23.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚαι καπνός και φωτιά

Και καπνός και φωτιά


Του Γιώργου Κοσματόπουλου,

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του στελέχους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ροδόπης, Ελένης Λαφτσή, η οποία είχε καταγγείλει παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου της περιοχής υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στην περιοχή, επανέφερε στην επικαιρότητα ένα διαχρονικό ζήτημα που αποτελεί «αγκάθι» για την ασφάλεια της χώρας και την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος αυτής.

Η Λαφτσή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δήμου Κομοτηνής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, είχε προβεί σε αιχμηρά σχόλια, αναφορικά με την εκλογή του Οζγκιούρ Φερχάτ ως νέου βουλευτή του κόμματος στη μοναδική περιφέρεια στην οποία βγήκε πρώτο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αναφέρθηκε σε «υποβοηθούμενη εκλογή», σε παρέμβαση «ωμή και αισχρή». Με καυστικό τρόπο, μάλιστα, «συνεχάρη» το τουρκικό προξενείο και όσους «συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη». Σε μια ευθεία, δε, αιχμή προς την ηγεσία του κόμματος, στηλίτευσε και «όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτήν την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου», αναφερόμενη, προφανώς, στο γεγονός ότι μέσα στη συντριβή του ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μπορούσε να σταθεί θετικά μόνο στο βάψιμο της Ροδόπης στον εκλογικό χάρτη, με ροζ χρώμα.

Πηγή εικόνας: hellasjournal.com / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε προτιμήσει να στραφεί πειθαρχικά εναντίον της Λαφτσή αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις επί των καταγγελιών της. Μάλιστα, ο γνωστός για το πολιτικό του ήθος και το επίπεδο του δημόσιου λόγου του, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε προσπαθήσει να απαξιώσει τις καταγγελίες του συγκεκριμένου στελέχους, κατηγορώντας το ότι «επιλέγει να περιφέρει την πικρία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή δεν εξελέγη κοντινό της πρόσωπο».

Η Λαφτσή επέλεξε να προλάβει τις όποιες προαποφασισμένες εξελίξεις στην κατεύθυνση της συγκάλυψης του ζητήματος. Υποστηρίζει ότι η Κουμουνδούρου «ανέχεται και συγκαλύπτει τη νομιμοποίηση από την πλευρά του συγκεκριμένου βουλευτή του παρεμβατικού ρόλου αρχής τρίτης χώρας στα τοπικά πολιτικά πράγματα, με μόνο στόχο την προσωπική του ανέλιξη». Καταγγέλλει, μάλιστα, πως η «παρέμβαση συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα».

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, πέραν της Λαφτσή, κι άλλα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχαν αναφέρει παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στην περιοχή. Ο Θανάσης Καλογιαντσίδης, πρώην μέλος της Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ροδόπης, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το κόμμα τον Ιανουάριο, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, «παράδοση στο Προξενείο», επανήλθε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι «δεν επικράτησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. επί της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Ροδόπης, αλλά το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής επί των κατοίκων του συγκεκριμένου Νομού. Με μια συμπαγώς κατευθυνόμενη ψήφο, πριμοδοτήθηκε ο Οζγκιούρ Φερχάτ». Επίσης, ο Αγαμέμνων Τάτσης, τις πρώτες ημέρες μετά τη συντριβή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στις κάλπες του Μαΐου, μίλησε για «5η φάλαγγα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», η οποία «είναι όλοι αυτοί που υπονομεύουν με συνεχείς παρεμβάσεις την κεντρική πολιτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέναντι σε κρίσιμα εθνικά θέματα». Αφορμή για το ξέσπασμά του ήταν ο Ν. Φίλης, ο οποίος δήλωσε θετικός στο να βρίσκεται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποψήφιος βουλευτής που μιλά για «τουρκική μειονότητα», συνηγορώντας, μάλιστα, στο αίτημα ορισμένων κύκλων, κατευθυνόμενων από την Τουρκία, για «απογραφή μειονοτήτων» στην περιοχή…

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Έχουμε, λοιπόν, συγκεκριμένα πρώην στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τα οποία με ονοματεπώνυμο καταγγέλλουν προνομιακή σχέση και συνεργασία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το Τουρκικό Προξενείο, το μακρύ «χέρι» του Ερντογάν στην περιοχή. Συνεργασία που καταλήγει στην υιοθέτηση και προώθηση ανθελληνικών θέσεων. Ουδεμία εντύπωση προκαλεί σε όποιον έχει παρακολουθήσει τις διαχρονικές θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και εν γένει, στα εθνικά θέματα. Η ιδεοληψία των στελεχών του που μισούν καθετί το ελληνικό, ταυτίζοντάς το με τον εθνικισμό, είναι αναπόσπαστο μέρος της ιδεολογικοπολιτικής τους συγκρότησης. Η ιδεοληψία εδώ, συναντά και τον καιροσκοπισμό, μιας και η πολιτική παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα συνδέεται με την απουσία οποιουδήποτε ηθικού φραγμού προς επίτευξη εκλογικού οφέλους.

Εν κατακλείδι, καμία σοβαρή απάντηση δικαιούται να αναμένει κάποιος στις καταγγελίες για την αγαστή –πλην ανάρμοστη– σχέση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προξενείου. Η τακτική, άλλωστε, είναι η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, προκειμένου τα προβλήματα να μπαίνουν κάτω από το «χαλί» και να καταπνίγεται κάθε διακριτή εσωκομματική φωνή. Η σταλινική νοοτροπία είναι πανταχού παρούσα, όσα περιτυλίγματα κι αν αλλάξει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,  όπως η επικινδυνότητά του για την εθνική ασφάλεια…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κοσματόπουλος
Γιώργος Κοσματόπουλος
Γεννήθηκε το 1989 στη Λαμία και έζησε μέχρι τα 18 μου χρόνια στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Νομικά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργαζόμενος παράλληλα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πάνω στα αντικείμενα των σπουδών του. Αρθρογραφεί για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.