16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Stranger Things": Η σκηνή που συνδύασε το “Running Up That Hill” με...

“Stranger Things”: Η σκηνή που συνδύασε το “Running Up That Hill” με τη μάχη κατά της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας


Της Μαρίας Κουλούρη,

Το Stranger Things είναι μια αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας-τρόμου, που έκανε πρεμιέρα το 2016 και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη φανταστική πόλη Hawkins κατά τη διάρκεια των ‘80s, όπου το Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α. κάνει κρυφά υπερφυσικά πειράματα, χρησιμοποιώντας μικρά παιδιά, ώσπου ένα μικρό κορίτσι, η Eleven (Millie Bobby Brown), το σκάει από το εργαστήριο και γνωρίζει την παρέα τεσσάρων αγοριών. Η Eleven έχει υπερδυνάμεις, όπως τηλεκίνηση, και βοηθώντας τα αγόρια, σύντομα γίνεται μέλος της παρέας τους.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου, ένα ακόμα κορίτσι γίνεται μέλος της παρέας, η Max (Sadie Sink), η οποία είναι η πρωταγωνίστρια της σκηνής που θα αναλύσουμε παρακάτω. Η Max μετακομίζει στο Hawkins από την Καλιφόρνια μαζί με τη μητέρα της, τον πατριό της και τον γιο του από τον πρώτο του γάμο, τον Billy (Dacre Montgomery). Ο Billy, έχοντας κάποια ψυχικά τραύματα από τη συμπεριφορά του πατέρα του, συχνά ξεσπάει στη μικρότερη Max, η οποία, ωστόσο, είναι αντιδραστική και οξυδερκής και απαντά σε κάθε εκφοβισμό του. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στη Max για τον ετεροθαλή αδερφό της, που, αν και τον αγαπάει, επιθυμεί μέσα της να απαλλαγεί από εκείνον. Στον τρίτο κύκλο, η παρέα των παιδιών δέχεται απειλή από ένα «τέρας» μιας άλλης διάστασης (Νοοβόρος) –διάσταση στον χωροχρόνο που δημιουργήθηκε από τα πειράματα του Υπουργείου Ενέργειας– το οποίο ελέγχει τα μυαλά πολλών ανθρώπων, εξ αυτών και του Billy, που προσπαθεί να σκοτώσει την Eleven. Στο τέλος του κύκλου και ενώ ο Billy ετοιμάζεται να παραδώσει την Eleven στον Νοοβόρο, εκείνη διεισδύει στο μυαλό του και ανασύρει τις όμορφες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας του Billy. Έτσι, ο Billy σώζει την Eleven και ο Νοοβόρος τον σκοτώνει μπροστά στα έντρομα μάτια της Max.

Η Max (Sadie Sink) προσπαθώντας να σωθεί. Πηγή εικόνας: menshealth.com / NETFLIX

Παρά την κόντρα τους, η Max σημαδεύεται έντονα από την απώλεια του αδερφού της, ενώ ο πατριός της εγκαταλείπει εκείνη και τη μητέρα της, με αποτέλεσμα η δεύτερη να εργάζεται συνεχώς και να βρίσκει διέξοδο στο ποτό. Έτσι, στον τέταρτο κύκλο της σειράς (2022), βλέπουμε μια διαφορετική Max, μακριά από τον ζωηρό και αντιδραστικό χαρακτήρα που είδαμε τις προηγούμενες σεζόν. Πλέον, είναι μια έφηβη που αντιμετωπίζει το σκληρό πρόσωπο της κατάθλιψης, έχει απομονωθεί από όλη την παρέα της και χαρακτηρίζεται ως «φάντασμα» του εαυτού της. Επίσης, αισθάνεται τύψεις για τις σκέψεις που έκανε στο παρελθόν, θέλοντας να απαλλαχθεί με κάθε τρόπο από τον Billy και θεωρεί πως δεν έκανε κάτι για να εμποδίσει τον θάνατό του. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε την εξαιρετική ερμηνεία της Sadie Sink, που καταφέρνει να πετύχει το «κενό» βλέμμα ενός ανθρώπου που παλεύει με την κατάθλιψη και έχει χάσει κάθε διάθεση για ζωή.

Η μελαγχολία της εκφράζεται με έντονους πονοκεφάλους, ρινορραγία και εφιάλτες. Παράλληλα, 3 άλλοι έφηβοι της περιοχής σκοτώνονται με μυστηριώδη τρόπο και, σύντομα, η Max ανακαλύπτει πως κι εκείνοι είχαν τα ίδια συμπτώματα. Ύστερα από ένα όραμα με ένα ρολόι, μια αόρατη δύναμη τους σηκώνει στον αέρα, σπάει τα άκρα τους και αφαιρεί τα μάτια τους, με αποτέλεσμα τον θάνατό τους. Ο δράστης των φόνων είναι ο Vecna, το πρώτο παιδί που δέχθηκε τα πειράματα του Υπουργείου και αυτός που δημιούργησε, ουσιαστικά, τη νέα διάσταση παράλληλα με τον παρόντα κόσμο. Η επιλογή του δεν είναι τυχαία, καθώς διαλέγει ανθρώπους με ψυχικά τραύματα και τους ωθεί σε ένα είδος αυτοκτονίας. Όταν η Max βλέπει το όραμα του ρολογιού, καταλαβαίνει πως θα πεθάνει.

