17.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Σοφία Μινέικο

Fe-Memorance: Σοφία Μινέικο


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Σοφία Μινέικο ήταν η σύζυγος του Γεώργιου Παπανδρέου και μητέρα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γεννηθείσα το 1887 στην Πάτρα, η Σοφία προερχόταν από μια ιδιαίτερα ευκατάστατη οικογένεια και μάλιστα, ήταν κόρη του Πολωνού, Ζίγκμουντ Μινέικο, ενώ η μητέρα της ήταν η Περσεφόνη Μανάρη.

Ο πατέρας της, Ζίγκμουντ Μινέικο, άνηκε στην τότε πολωνική αριστοκρατία και είχε ενεργό δράση στην εξέγερση της Πολωνίας απέναντι στον Τσάρο, το 1863. Ο Ζίγκμουντ πέρα από τη Σοφία, είχε αποκτήσει άλλους τρείς γιούς και άλλες πέντε κόρες.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, η Σοφία Μινέικο σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και μάλιστα, ήταν από τις πρώτες γυναίκες Ελληνίδες οι οποίες εισήλθαν στη σχολή. Η Σοφία γνωρίστηκε πρώτη φορά με το Γεώργιο Παπανδρέου το 1907, σε μια φοιτητική εξέγερση στο Πανεπιστήμιο. Οι δύο τους ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν λίγα χρόνια αργότερα, το 1913. Μαζί απέκτησαν έναν γιο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Πηγή εικόνας: https://thecaller.gr/xronomixani/spanio-ichitiko-ntokoymento-tis-s-mineiko-gia-ton-g-papandreoy-otan-moy-zitise-diazygio-eklapsa-elega-tha-metaniosei-kai-tha-epistepsei/

Και ο σύζυγός της αλλά μετέπειτα και ο γιός της έμελλε να ασχοληθούν με την πολιτική. Παρά το γεγονός ότι και η ίδια είχε ενεργό δράση σε πολιτικά δρώμενα και αγαπούσε το αντικείμενο αυτό, ο πολιτικός χώρος επρόκειτο να τη στιγματίσει ανεπανόρθωτα. Η Σοφία χώρισε με το Γεώργιο το 1926. Όπως μαρτυρά και η ίδια σε μια σπάνια συνέντευξη της, ο Γεώργιος είχε έρθει μια μέρα στο σπίτι της να της ζητήσει διαζύγιο. Φημολογείται πως ο Γεώργιος είχε ήδη ερωτευτεί την Κυβέλη, τη μετέπειτα σύζυγό του και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο χωρισμό του με τη Σοφία.

Εκτός αυτού, ο Γεώργιος πίστευε πως ο γάμος του θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη στη μετέπειτα πολιτική του ανέλιξη. Η Σοφία, παρά το γεγονός ότι τον αγαπούσε παράφορα, δε θέλησε να τον εμποδίσει να ανελιχτεί πολιτικά και του έδωσε το διαζύγιο. Η Σοφία Μινέικο απεβίωσε στις 27 Αυγούστου του 1981 από φυσικά αίτια στην Αθήνα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.