15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Νόρα Έφρον

Fe-Memorance: Νόρα Έφρον


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Νόρα Έφρον ήταν σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Υπήρξε γνωστή για τα σενάρια των ταινιών «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι», «Άγρυπνος στο Σιάτλ» και “Silkwood”, για τα οποία έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ στην κατηγορία «Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο».

Γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1941, στη Νέα Υόρκη και ήταν η πρώτη από τα τέσσερα κορίτσια των σεναριογράφων του Χόλιγουντ, Χένρι και Φοίμπης Έφρον. Το 1962, αποφοίτησε από το κολέγιο Wellesley, λαμβάνοντας πτυχίο δημοσιογραφίας. Η εκδότης της New York Post, Ντόροθυ Σιφ, διαβάζοντας τις παρωδίες της Έφρον στη σατιρική εφημερίδα “Monocle”, την προσέλαβε ως δημοσιογράφο, ενώ, στη συνέχεια, διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό της, γράφοντας για την Esquire και το New York Times Magazine.

Το 1972, έγραψε το χιουμοριστικό δοκίμιο, «Λίγα λόγια για τα στήθη», με το οποίο κέρδισε τους αναγνώστες και έγινε επιτυχημένη και γνωστή αρθρογράφος. Τα δοκίμιά της, συνήθως, επικεντρώνονταν στο σεξ, το φαγητό και τη Νέα Υόρκη και συλλέχτηκαν στους τόμους, “Orgy”, “Crazy Salad” και “Scribble Scribble”. Επιπλέον, η συλλογή των δοκιμίων της, “I Fell Bad About My Neck” (2006), κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα με τα best seller των New York Times.

Πηγή εικόνας: https://www.biography.com/writer/nora-ephron

Ένα σενάριο, που δεν δημοσιεύθηκε ποτέ, αποτέλεσε την αφορμή, για να της προταθεί να γράψει σενάριο για τηλεοπτικές σειρές. Το 1983, έκανε την πρώτη της μεγάλη επιτυχία, με την ταινία «Η εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ». Εκείνη την περίοδο, όντας διαζευγμένη με τον δημοσιογράφο, Καρλ Μπερνστάιν, με τον οποίο είχαν αποκτήσει δύο γιους, τον Τζέικομπ και τον Μαξ, δημοσίευσε το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, “Heartburn”, βασισμένο στον γάμο τους και το άσχημο διαζύγιό τους. Το 1987, παντρεύτηκε τον συγγραφέα και δημοσιογράφο, Νικόλαο Πιλίγκι.

Έγραψε το σενάριο για 15 ταινίες και σκηνοθέτησε τις 8. Με τις ταινίες «Όταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι» (1989), «Άγρυπνος στο Σιάτλ» (1993) και «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας» (1998), καθιερώθηκε ως κορυφαία δημιουργός ρομαντικών ταινιών. Με το ανθρώπινο χιούμορ, το πνεύμα και την ιδιαίτερη ματιά της για έξυπνους και δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε ορόσημο για το συγκεκριμένο είδος ταινιών.

Η Νόρα Έφρον έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουνίου 2012 από επιπλοκή της λευχαιμίας, με την οποία είχε διαγνωστεί 6 χρόνια πριν.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.