16.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΡωσοουκρανικός Πόλεμος: Μια νίκη για την ελευθερία στα Νότια της Ουκρανίας

Ρωσοουκρανικός Πόλεμος: Μια νίκη για την ελευθερία στα Νότια της Ουκρανίας


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Σε μια σημαντική τροπή των γεγονότων, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, συνοδευόμενες από τις τεθωρακισμένες μονάδες τους, πέτυχαν μια αξιοσημείωτη πρόοδο στο νότιο μέτωπο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Αυτή η τελευταία εξέλιξη σηματοδοτεί ένα σημαντικό κέρδος για το Κίεβο στην επίμονη και απαιτητική αντεπίθεσή του.

Ένας διοικητής μιας ουκρανικής μονάδας αεροπορικής επίθεσης, που σταθμεύει στη νοτιοανατολική περιοχή Ζαπορίζια, έκανε μια εκπληκτική αποκάλυψη. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τα τεθωρακισμένα οχήματά τους παραβίασαν με επιτυχία αυτό που είναι γνωστό ως «γραμμή Σουροβικίν», ένα τρομερό αμυντικό φράγμα που βρίσκεται κοντά στο Βερμπόβε, ένα μικρό χωριό λίγα μίλια από το Ρομπότιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρομπότιν απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις μόλις τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, σημαντικές ρωσικές αμυντικές οχυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων γύρω από το Τοκμάκ, περίπου 25 μίλια νοτιοδυτικά του Φέρμποφ, συνεχίζουν να δημιουργούν προκλήσεις. Ο διοικητής, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και έλλειψης επίσημης άδειας, τόνισε το σημαντικό κόστος και τις θυσίες που συνεπάγεται η πλοήγηση αυτών των τεθωρακισμένων οχημάτων στο δύσκολο έδαφος.

Η γραμμή Σουροβικίν, που πήρε το όνομά της από τον Στρατηγό Σεργκέι Σουροβικίν, τον πρώην αρχηγό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα αυτό το έτος, περιλαμβάνει τρία στρώματα άμυνας. Καταλήγει σε χαρακώματα και τρομερά τσιμεντένια εμπόδια σε σχήμα πυραμίδας, στρατηγικά σχεδιασμένα, για να επιβραδύνουν τα οχήματα που προχωρούν και να τα διοχετεύουν σε ευάλωτες θέσεις. Ο διοικητής αποκάλυψε ότι το ουκρανικό πεζικό παραβίασε επιτυχώς την τελική γραμμή πριν από αρκετές εβδομάδες, αλλά η κίνηση των οχημάτων μέσω αυτής της προκλητικής ζώνης ήταν μια πιο πρόσφατη εξέλιξη. Επιπλέον, εξήγησε ότι η πρώτη γραμμή έχει σιγά-σιγά απομακρυνθεί από αυτά τα συγκεκριμένα εμπόδια.

Πηγή Εικόνας: RFE / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: Alexander Ermonchenko / Reuters

Ο διοικητής των δυνάμεων αεροπορικής επίθεσης τόνισε τις τεράστιες προκλήσεις που θέτει η παρουσία αντιαρματικών ναρκών και η συντριπτική συγκέντρωση εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή. Επισήμανε μια συνεχή εισροή στρατευμάτων επίθεσης που κινούνταν προς το Ρομπότιν και το Φερμπόφ. Αναλυτές από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι οι γεωτοποθετημένες φωτογραφίες υποδηλώνουν την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων που λειτουργούν πέρα από την τελική ρωσική αμυντική γραμμή. Ωστόσο, είναι προσεκτικοί στην οριστική επιβεβαίωση του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει πλήρως τις ρωσικές άμυνες, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τη βιωσιμότητα αυτών των θέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, η ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να ελίσσουν αποτελεσματικά τεθωρακισμένα οχήματα μέσω αυτών των τρομερών αμυντικών οχημάτων και να τα χειρίζονται κοντά σε προετοιμασμένες ρωσικές αμυντικές θέσεις σημαίνει ουσιαστική πρόοδο στην αντιεπιθετική τους εκστρατεία.

Από τότε που ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους τον Ιούνιο, οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σταδιακές προόδους ενάντια στη βαριά οχυρωμένη άμυνα της Ρωσίας, η οποία περιλαμβάνει περιοχές γεμάτες νάρκες που εκτείνονται αρκετά μίλια σε εχθρικό έδαφος. Ο αργός ρυθμός της αντεπίθεσης, με στόχο την εξ ολοκλήρου εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία, οδήγησε τους δυτικούς αξιωματούχους να αμφιβάλλουν όλο και περισσότερο για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων στόχων, όπως η πόλη Μελιτόπολη κοντά στην Αζοφική Θάλασσα, πριν από την έναρξη του χειμώνα. Μη επαληθευμένες εικόνες ανοιχτού κώδικα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν απεικονίσει θωρακισμένα οχήματα, τοποθετημένα πέρα από την αμυντική γραμμή. Αυτές οι εικόνες περιλαμβάνουν Strykers που παρέχονται από τις Η.Π.Α., οχήματα δυτικής κατασκευής ανθεκτικά στις νάρκες και γερμανικής κατασκευής Marders, τα οποία χρησιμοποιούν ένα πυροβόλο 20 mm για την εμπλοκή των εχθρικών δυνάμεων και την προστασία των συμμαχικών οχημάτων.

Η πρόσφατη ανακάλυψη υπόσχεται τις συνεχείς προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακτήσει το έδαφός της και χρησιμεύει ως απόδειξη της αποφασιστικότητας και της ανθεκτικότητας των στρατιωτικών της δυνάμεων. Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις, καθώς εξελίσσεται η σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Ukrainian Defense Official Says Russian Troops Redeploying In Southern Ukraine, RFE, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.