23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Τζιν Άρθουρ

Fe-Memorance: Τζιν Άρθουρ


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου,

Η Τζιν Άρθουρ, γεννημένη το 1900, ήταν μία εμβληματική προσωπικότητα του κινηματογράφου και του θεάτρου την περίοδο των βουβών ταινιών, η οποία άφησε το στίγμα της κυρίως στις αισθηματικές κομεντί της εποχής.

H μικρή Τζιν πέρασε ήσυχα παιδικά χρόνια, μεγαλώνοντας στην Νέα Υόρκη, ενώ η οικογένειά της ήταν μετανάστες από τη Νορβηγία, που μετακόμισαν στις Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για ένα καλύτερο μέλλον. Η Άρθουρ δεν είχε τριβή και εμπειρία με τον χώρο της υποκριτικής, μέχρι να ανακαλύψει το ταλέντο της η Fox Film Studios, όταν έκανε μόντελινγκ και συμμετοχές σε διαφημίσεις.

Τα πρώτα χρόνια, η Άρθουρ συμμετείχε σε παραγωγές με μικρούς ρόλους, ενώ δεν είχε δει την επιτυχία για αρκετό καιρό, φτάνοντάς την στο σημείο να θέλει να εγκαταλείψει τον χώρο του θεάματος και της υποκριτικής. Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, κερδίζοντας την προσοχή του κοινού και των κριτικών, με τη συμμετοχή της στη ταινία Husband Hunters.

Πηγή εικόνας: https://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Arthur

Ακολούθησαν αρκετοί επιτυχημένοι ρόλοι, όπως στις ταινίες Ο Πρίγκηψ των Δολαρίων, Δε θα τα Πάρεις Μαζί σου και Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον, στις οποίες εντυπωσίασε το ταλέντο της ως κομεντιέν και καθιερώθηκε από πολλούς ως το κορίτσι της διπλανής πόρτας.

Ύστερα από τη μεταστροφή των παραγωγών από τις βουβές ταινίες σε οπτικοακουστικές, η Άρθουρ πειραματίστηκε αρκετά στο θεατρικό σανίδι με ρόλους σε αρκετές παραστάσεις του Broadway. Παρόλο που δεν κατάφερε σε όλη την καριέρα της να κερδίσει κάποιο βραβείο, η Τζιν προτάθηκε υποψήφια για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Άστεγοι ερωτευμένοι. Το όνομά της συνδέθηκε με την αισθηματική κομεντί όσο κανενός άλλου ηθοποιού της εποχής. Η τελευταία της ταινία ήταν στο γουέστερν Άρπαγες της γης. Έπειτα, η ηθοποιός αποσύρθηκε από τη βιομηχανία.

Η Άρθουρ προσπάθησε να κρατήσει την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ σπάνια έδινε συνεντεύξεις και έκανε φωτογραφίσεις. Η σπουδαία ηθοποιός πέθανε 19 Ιουνίου 1991 από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 90 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.