23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα - 20 Ιουνίου

Σαν Σήμερα – 20 Ιουνίου


Του Γρηγόρη Χατζή,

1782: Εγκρίνεται το εθνόσημο των Η.Π.Α. από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο σχεδιάστηκε από τους Charles Thomson και William Barton.

1819: Το αμερικανικό πλοίο ‘’SS Savannah’’ γίνεται το πρώτο ατμοκίνητο σκάφος παγκοσμίως που διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό, όταν καταφθάνει στο Λίβερπουλ, έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι του από την ομώνυμη πόλη των Η.Π.Α. στις 22 Μαΐου του ίδιου έτους.

Πηγή εικόνας: britannica.com

1837: Μετά τον θάνατο του Βασιλιά William IV, η κόρη του Victoria γίνεται Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Στα έτη της βασιλείας της (1837-1901), η χώρα έγινε η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η περίοδος αυτή ονομάστηκε Βικτωριανή. Σημαντική προσφορά της, ήταν η μετατροπή του ρόλου του βασιλιά από πολιτικό σε –κυρίως– τελετουργικό, όπως ισχύει σήμερα. Ακόμα, συντόνισε σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας της. Απεβίωσε το 1901, μετά από 64 χρόνια στην εξουσία και έμεινε αγαπητή στον λαό.

1840: Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον φυσικό, Samuel Morse, συνδημιουργό του ομώνυμου κώδικα για τον ηλεκτρικό τηλέγραφο.

1903: Ο Αμερικανός οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, Barney Oldfield, πετυχαίνει για πρώτη φορά στο ράλι Indiana polis επίδοση 1 μιλίου/λεπτό με το αυτοκίνητό του, Blitzen Benz, που ισοδυναμεί με ταχύτητα 96,5 χιλιομέτρων την ώρα, πρωτοφανή για την εποχή.

1944: Ιδρύεται η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), με στόχο τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών πάσης φύσεως. Σήμερα κατέχει το μεγαλύτερο υφιστάμενο δίκτυο συλλογής πληροφοριών παγκοσμίως.

1975: Κυκλοφορεί στις Η.Π.Α. η ταινία θρίλερ Τα σαγόνια του καρχαρία (Jaws), βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Peter Benchley, με σκηνοθέτη τον Steven Spielberg, η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Πρωταγωνιστούν οι Roy Scheider, Richard Dreyfuss και Robert Shaw. Πραγματεύεται την εμφάνιση ενός καρχαρία σε ένα τουριστικό νησί, ο οποίος επιτίθεται σε ανθρώπους. H ταινία σημείωσε συνολικές εισπράξεις που αγγίζουν το μισό δις ευρώ και τιμήθηκε με 3 βραβεία Όσκαρ το 1976. Πολλοί κριτικοί την τοποθετούν ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν πολλά sequel της.

1978: Συγκλονιστικός σεισμός μεγέθους 6,5 ρίχτερ λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 35 άνθρωποι.

2004: Σημειώνεται η μόνη ήττα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στο Euro 2004, με σκορ 2-1 απέναντι στη Ρωσία στη φάση των ομίλων. Τελικά, η Ελλάδα κατακτά το τουρνουά κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

2009: Εγκαινιάζεται το νέο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, με την παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια.

Πηγή εικόνας: britannica.com

2020: Καταγράφεται το πέρασμα του κομήτη Εncke από τη Γη. Ο συγκεκριμένος κομήτης έχει το πιο μικρό διάστημα περιφοράς από οποιονδήποτε άλλο στο ηλιακό μας σύστημα και μπορεί να είναι ορατός κάθε 3 χρόνια και 4 μήνες. Είναι ο δεύτερος πλανήτης που χαρακτηρίστηκε περιοδικός. Πήρε το όνομά του προς τιμήν του Γερμανού αστρονόμου Johann Encke, ο οποίος το 1819 υπολόγισε την τροχιά του. Η ελάχιστη απόστασή του από τη Γη είναι 25.900.000 χιλιόμετρα. Αναμένεται να κάνει ξανά την εμφάνισή του στις 22 Οκτωβρίου 2023.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Συλλογικό έργο, Σαν Σήμερα στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, Μεταίχμιο
  • DanSnow, Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Σαν Σήμερα 20 Ιουνίου, sansimera.gr, Διαθέσιμο εδώ
  • This day in history: June 20, britannica.com εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Χατζής
Γρηγόρης Χατζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης της αρθρογραφίας και της δημοσιογραφικής έρευνας σε όλο το φάσμα της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ επίσης μαθαίνει και Ισπανικά. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το τένις, την μουσική και τα ταξίδια.