23.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤα κομματικά απρόοπτα για την Aυτοδιοίκηση στην Αττική

Τα κομματικά απρόοπτα για την Aυτοδιοίκηση στην Αττική


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Λίγες εβδομάδες πριν από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2023, τα κόμματα κάνουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εύλογα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην Αττική, με τον Δήμο Αθηναίων, που είναι και ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, αλλά και την Περιφέρεια να βρίσκονται στο επίκεντρο των κομμάτων εξουσίας.

Για τη Νέα Δημοκρατία, τα προβλήματα ξεκίνησαν λίγες μέρες πριν, όταν ο νυν Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επέλεξε να χορέψει σε εκδήλωση της Ελληνικής Ομογένειας στο Ζάππειο Μέγαρο, εν μέσω της κατάστασης με τις πυρκαγιές, αλλά και του πένθους λόγω της τραγικής κατάληξης των δύο ηρώων που έπεσαν στη μάχη του καθήκοντος για να σώσουν τη χώρα. Ο κύριος Πατούλης αναγνώρισε ύστερα από λίγο το λάθος του, ζητώντας συγγνώμη. Όμως, για το Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, το ατόπημα ήταν σοβαρό και η δυσαρέσκεια έντονη, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί η στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία στον σημερινό Περιφερειάρχη.

Το κυβερνών κόμμα θέλησε να εκφράσει το μήνυμα για σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε όλους τους τόνους. Παρά, λοιπόν, τις αρχικές σκέψεις του νυν Περιφερειάρχη, που είχε πάρει και το «χρίσμα» για να είναι υποψήφιος ξανά, έκανε πίσω, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει τη νέα επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς –άνθρωπος των «ειδικών αποστολών», όπως είναι γνωστός– έχει πλέον και επίσημα τη στήριξη της κυβερνώσας παράταξης. Είχαν προηγηθεί επαφές της Κυβέρνησης και με τον σημερινό Δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, ο οποίος εκλέχθηκε με ποσοστό 79% στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές. Ωστόσο, ο ίδιος ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες τη διεκδίκηση της επανεκλογής του στον Δήμο των νοτίων προαστίων. Έτσι, ο –μέχρι σήμερα– Υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχοντας καταγράψει έργο σε κρίσιμες περιόδους και γεγονότα –πυρκαγιές, πλημμύρες, υγειονομική κρίση– κατά το πρόσφατο παρελθόν, θεωρείται για τον κόσμο –και ειδικά για τη Νέα Δημοκρατία– άνθρωπος ικανός, που πρέπει να δράσει και στην Περιφέρεια. Άλλωστε, γνωρίζει και τα αυτοδιοικητικά, μιας και από το 1995 μέχρι και το 2019 ασχολήθηκε με αυτά.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, επιδεικνύοντας γρήγορα πολιτικά αντανακλαστικά, αφού για άλλη μια φορά φαίνεται ότι ξέρει να επικοινωνήσει σωστά στην κοινωνία τις οπτικές της, διόρθωσε τη σοβαρή αστοχία στο θέμα της Περιφέρειας Αττικής. Αντιθέτως, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψάχνει ακόμη υποψήφιο Δήμαρχο για την Αθήνα. Την ώρα που ο σημερινός Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωνε το ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους και τις υποψήφιες της παράταξής του, θα περίμενε κανείς από την πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να έχουν αποφασίσει, έστω, τον επικεφαλής της δημοτικής τους παράταξης… Ο μεγαλύτερος Δήμος της Ελλάδας, είναι αυτονοήτως, πολύ σημαντικός, αλλά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση φαίνεται να μην το έχουν αντιληφθεί ακόμη… Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι περιμένουν τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά να αποφασίσει για την κάθοδο ή μη στις Δημοτικές Εκλογές, αλλά έχουν και άλλα τέσσερα πρόσωπα, ως πιθανές υποψηφιότητες; Την ίδια ώρα, η «Ομπρέλα» προτείνει τον πρώην Υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη και άλλη συνιστώσα-ρεύμα στο κόμμα προωθεί τον Κώστα Ζαχαριάδη. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Όλγα Μπαλαούρα, αλλά και ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς. Τουλάχιστον, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα έχει αντίπαλο από το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα, αφού σε αυτήν την περίπτωση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποστηρίζει τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Γιώργο Ιωακειμίδη, ο οποίος είναι Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη και, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του κόμματος, «συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου».

Είναι άξιο παρατήρησης ότι ακόμα και στα αυτοδιοικητικά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν κόμμα διαμαρτυρίας, ενώ είναι στη δεύτερη θέση. Οι πολίτες, έστω και με μειωμένο ποσοστό, τον εμπιστεύθηκαν για τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τελικά, φαίνεται ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ταυτίζεται με τον επί περίπου 15 έτη Πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, που παραιτήθηκε μετά τις Εκλογές του Ιουνίου, και χωρίς αυτόν, δεν στέκεται ως κόμμα. Ήταν ήδη πολιτικά «ζαλισμένοι» από τη διαφορά 8 μονάδων το 2019. Αδικαιολόγητα, όμως, συνέχισαν να «πυροβολούν τα πόδια τους», αγνοώντας ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ευθύνη και οφείλει να είναι πολιτικά σοβαρή και ώριμη! Πολλώ δε μάλλον τώρα, που η διαφορά στις Εθνικές Εκλογές σχεδόν τριπλασιάστηκε, υπέστησαν ένα ισχυρό «σοκ», αλλά δεν αλλάζουν «ρότα»… Η μόνη τους ελπίδα, για αποφυγή νέου «Βατερλώ» στις αυτοδιοικητικές κάλπες, είναι η εκλογή Προέδρου μέχρι τότε. Αν και η κατάσταση, δύσκολα σώζεται. Τρικυμία εν κρανίω…

Πηγή εικόνας: ertnews.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΝΙΚΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ / EUROKINISSI

Κλείνοντας, ο λαός θα αποφασίσει τον ερχόμενο Οκτώβριο για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Ευκταίο είναι να γίνουν οι πιο κατάλληλες επιλογές προσώπων. Ειδικά, για τον μεγαλύτερο Δήμο της Ελλάδας, τον Δήμο Αθηναίων, ας έχει αντίπαλο ο Κώστας Μπακογιάννης. Χρειάζεται ο διάλογος επί ουσιαστικής βάσης. Είναι καλό για τις τοπικές κοινωνίες, τις Περιφέρειες, τη Δημοκρατία. Ας κερδίσουν οι ικανότεροι/ικανότερες!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.