17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαίρη Λουίζ Ράσμιουσον

Fe-Memorance: Μαίρη Λουίζ Ράσμιουσον


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Μαίρη Λουίζ Ράσμιουσον ήταν Αμερικανίδα αξιωματικός του στρατού και διευθύντρια του Σώματος Στρατού Γυναικών (WAC), με έντονη φιλανθρωπική δράση.

Η Μαίρη Λουίζ Ράσμιουσον (Mary Louise Milligan Rasmuson) γεννήθηκε στις 11 Απριλίου του 1911 στην Πενσυλβάνια. Σπούδασε για να γίνει εκπαιδευτικός, έκανε μεταπτυχιακό πάνω στην σχολική διοίκηση, ωστόσο δεν ασχολήθηκε πολύ σοβαρά με το αντικείμενο.

Εργάστηκε ως γραμματέας, δασκάλα, αλλά και βοηθός διευθυντή, μέχρι να αποφασίσει να μπει στον στρατό και να στρατολογηθεί. Ήταν μια από τις δύο γυναίκες, οι οποίες έλαβαν επίτιμο τίτλο από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Carnegie.

Κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, η Μαίρη προσλήφθηκε στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, από όπου και ξεκίνησε το έργο της. Η ίδια συμμετείχε σε ένα πείραμα όπου χρησιμοποιούσαν γυναίκες ως ιδιωτικές, στρατιωτικές επαγγελματίες.

Αργότερα, αποτέλεσε και διευθύντρια στο Σώμα Στρατού των Γυναικών, με την WAC να σημειώνει αύξηση της ισχύος της, ύψους από 8.300 σε 11.100 το 1957. Ο στρατός την εποχή εκείνη είχε ανοίξει 6 ακόμα επαγγελματικές ιδιότητες, προωθώντας και στηρίζοντας ακόμα περισσότερο το γυναικείο φύλο και τα προνόμια τους. Για τα δεδομένα αυτά, θα έλεγε κανείς πως η αρωγή της Μαίρη ήταν αναμφισβήτητη.

Πηγή εικόνας: https://www.findagrave.com/memorial/94842889/mary-louise-rasmuson

Το 1961, η Μαίρη παντρεύτηκε τον Elmer Rasmuson, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Αλάσκας. Τον επόμενο χρόνο, αποφάσισε να αποσυρθεί από τον στρατό και να μετακομίσει στην Αλάσκα μαζί με τον σύζυγο της.

Το έργο της δεν σταμάτησε, όμως, εκεί. Παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να αποσυρθεί από τον στρατό, η ίδια συνέχισε τις φιλανθρωπικές ενέργειες, που είχε αρχίσει ο σύζυγος της, βοηθώντας και στηρίζοντας με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των πολιτών.

Η Μαίρη Λουίζ Ράσμιουσον απεβίωσε σε ηλικία 101 ετών από φυσικά αίτια. Ακόμη και τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Μαίρη δεν σταμάτησε παράγει φιλανθρωπικό έργο σε ολόκληρη την Αλάσκα και να προασπίζει με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των γυναικών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.