18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Εστέλ Γκετί

Fe-Memorance: Εστέλ Γκετί


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου, 

H Εστέλ Γκέντλεμαν, γνωστή και ως Εστέλ Γκετί, ήταν μία αμερικανίδα κωμική κυρίως ηθοποιός, που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή της στην μεγάλη επιτυχία «Χρυσά Κορίτσια» ως Σοφία Πετρίγιο.

Η Εστέλ γεννήθηκε 25 Ιουλίου το 1923 στη Νέα Υόρκη, μεγάλωσε σε μία μικρή φτωχή οικογένεια από γονείς εβραίους μετανάστες από την Πολωνία. Ως μικρό παιδί ήταν γνωστή ως Getty, ένα αγαπημένο ψευδώνυμο, που προήλθε από την αδελφή της και την ακολούθησε σε όλη της την ζωή. Η οικογένεια της ήταν τίμιοι φτωχοί άνθρωποι, που παρά τις δυσκολίες έβρισκαν πάντα τρόπο για διασκέδαση. Μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες της οικογένειας ήταν κάθε Παρασκευή να πηγαίνουν στην Ακαδημία Μουσικής για να παρακολουθήσουν μια ταινία ή παράσταση Vaudeville. Μέσα από αυτές τις παραστάσεις γεννήθηκε το μικρόβιο της υποκριτικής στην Εστέλ.

Παρά τις ανησυχίες του πατέρα της για το επάγγελμα της ηθοποιού, η Εστέλ είχε όνειρο και αποφασιστικότητα να πετύχει. Για πολλά χρόνια η Γκέτι κέρδιζε ρόλους στο θέατρο της Νέας Υόρκης χωρίς, όμως, να αναγνωριστεί το ταλέντο της όσο θα έπρεπε. Το 1982, σε ηλικία εξήντα ετών βρήκε τον πρωτοποριακό ρόλο της ως κυρία Μπέκοφ στην παραγωγή του Torch Song Trilogy του Μπρόντγουεϊ, έναν χαρακτήρα που δημιούργησε ο θεατρικός συγγραφέας Harvey Fierstein για αυτήν. Με τον ρόλο αυτό η καριέρα της εκτοξεύθηκε και έλαβε επαίνους για την εμφάνισή της στο έργο και συνέχισε να επαναπροσδιορίζει το συγκεκριμένο ρόλο τόσο στο Broadway όσο και εκτός Broadway για αρκετά χρόνια. Τον επόμενο χρόνο ήρθε η στιγμή της λάμψης της, με το ρόλο της της Sophia Petrillo στην κωμική σειρά του NBC “The Golden Girls”.

Πηγή εικόνας: https://www.in.gr/2008/07/23/culture/apebiwse-to-xryso-koritsi-tis-sooympiz-estel-gketi/#images

Το 1988, η Γκέτι κέρδισε το βραβείο Emmy για τον εξαιρετικό της ρόλο σε κωμική σειρά και την προσφορά της για την επιτυχία της σειράς. Το “Golden Girls” τελείωσε μετά από επτά σεζόν λόγω του ότι ο σεναριογράφος θεώρησε ότι έπρεπε να αρχίσει κάτι καινούργιο. Εκείνο το φθινόπωρο, η Γκέτι και οι συμπρωταγωνίστριές της εμφανίστηκαν στο Golden Palace, για μια σεζόν πριν από το ξαφνικό τέλος του. Στη συνέχεια, η Γκέτι συμμετείχε μόνη της στο “Empty Nest”, “Nurses”, “Blossom”, “Touched by an Angel”, “Mad About You” και “The Nanny”. Συμμετείχε και σε άλλες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές πριν και κατά τη διάρκεια των “The Golden Girls”, όπως στο “Fantasy Island”, “Cagney & Lacey”, “Tootsie”, “Mask” και “Stop”.

Εκτός από την υποκριτική της δραστηριότητα, η Εστέλ είχε έντονη κοινωνική δράση, καθώς αγωνίστηκε πολύ υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά και για τη μάχη κατά του AIDS/HIV. Aυτή η δυναμική γυναίκα που ήταν γεμάτη φιλοδοξίες και όνειρα, πέθανε στις 22 Ιουλίου το 2008 από φυσικά αίτια.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.