Η «μάχη» της Max και του Vecna. Πηγή εικόνας: youtube.com / NETFLIX

Γράφει, λοιπόν, αποχαιρετιστήρια γράμματα σε όλους και πηγαίνει στο νεκροταφείο, στον τάφο του Billy, ώστε να διαβάσει το δικό του και να τον αποχαιρετήσει ζητώντας συγχώρεση. Εκεί, τη βρίσκει ο Vecna και την εγκλωβίζει στη διάστασή του. Χρησιμοποιώντας ως όπλο τα ίδια τα τραύματά της, τη δένει με τα «πλοκάμια» του από τον λαιμό και τα χέρια, καθιστώντας ανέλπιδες τις προσπάθειές της να κρυφτεί και να ξεφύγει. Έτσι, η Max βρίσκεται ένα βήμα πριν τον θάνατό της, ο οποίος πρόκειται ουσιαστικά για μια παράδοση της ίδιας στη σκοτεινή πλευρά του εαυτού της και της κατάθλιψης που αντιμετωπίζει όλον αυτόν τον καιρό. Οι φίλοι της που τη συνοδεύουν ως το νεκροταφείο, ο Lucas (Caleb McLaughlin), ο Dustin (Gaten Matarazzo) και ο Steve (Joe Keery), βλέπουν πως δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της, αφού το μυαλό της το έχει καταλάβει ο Vecna. Πληροφορούνται πως η «κατάρα» του Vecna αντιμετωπίζεται με τη μουσική και τοποθετούν στο κασετόφωνό της το αγαπημένο της τραγούδι, που δεν είναι άλλο από το Running Up That Hill της Kate Bush. Όταν της τοποθετούν τα ακουστικά και ξεκινά να παίζει το κομμάτι, ένα «σύννεφο»-πέρασμα προς τον πραγματικό κόσμο ανοίγεται μπροστά της και βλέπει τους φίλους της, αλλά και όλες τις χαρούμενες αναμνήσεις της. Κόβει το «πλοκάμι» που την κρατά από τον λαιμό, απελευθερώνεται και τρέχει προς αυτούς μέσα σε εμπόδια που της βάζει ο Vecna. Τελικά, τα καταφέρνει.

Το εξώφυλλο του δίσκου “Hounds Of Love”, στο οποίο περιλαμβάνεται το “Running Up That Hill”. Πηγή εικόνας: spotify.com

Η σκηνή είναι η τέλεια συμβολιστική απεικόνιση της εσωτερικής μάχης που δίνει ένας απογοητευμένος άνθρωπος να κρατηθεί στη ζωή και να μην οδηγηθεί στην αυτοκτονία. Ο Vecna αποτελεί έναν ισχυρότατο κακό, καθώς πληγώνει τις ψυχές των θυμάτων του και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, εφόσον αποτελεί έναν «αόρατο» ψυχολογικό εχθρό. Στο παρελθόν, επρόκειτο για ένα κλειστό παιδί με υπερφυσικές δυνατότητες, το οποίο εξελίχθηκε σε έναν αδίστακτο άντρα στα εργαστήρια του Hawkins και βλάπτει ανθρώπους του πραγματικού κόσμου βρισκόμενος στη δική του διάσταση, το παρελθόν, αφού ουσιαστικά είναι νεκρός. Έτσι, τρυπώνει στις ψυχές των ανθρώπων και χρησιμοποιεί τις «τύψεις» τους ως όπλο και συμβολίζει τις αρνητικές σκέψεις και τη σκοτεινή πλευρά που έχει κάθε άνθρωπος. Η Max, από την άλλη, συμβολίζει τον άνθρωπο που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τη μάχη κατά της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας. Λίγο πριν το τέλος της ζωής της, με κινητήρια δύναμη τις όμορφες αναμνήσεις της και το αγαπημένο της τραγούδι, αποφασίζει πως δεν είναι έτοιμη να πεθάνει και νικά την «αυτοκτονία».

Η επιλογή του Running Up That Hill δεν είναι τυχαία, αφού ένας στίχος του αναφέρει And if I only could I’d make a deal with God And I’d get Him to swap our places”. Αν και το τραγούδι έχει ερωτική χροιά, η Max νιώθει όπως η ερμηνεύτρια, γιατί, όπως παραδέχεται κάποια στιγμή, αν μπορούσε θα άλλαζε θέσεις με τον αδερφό της. Το Running Up That Hill κυκλοφόρησε το 1985 από τη δημιουργό και ερμηνεύτριά του, Kate Bush, τη μεγάλη star της indie pop και ύστερα από το επεισόδιο Dear Billy με αυτήν τη σκηνή της Max (2022) γνώρισε ξανά επιτυχία και συστήθηκε στη Generation Z, η οποία το αγκάλιασε σαν να πρόκειται για ένα νέο τραγούδι, δείχνοντας τη διαχρονική του αξία.

Φυσικά, η σκηνή οφείλει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της στους Sadie Sink και Jamie Campbell Bower, Max και Vecna αντίστοιχα, οι οποίοι την απογείωσαν υποκριτικά. Ωστόσο, οφείλει να αναγνωριστεί, επίσης, η σκηνοθεσία και η δημιουργία της, καθώς χρησιμοποιούνται μ’ έναν τέλειο τρόπο ηχητικά εφέ και CGI. Αξίζει να σημειωθεί πως η μεταμόρφωση του Jamie Campbell Bower σε Vecna απαιτούσε 6 ολόκληρες ώρες και το 90% αυτής αποτελούνταν από πρακτικά εφέ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • The Real Reason Kate Bush Is No. 1 On the Streaming Charts Right Now, harpersbazaar.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.