24.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα - 15 Ιουνίου

Σαν Σήμερα – 15 Ιουνίου


Του Γρηγόρη Χατζή,

Πηγή εικόνας: Ot.gr

1215: Υπογράφεται από τον τότε βασιλιά της Αγγλίας, Ιωάννη Ακτήμων, η Magna Carta. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διακήρυξη που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η βάση του σημερινού κράτους δικαίου. Αποτέλεσε επίσημο έγγραφο που περιόριζε την απολυταρχική εξουσία του βασιλιά και καθιέρωνε την εν μέρει υπαγωγή του στον νόμο. Ο Ιωάννης συναίνεσε στο παραπάνω μετά τα επίμονα σχετικά αιτήματα των Άγγλων βαρόνων, λόγω της αλαζονικής του διακυβέρνησης. ’Όμως, τήρησε τη συμφωνία μόνο για 9 εβδομάδες και έτσι προκλήθηκε εμφύλιος πόλεμος, μέχρι αυτή εν τέλει να επανέλθει κατά τη βασιλεία του γιου του, Ερρίκου Γ’, μετά τον θάνατό του το 1216.

1502: Κατά τη διάρκεια του 4ου ταξιδιού του, ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στη Μαρτινίκα, νησί που βρίσκεται ανάμεσα στην Καραϊβική θάλασσα και στον Ατλαντικό ωκεανό και σήμερα αποτελεί υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας.

1667: Καταγράφεται η πρώτη μετάγγιση αίματος παγκοσμίως, αν και ήταν ανεπιτυχής. Συγκεκριμένα, ο προσωπικός γιατρός του Λουδοβίκου του 14ου, Jean-Baptiste Denys, μετέγγισε σε 15χρονο αγόρι αίμα προβάτου, όμως εκείνο αργότερα πέθανε και ο γιατρός κατηγορήθηκε για φόνο.

1856: Μετά από σχετικό νομοθετικό διάταγμα που εκδίδεται, αποφασίζεται για πρώτη φορά η έκδοση γραμματοσήμων στην Ελλάδα για να καλύψει τις ταχυδρομικές ανάγκες της χώρας.

1878: Βρετανοί φτάνουν στο νησί της Κύπρου και το καταλαμβάνουν. Από το 1530 μέχρι τότε άνηκε στους Οθωμανούς.

1896: Σημειώνεται το πιο θανατηφόρο τσουνάμι στην ιστορία της Ιαπωνίας και ένα από τα πιο θανατηφόρα παγκοσμίως με απολογισμό να ξεπερνά τους 21.000 νεκρούς.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

1954: Ιδρύεται η UEFA, στη Βασιλεία της Ελβετίας με τη σύμπραξη των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Βελγίου. Τα μέλη της σήμερα φτάνουν τις 55 χώρες, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα. Η UEFA είναι υπεύθυνη για 12 διοργανώσεις ανδρών, όπως το Champions League, και 4 διοργανώσεις γυναικών. Αποτελεί την 1 από τις 6 ομοσπονδίες παγκοσμίως που απαρτίζουν την FIFA, εκπροσωπώντας την Ευρώπη. Σημερινός της πρόεδρος είναι ο Σλοβένος Aleksander Ceferin.

1956: Λαμβάνουν χώρα ανασκαφές στην Πύλο, που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας το ανάκτορο του Νέστωρα. Πρόκειται για το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό παλάτι που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα για το οποίο γίνονται και πολλές αναφορές στα Ομηρικά Έπη.

1977: Διενεργούνται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Ισπανία από το 1936, μετά το τέλος της δικτατορία του Francisco Franco.

1989: Το γνωστό Αμερικανικό ροκ συγκρότημα, Nirvana, κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο ‘’Bleach’’.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

1994: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ο Μάνος Χατζιδάκις. Γεννημένος στην Ξάνθη το 1925, η μουσική του διαπαιδαγώγηση ξεκίνησε από την ηλικία μόλις των 4 ετών. Η εργογραφία του περιλαμβάνει πληθώρα συνθέσεων, οι οποίες διακρίθηκαν, ενώ μάλιστα κάποιες αφορούσαν στη Μεγάλη Οθόνη. Συγκεκριμένα, για το τραγούδι του «Τα παιδιά του Πειραιά» από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή», τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού το 1961. Κατά τη διάρκεια της ζωής του συνεργάστηκε με διακεκριμένους ποιητές της εποχής, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιώργο Σεφέρη. Είχε, ακόμα, έντονη ανάμειξη στη πολιτική ζωή της χώρας και εξέφραζε δυναμικά τις απόψεις του. Για πολλούς θεωρείται από τις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης Ελλάδας συνολικά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Συλλογικό έργο, Σαν Σήμερα στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Dan Snow, Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Σαν Σήμερα 15 Ιουνίου, sansimera.gr, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Χατζής
Γρηγόρης Χατζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης της αρθρογραφίας και της δημοσιογραφικής έρευνας σε όλο το φάσμα της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ επίσης μαθαίνει και Ισπανικά. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το τένις, την μουσική και τα ταξίδια.