19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Λόρα Μπράνιγκαν

Fe-Memorance: Λόρα Μπράνιγκαν


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή, 

Η Λόρα Μπράνιγκαν ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ μουσικής και ηθοποιός, η οποία ξεχώρισε ιδιαιτέρα τη δεκαετία του 1980.

Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1952, στη Νέα Υόρκη και ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Φοίτησε στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών και παράλληλα εργαζόταν ως σερβιτόρα. Το 1972, ήταν μέλος του συγκροτήματος Meadow, το οποίο κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1973 χωρίς μεγάλη επιτυχία και τελικά, λίγο αργότερα, η μπάντα διαλύθηκε.

Έπειτα, η Μπράνιγκαν υπέγραψε με τη δισκογραφική εταιρεία Atlantic Records και κυκλοφόρησε πολλά άλμπουμ και τραγούδια, τα οποία αγαπήθηκαν από το κοινό. Το 1982, κυκλοφόρησε το τραγούδι “Looking out for number one”, ενώ το Μάρτιο του ίδιου έτους, κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Branigan”, το οποίο κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες για Grammy. Με το τραγούδι “Gloria” παρέμεινε στην κορυφή του Billboard για περισσότερο από 22 εβδομάδες. Τη δεκαετία του 1990, η δημοτικότητά της άρχισε να μειώνεται, με το τελευταίο της άλμπουμ “Over my heart”, να περνάει σχεδόν απαρατήρητο.

Πηγή εικόνας: www.beatzone.com

Το 1981, έκανε το ντεμπούτο της στην υποκριτική με την τηλεοπτική εκπομπή “An American girl in Berlin”. Εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, όπως η σειρά “Chips” και “Monsters”, ενώ έπαιξε σε ταινίες, όπως τα “Mugsy’s girls”, το 1984 και στην ταινία “Backstage”, το 1988. Κατάφερε να συνδέσει τη φωνή της με τα σάουντρακ των ταινιών “Flashdance” και “Ghostbusters”.

Το 1996, μετά το θάνατο του συζύγου της, Λόρενς Κρούτεκ, η Μπράνιγκαν σταμάτησε τις εμφανίσεις της, αλλά επέστεψε ξανά στη σκηνή στις αρχές των 00’ς. Το 2002, πρωταγωνίστησε ως Τζάνις Τζόπλιν, στο μιούζικαλ “Love, Janis”, το οποίο απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Και ενώ σχεδίαζε την κυκλοφορία νέου δίσκου, η Λόρα Μπράνιγκαν πέθανε στον ύπνο της από εγκεφαλικό ανεύρυσμα, στις 26 Αυγούστου 2004, σε ηλικία 52 ετών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.