20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Αλίγια Ντάνα Χώτον

Fe-Memorance: Αλίγια Ντάνα Χώτον


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου, 

H Aλίγια Ντάνα Χώτον ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και μοντέλο, που διέπρεψε στην R&B και hip-hop σκηνή κατά τη δεκαετία του ΄90.

Η Αλίγια γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1979. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική, κάνοντας μαθήματα φωνητικής και παίζοντας ερασιτεχνικά σε σχολικές παραστάσεις, γεγονός που την οδήγησε στην απόφαση να γίνει τραγουδίστρια. Μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια, καθώς η μητέρα της ήταν τραγουδίστρια, αλλά και ο θείος της, Barry Hankerson, ήταν παντρεμένος με τη Gladys Knight. H Αλίγια ταξίδευε με την Knight από μικρή και συμμετείχε σε  διαφημιστικά και τηλεοπτικά προγράμματα, ενώ στην ηλικία των εννέα εμφανίστηκε στο Star Search.

Σε ηλικία μόνο δεκαπέντε ετών, έκανε το ντεμπούτο με το άλμπουμ της, “Age Ain’t Nothing But a Number“, με τεράστια επιτυχία, καθώς πούλησε γρήγορα ένα εκατομμύριο δίσκους, με αποτέλεσμα ο δίσκος να γίνει πλατινένιος κυρίως με την επιτυχία των singles, “Back and Forth” και “At Your Besve”. Ωστόσο, φημολογείτο ότι η έφηβη τραγουδίστρια είχε παντρευτεί τον εικοσιεπτάχρονο Κelly, αλλά η Αλίγια διέψευσε τις φήμες και ο γάμος ακυρώθηκε.

Πηγή εικόνας: aaliyah-19-years-after-death-missy-elliott-fans-remember

Παρά το σκάνδαλο, η επιτυχία συνεχίστηκε με πλατινένια άλμπουμ και εκατομμύρια αντίτυπα, ώσπου η 17χρονη Αλίγια κυριαρχούσε στη μουσική σκηνή. Η Αλίγια κέρδισε ακόμη περισσότερη δημοφιλία, το 1997, όταν ηχογράφησε το “Journey to the Past”, το τραγούδι που έχει προταθεί για Όσκαρ από την ταινία κινουμένων σχεδίων «Αναστασία». Η επόμενη προσπάθειά της με το “Are You That Somebody?”, ένα τραγούδι για τον Dr. Dolittle, με πρωταγωνιστή τον Eddie Murphy, πήγε στην κορυφή των R&B τραγουδιών και χάρισε στην Αλίγια την πρώτη υποψηφιότητά της για το Grammy Award. Ακολούθησαν υποψηφιότητες για Grammy, δύο βραβεία MTV και αμέτρητες επιτυχίες, που κατέστησαν την Αλίγια μεγάλη σταρ της εποχής.

Ωστόσο, η ζωή είχε άλλα σχέδια. Στις 25 Αυγούστου 2001, ένα μικρό επιβατικό αεροσκάφος της Cessna, που μετέφερε την τραγουδίστρια, συντρίβεται λίγο μετά την απογείωση στις Μπαχάμες. Η Αλίγια και άλλοι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του πιλότου, πέθαναν αμέσως. Η ταλαντούχα Αλίγια ήταν 22 ετών, όταν άφησε την τελευταία της πνοή σε εκείνο το τραγικό δυστύχημα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.