14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ρίτα Σακελλαρίου

Fe-Memorance: Ρίτα Σακελλαρίου


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Ρίτα Σακελλαρίου ήταν γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια, η οποία χαρακτηρίστηκε και θεωρήθηκε από πολλούς και ως η βασίλισσα του λαϊκού τραγουδιού, ενώ τα τραγούδια της είναι γνωστά μέχρι και σήμερα.

Η Ρίτα Σακελλαρίου γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1934, στη Σητεία της Κρήτης. Η ίδια από μικρή είχε μια δύσκολη παιδική και εφηβική ηλικία, αφού μετά τον θάνατο του πατέρα της, αναγκάστηκε να παντρευτεί και να εγκαταλείψει το  πατρικό της σπίτι.

Ωστόσο, ο γάμος αυτός δεν κράτησε πάρα πολύ, με την ίδια να αποφασίζει αργότερα να πάρει διαζύγιο με τον σύζυγο της, με τον οποίο είχαν αποκτήσει 2 παιδία. Για να σταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει μια οικονομική ανεξαρτησία, η Ρίτα ασχολήθηκε με αρκετές χειρονακτικές εργασίες πριν ασχοληθεί με το τραγούδι.

Την πρώτη της εμφάνιση στον χώρο του τραγουδιού την έκανε στο Πέραμα, μέσα από τραγούδια που της είχε αναθέσει ο Στέλιος Χρυσίνης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στο ταλέντο της.

Με την πάροδο του χρόνου συνεργάστηκε με τεράστια ονόματα του τότε χώρου, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου, οι οποίοι την βοήθησαν να ανελιχτεί στο χώρο και να φτάσει μάλιστα να γίνει το πρώτο όνομα στην Τριάνα του Χειλά μέσα από το τραγούδι Ιστορία μου, Αμαρτία μου, το οποίο ακούγεται μέχρι και σήμερα.

Πηγή εικόνας: http://www.katiousa.gr/politismos/mousiki/i-agnosti-rita-sakellariou-mia-koinonia-na-vro-kainourgia-giati-etouti-me-adikei/

Παράλληλα την εποχή εκείνη είχε γνωρίσει και τον δεύτερό της σύζυγο, τον Στέφανο Σιδηρόπουλο, με τον οποίο πορεύτηκαν μαζί και σε προσωπικό, αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Το ζευγάρι αποφάσισε να ανοίξει ένα κέντρο διασκέδασης που ονομάστηκε Κουίν Αν.

Το κέντρο αυτό γνώρισε τεράστια δόξα εκείνη την εποχή, από το οποίο και πέρασαν τεράστια ονόματα όχι μόνο του χώρου του θεάματος και του τραγουδιού αλλά και από τον χώρο της πολιτικής όπως: ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Αντονι Κουίν, η Μελίνα Μερκούρη και πολλοί άλλοι.

Μερικές από τις μεγαλύτερες της επιτυχίες ήταν η «Παράνομη μου αγάπη», «Κάθε ηλιοβασίλεμα» και το «Αν κάνω άτακτη ζωή», παράλληλα είχε βγάλει και μερικούς δίσκους, εκ των οποίων ο 3ος με τίτλο «Ιστορία μου..» που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1972 σάρωσε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η Ρίτα Σακελαρίου πέθανε στις 6 Αυγούστου του 1999 σε ηλικία 65 ετών, νικημένη από τον καρκίνο στον πνεύμονα. Ακόμα και πριν τον θάνατό της, η ίδια δεν σταμάτησε το τραγούδι. Την τελευταία της περιοδεία την έδωσε στην Αυστραλία, ενώ παράλληλα με τον ερχομό της οδηγήθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Στο νοσοκομείο ήρθε να την επισκεφθεί και ο Λάκη Κορρέ, από τον οποίο και ζήτησε να της βάψει τα νύχια: παρά το γεγονός ότι η ίδια φαινόταν να αισθάνεται τι επρόκειτο να συμβεί, παράλληλα έδειχνε σαν να μην την αφορά αλλά και να την φοβίζει ο θάνατος.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.