15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Φοίβη Σνόου

Fe-Memorance: Φοίβη Σνόου


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη,

Η Phoebe Ann Laub ή Phoebe Snow, γεννημένη στις 17 Ιουλίου 1950, ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός και κιθαρίστρια, γνωστή για τα επιτυχημένα τραγούδια του 1975 “Poetry Man” και “Harpo’s Blues” και τα φωνητικά της στο “Gone at Last” του Paul Simon. Η Snow ήταν η φωνή σε τραγούδια για διαφημίσεις εμπορικών προϊόντων των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990.

Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου μουσική όλων των ειδών έπαιζε όλο το εικοσιτετράωρο. Ο πατέρας της, Merrill Laub, είχε εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για τον κινηματογράφο και το θέατρο και ήταν επίσης συλλέκτης βινυλίων. Η μητέρα της, Lili Laub, ήταν δασκάλα χορού. Παρακολούθησε το Shimer College του Ιλινόις, αλλά δεν αποφοίτησε. Στα χρόνια της ως φοιτήτρια, άρχισε να παίζει και να τραγουδάει σε ερασιτεχνικές βραδιές, γεγονός που οδήγησε στην παραίτησή της από τα μαθήματα. Το σκηνικό της όνομα, Phoebe Snow, προήλθε από έναν διαφημιστικό χαρακτήρα του 1900, που χρησιμοποιούσαν οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Delaware, Lackawanna και Western Railroad.

Πηγή εικόνας: https://www.westcoast.dk/wp-content/uploads/2016/03/phoebe_snow.jpg

Ο πρώτος της δίσκος, “Phoebe Snow”, κυκλοφόρησε το 1974 με τραγούδια μπλουζ και τζαζ. Το επιτυχημένο “Poetry Man” πήρε το ρεκόρ στο Νο. 4 στα charts του άλμπουμ, αλλά η επιτυχία της δεν ήταν εύκολη. Μετά από το επιτυχημένο “Second Childhood” του 1976, τα επόμενα άλμπουμ της δεν βρήκαν την ίδια ανταπόκριση. Μέσα στη δεκαετία του 1980 και τη δεκαετία του 1990, τραγούδησε μερικά εμπορικά jingles ενώ έκανε σποραδικές ζωντανές εμφανίσεις εδώ και εκεί. Η Snow, άπειρη στη μουσική βιομηχανία, έσπασε πολλά συμβόλαια με δισκογραφικές εταιρείες κι έτσι βρέθηκε μπλεγμένη σε μια σειρά αγωγών και σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Τότε, ο σύζυγός της, Phil Kearns, άφησε εκείνη και την κόρη τους. Η μικρή Valerie γεννήθηκε με σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και η Snow αποφάσισε να μην τη βάλει σε κάποιο ίδρυμα. Τη φρόντιζε στο σπίτι της μέχρι τον θάνατο της Valerie, στις 19 Μαρτίου 2007. Ήταν 31 ετών. Αυτή της η αφοσίωση σήμανε σχεδόν το τέλος της καριέρας της.

Το 2003, κυκλοφόρησε το CD “Natural Wonder”, το πρώτο της άλμπουμ με νέο, πρωτότυπο υλικό μετά από 14 χρόνια. Τραγούδησε, επίσης, στον γάμο του ραδιοφωνικού σταρ, Howard Stern, το 2008 και για τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος της ζήτησε να εμφανιστεί στο Camp David κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Η Phoebe Snow υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία στις 19 Ιανουαρίου 2010 και έπεσε σε κώμα. Πέθανε, τελικά, στις 26 Απριλίου 2011, σε ηλικία 60 ετών, στο Έντισον του Νιου Τζέρσεϋ.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.