22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Αλίν Ντούερκ

Fe-Memorance: Αλίν Ντούερκ


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Αλίν Ντούερκ ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Αμερικής, η οποία έγινε ναύαρχος στο πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α.

Η Αλίν Ντούερκ (Alene Bertha Duerk) γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1920, στο Οχάιο. Οι γονείς της ήταν ο Albert Duerk και η Emma Duerk. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, η ίδια σπούδασε σε μια νοσοκομειακή σχολή, από την οποία αποφοίτησε το 1941.

Το 1943, ξεκίνησε να εργάζεται στο σώμα των νοσοκόμων του ναυτικού αποθεματικού των Η.Π.Α., όπου εκεί, εκτός των άλλων, δέχθηκε και βοήθησε του αρρώστους και τους τραυματίες που είχαν επιστρέψει από τις επιχειρήσεις του Τρίτου Στόλου κατά της Ιαπωνίας.

Το έργο και ο μόχθος της γρήγορα ανταμείφτηκαν, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί, το 1953, στο πολεμικό ναυτικό, όπου και παρέμεινε για πολλά χρόνια, παρέχοντας τις υπηρεσίες της.

Στη διάρκεια του 1963 μέχρι και το 1965, ήταν ανώτατη αξιωματικός του νοσοκομειακού σώματος στο ναυτικό σταθμό ιατρών στην Καλιφόρνια, ωστόσο η καριέρα και ανέλιξή της δεν σταμάτησε εκεί και έτσι, την 1η Ιουλίου του 1967, κατάφερε να ανέβει στην κατάταξη και να γίνει καπετάνιος.

Πηγή εικόνας: https://www.dignitymemorial.com/obituaries/sanford-fl/alene-duerk-7945383

Το 1972, εγκρίθηκε μάλιστα η υποψηφιότητά της για τον βαθμό του πίσω Ναύαρχου, καθιστώντας την Αλίν την πρώτη γυναίκα, η οποία επιλέχθηκε για αυτόν τον βαθμό αξιώματος στην Αμερική.

Στην ίδια απονεμηθήκαν και πολλά μετάλλια προς τιμήν του έργου της: το Ναυτικό Αποθεματικό μετάλλιο (American Campaign Medal), όπως και το μετάλλιο για την εκστρατεία του Ασιατικού Ειρηνικού, μετάλλιο νίκης Β’ Παγκοσμίου πολέμου, αλλά και μετάλλιο εθνικής υπηρεσίας άμυνας με χάλκινο αστέρι.

Έχοντας χτίσει μια λαμπρή καριέρα, η Ντούερκ αποφάσισε να αποσυρθεί το 1975 και να ζήσει ήρεμα την υπόλοιπη της ζωή. Η Αλίν Ντούερκ απεβίωσε στις 21 Ιουλίου του 2018, σε ηλικία 98 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.