21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Έλλη Βοζικιάδου

Fe-Memorance: Έλλη Βοζικιάδου


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Η Έλλη Βοζικιάδου υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής θεατρικής σκηνής και όχι μόνο.

Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1932. Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε με την ηθοποιία, την ενδυμασία και την ενδυματολογία σε έργα και παραστάσεις. Ως πρωταγωνίστρια στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε για είκοσι ολόκληρα χρόνια.

Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το θέατρο ως μαθήτρια της σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Από τότε άρχισε να ξεχωρίζει για την παραστατικότητά της, το γενικότερο υποκριτικό ταλέντο της και τη ζωντάνια στη σκηνή. Στις πρώτες συνεργασίες της, ξεχωρίζουν τα έργα «Αυτό που ξέρει κάθε γυναίκα», του Τζ. Μπάρι, «Ιερή φλόγα», του Σόμερσετ Μωμ, και «Ταξίδι αναψυχής».

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

Ο Μάνος Κατράκης στάθηκε σταθμός στην καριέρα και την εξέλιξή της. Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους. Σημαντικός σταθμός, επίσης, υπήρξε και η συνεργασία της με τον θίασο του Μίμη Φωτόπουλου στις παραστάσεις: «Όλα τα παλιά αγοράζω», των Σακελλάριου –Γιαννακόπουλου, και «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», του Γιαροσλάβ Χάσεκ. Τέλος, έπαιξε και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε έργα σκηνοθεσίας του Θάνου Κωτσόπουλου. Υπήρξε, επίσης, ιδιοκτήτρια του Θεάτρου Θυμέλη, το οποίο ίδρυσε το 1980 και με το οποίο κατάφερε να διαγράψει μια λαμπρή πορεία μέσα από παραστάσεις παιδικού θεάτρου και αρχαίου κλασσικού δράματος με μεγάλο αντίκτυπο και αναγνώριση ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.

 Πέθανε σαν σήμερα, στις 24 Απριλίου 2020, στην Αθήνα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.