14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Λεϊλά Ερμπίλ

Fe-Memorance: Λεϊλά Ερμπίλ


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου, 

Η Λεϊλά Ερμπίλ αποτέλεσε κορυφαία συγγραφέα της γενιάς της, που άφησε το στίγμα της στη σύγχρονη λογοτεχνία. Παρά τα κοινωνικά ζητήματα και τις παραδοσιακές αξίες στην Τουρκία, κατάφερε μέσα από τη γραφή της να μεταδώσει μηνύματα, να στηρίξει απόψεις και θέσεις και να αποκτήσει την αναγνώριση από κοινό και κριτικούς.

Η Λεϊλά γεννήθηκε το 1931 στην Κωνσταντινούπολη σε μία ήρεμη, μεσαίας τάξης οικογένεια. Τα παιδικά της χρόνια ήταν όμορφα χαρακτηριζόμενα από σημαντική μόρφωση και καλλιέργεια. Από τα εφηβικά της κιόλας χρόνια, φανερώθηκε το συγγραφικό της ταλέντο, καθώς από το σχολείο δημοσιεύτηκαν ποιήματά της σε τουρκικό περιοδικό. Το ταλέντο της εξελίχθηκε με τις σπουδές της στην αγγλική φιλολογία και λογοτεχνία, όπου γνώρισε και τον πρώτο της σύζυγο, διακόπτοντας τις σπουδές της ωστόσο ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ.

Πηγή εικόνας: http://arsivmerkezi.boun.edu.tr/collections/leyla-erbil.php

To πρώτο της έργο με τίτλο «Χωρίς αγώνα», δημοσιεύθηκε το 1956 σε ένα τουρκικό περιοδικό και αποτέλεσε την αρχή για μία λαμπρή καριέρα. Μετά την επιτυχία, όλο και περισσότερα τουρκικά περιοδικά ζητούσαν να δημοσιεύσουν ιστορίες και άρθρα της Λεϊλά. Λίγα χρόνια αργότερα δημοσίευσε τη πρώτη της συλλογή “Hallaç” 1960 και  το 1968 τη δεύτερη με τίτλο “Gecede”. Οι ιστορίες της βασίζονταν κυρίως σε κοινωνικά και συναισθηματικά θέματα, στο ρόλο της οικογένειας και των καταστάσεων της κοινωνίας με μία αντιφατική σκοπιά. Πέρα από τους συντακτικούς και γλωσσικούς κανόνες της τουρκικής γλώσσας, η Ερμπίλ ανέπτυξε ένα μοναδικό τρόπο γραφής εμπνευσμένη από τον Φρόυντ. Γενικότερα με τη συγγραφή της ήθελε να αναπαραστήσει διάφορες διαστάσεις της κοινωνίας και της πραγματικότητας. Η μεγάλη της επιτυχία ήρθε με το έργο “Garip bir Kadın” με το οποίο έδωσε μία γυναικεία ματιά σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία και για πρώτη φορά έθιξε θέματα σε μία περίοδο όπου ο φεμινισμός δεν υπήρχε στην τουρκική νοοτροπία.

Ακολούθησαν πολλές συγγραφικές επιτυχίες που εκτόξευσαν τη φήμη της Λεϊλά. Το 2002, η Ερπρίλ προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας από την ένωση συγγραφέων PEN και αποτέλεσε τη πρώτη γυναίκα από την Τουρκία που ήταν υποψήφια για αυτό το βραβείο. Τα έργα της και η συγγραφική της ματιά άνοιξαν το δρόμο για μία νέα γενιά συγγραφέων.

Μετά από μία μεγάλη μάχη με μία σπάνια ασθένεια, η Ερμπίλ κατέληξε 19 Ιουλίου του 2013 σε ηλικία 82 ετών αφήνοντας μία μεγάλη κληρονομιά.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.