24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Τζο Κοξ

Fe-Memorance: Τζο Κοξ


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου,

Η Τζο Κοξ ήταν Βρετανίδα πολιτικός μέλος του εργατικού κόμματος που υπηρέτησε ως βουλευτής για την εκλογική περιφέρεια της Batley και Spen μετά τις εκλογές του 2015.

Η Τζο γεννήθηκε στο Μπάτλεϊ της Αγγλίας και πέρασε ήσυχα παιδικά χρόνια. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ με πτυχίο Aρχαιολογίας και Aνθρωπολογίας, ενώ αργότερα σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο London School of Economics. Από τα εφηβικά της χρόνια συμμετείχε σε ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως το Oxfam και το NSPCC. Η αγάπη της για τη φιλανθρωπία την οδήγησε στη θέση της συμβούλου της Sarah Brown, συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, η οποία ηγείτο εκστρατείας για την πρόληψη των θανάτων κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Η Κοξ ήταν επίσης πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών Εργασίας και ανώτερος σύμβουλος μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης κατά της δουλείας.

Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Η πολιτική της καριέρα αρχίζει με τον διορισμό της από το εργατικό κόμμα στις εκλογές του 2015. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Κοξ αγωνίστηκε σημαντικά για λύσεις στον πόλεμο στη Συρία, ήταν υποστηρικτής των Εργατικών Φίλων της Παλαιστίνης και της Μέσης Ανατολής, ζητώντας την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Τo πάθος της για την πολιτική και τη δικαιοσύνη ήταν εμφανές, καθορίζοντάς την ως μία ενεργή πολιτικό με όραμα.

Η καριέρα της όμως έληξε πρόωρα, καθώς στις 16 Ιουνίου 2016, η Κοξ πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε στο Μπέρνταλ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της, μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τζο υπέκυψε στα τραύματά της και απεβίωσε μία ώρα μετά τον τραυματισμό της. O θάνατός της συγκλόνισε τη Βρετανία και τον πολιτικό κόσμο. Ο ύποπτος για τη δολοφονία της Κοξ, Τόμι Μάιερ, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε λίγους μήνες αργότερα. Μετά το θάνατό της, αποδόθηκαν τιμές στο όνομά της, ενώ η προσωπικότητά της άφησε το στίγμα της στον πολιτικό χώρο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.