16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ζωή Λάσκαρη

Fe-Memorance: Ζωή Λάσκαρη


Της Άννας Τσεκάνι,

Η Ζωή Λάσκαρη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης και ένα από τα λαμπρότερα αστέρια της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματόγραφου.

Η Ζωή Λάσκαρη γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1944 στη Θεσσαλονίκη και το πραγματικό της όνομα ήταν Ζωή Κουρούκλη.

Από την ηλικία μόλις των 18 ετών, η Ζωή είχε εισέλθει δυναμικά στο χώρο του θεάματος, μετά τη νίκη της στα Καλλιστεία, όπου εξελέγη Σταρ Ελλάς, ενώ, παράλληλα, της απονεμήθηκε και ο τίτλος «Μις Ελληνίδα 1959».

Η νίκη της αυτή άνοιξε το δρόμο για την πρώτη της συμμετοχή στην ταινία «Ο κατήφορος», το 1962. Η ταινία αυτή γνώρισε τεράστια επιτυχία και έκανε τη Ζωή ευρέως γνωστή, ανοίγοντάς της, παράλληλα, νέες προτάσεις.

Γρήγορα, η ίδια υπέγραψε συμβόλαιο με την ελληνική εταιρία παραγωγής Φίνος Φίλμ, συμμετέχοντας σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες. Πέρα από το θέατρο, συμμετείχε και σε σειρές και ταινίες στην τηλεόραση. Η πρώτη βιντεοταινία που συμμετείχε ποτέ στην τηλεόραση ήταν: «Η γυναίκα της πρώτης σελίδας», σε σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου.

Πηγή εικόνας: https://www.protothema.gr/stories/article/706676/zoi-laskari-i-agnosti-zoi-tis-/

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, είχε την τύχη να συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του χώρου, όπως ο Ανδρέας Βουτσινάς, Σταμάτης Φασουλής, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Κώστας Βουτσάς, ο Ντίνος Ηλιόπουλος και πολλοί άλλοι.

Η ζωή της Λάσκαρη απασχολούσε πάντα τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Έκανε δύο γάμους, ο πρώτος με τον Πέτρο Κουτουμάνο, με τον οποίο και απέκτησαν μια κόρη και ο δεύτερος με το δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, όπου πάλι απέκτησαν μια κόρη.

Η Ζωή Λάσκαρη πέθανε στις 18 Αυγούστου του 2017 από φυσικά αίτια. Το 2013, της είχε απονεμηθεί βραβείο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο, ενώ το 2015 συμμετείχε και σε μια από τις τελευταίες παραγωγές της, το «Διαμάντια και μπλουζ».

Η Ζωή Λάσκαρη θεωρήθηκε μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της εποχής εκείνης, οι οποίες στιγμάτισαν για πάντα το χώρο του θεάματος με τις παρουσίες τους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.