόνα της Κυβέρνησης έχει υποστεί ζημιά.

Οι εκλογές τελείωσαν και οδήγησαν σε οδυνηρά αποτελέσματα για την Ν.Δ. και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Τίθεται η προϋπόθεση, όμως, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως νέα δύναμη του Κέντρου, να βάλει τους όρους και όχι ένας Πρόεδρος ο οποίος την ημέρα που η παράταξή του συνετρίβη εκ νέου, βρίσκονταν στην άλλη πλευρά της Γης. Παρόλα αυτά, η συζήτηση για κοινή κάθοδο είναι άνευ ουσίας για τους πολίτες. Η ψήφος σε ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι, απλώς, ψήφος αγανάκτησης ή προειδοποίηση για την Κυβέρνηση κι όχι αποτέλεσμα ταύτισης των πολιτών με τις δικές τους προτάσεις.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στάθης Αποστόλου
Στάθης Αποστόλου
Γεννημένος το 1998 και μεγαλωμένος στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Κερατσίνι, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο τρίτο έτος στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών στο Ρέθυμνο και στο δεύτερο έτος στη Νομική Σχολή του CITY UNITY COLLEGE.