19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Nτόννα Xάιταουερ

Fe-Memorance: Nτόννα Xάιταουερ


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου,

Η Nτόννα Xάιταουερ ήταν μία μεγάλη Αμερικανίδα τραγουδίστρια, που διέπρεψε στο χώρο της R&B και Jazz μουσικής, αφήνοντας μια μεγάλη μουσική κληρονομιά έως σήμερα.

Η Ντόννα, γεννημένη το Δεκέμβριο του 1926 στο Μιζούρι των Η.Π.Α., μεγάλωσε σε ένα φτωχό σπίτι με πολλές δυσκολίες, καταστάσεις που συνηθίζονταν για τις αφρικανο-αμερικανικές οικογένειες της εποχής. Για να ξεφύγει από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, άκουγε συνεχώς ραδιόφωνο, χωρίς να έχει όνειρο μια καριέρα ως τραγουδίστρια. Με ακούσματα επηρεασμένα από την Έλλα Φιτζέραλντ, άρχισε να μεγαλώνει η αγάπη της για την τζαζ μουσική.

Η καριέρα της άρχισε, όταν ένα βράδυ την ανακάλυψε ο Μπομπ Τίλμαν σε ένα μικρό μαγαζί στο Σικάγο. Ενώ ο Μπομπ γευμάτιζε στο μαγαζί, εντυπωσιάστηκε από τη φωνή της Ντόννα, η οποία  κατάφερε να κάνει την πρώτη της πληρωμένη κράτηση στο Strand Hotel, όπου τραγούδησε με το συγκρότημα Horace Henderson. Λίγο αργότερα, υπέγραψε στη Decca Records, το 1951, όπου κυκλοφόρησε το πρώτο της επίσημο δίσκο.

Πηγή εικόνας: www.wikipwdia.gr

Συνέχισε δυναμικά την καριέρα της με ηχογραφήσεις και δίσκους, καθώς και περιοδείες σε όλη τη χώρα με τους Louis Jordon, Johnny Mathis, Tommy Edwards και Della Reese. Μέχρι το 1958, η καριέρα της δεν προχωρούσε όσο θα ήθελε. Ένας από τους δίσκους της, όμως, το “Light of Love”, έφτασε στην Capitol Records, όπου ηχογράφησε δύο νέα άλμπουμ.

Έχοντας αρχίσει περιοδείες στην Ευρώπη, η Ντόννα αντιλήφθηκε ότι εκεί τα πράγματα για τους Αφρικανούς ήταν πιο εύκολα και έτσι, αποφάσισε να μείνει μόνιμα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα, στη Μαδρίτη για πάνω από είκοσι χρόνια. Η καριέρα της βρήκε την επιτυχία που της άξιζε τελικά στο ευρωπαϊκό κοινό, με χαρακτηριστικό τη μεγαλύτερη επιτυχία της, “This World Today is a Mess.”, που έχει πουλήσει περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια της καριέρας της ήταν αφιερωμένα στη μουσική της εκκλησίας, ενώ η τελευταία της παράσταση ήταν στην Εκκλησία της Μεθοδιστής της Buda United, το πρωί πριν τον θάνατό της. Η σπουδαία αυτή γυναίκα πέθανε στις 19 Αυγούστου του 2013.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.