16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Πωλέτ Γκοντάρ

Fe-Memorance: Πωλέτ Γκοντάρ


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη,

Η Μάριον Λέβι ή Πωλέτ Γκοντάρ, γεννημένη στις 3 Ιουνίου 1910, ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο μόδας ως παιδί και ερμηνεύτρια σε πολλές παραγωγές του Μπρόντγουεϊ ως κορίτσι των Ζίγκφελντ Φόλις.

Η Γκοντάρ δούλεψε ως μοντέλο στην εφηβεία της, ενώ, σε ηλικία 16 ετών, έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή ως χορεύτρια στο θερινό σόου του Ζίγκφελντ, No Foolin’, στο οποίο ήταν επίσης η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε το όνομα Πωλέτ Γκοντάρ. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, παντρεύτηκε, χώρισε και μετακόμισε στο Χόλυγουντ, για να γίνει κινηματογραφικό αστέρι. Επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Χόλυγουντ το 1929, όταν δούλεψε ως κομπάρσος σε διάφορες σειρές και ταινίες. Το 1930, υπέγραψε το πρώτο της κινηματογραφικό συμβόλαιο με τον παραγωγό Σάμιουελ Γκόλντγουιν, που εμφανίστηκε ανάμεσα σε άλλα και στο The Kid from Spain (1932).

Αν και εξακολουθούσε να είναι άγνωστη ως ηθοποιός, προσέλκυσε την προσοχή του Τσάρλι Τσάπλιν. Σύντομα, συγκατοίκησαν και, προτού καν πρωταγωνιστήσει σε ταινία, η Γκοντάρ έγινε γνωστή ως η όμορφη σύντροφος του Τσάπλιν. Υπάρχει, όμως, μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το αν ήταν ποτέ παντρεμένοι. Για δύο χρόνια, ο Τσάπλιν τής δίδαξε την τέχνη της υποκριτικής και τα αποτελέσματα των μαθημάτων φάνηκαν στην τελευταία του σιωπηλή ταινία, Modern Times (1936), στην οποία η Πωλέτ απεικόνιζε τη «Γκαμίν», τη σύντροφο του διάσημου «Αλήτη» του Τσάπλιν.

Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Paulette_Goddard_1947.jpg

Η ερμηνεία της, σε αυτήν την ταινία, προσέλκυσε την προσοχή άλλων παραγωγών, αλλά η σχέση της με τον Τσάπλιν την έκανε να χάσει έναν ρόλο που θα μπορούσε να αλλάξει την καριέρα της, αυτόν της Scarlett O’Hara, στο Gone with the Wind (1939). Ο παραγωγός της ταινίας, David O. Selznick, πίστευε ότι ήταν τέλεια για τον ρόλο, αλλά απέσυρε την προσφορά του, όταν εκείνη δεν μπορούσε να προσκομίσει άδεια γάμου, που να επικυρώνει τη σχέση της με τον Τσάπλιν. Συμπρωταγωνίστησε με τον Τσάπλιν ξανά στην ταινία του Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (1940). Το ζευγάρι χώρισε φιλικά λίγο αργότερα.

Έπειτα, συνεργάστηκε με την Paramount, που συμπρωταγωνίστησε με τον Σέσιλ Ντε Μιλ, στην ταινία δράσης Ο Κυρίαρχος/Τα Κόκκινα Γεράκια του Βορρά (1940), παίζοντας τον δεύτερο γυναικείο ρόλο. Ήταν η κορυφαία κυρία του Φρεντ Αστέρ στο Πες πως μ’ αγαπάς (1940), που συνάντησε τον ηθοποιό Μπέρτζες Μέρεντιθ, ο οποίος έγινε ο τρίτος σύζυγός της.

Η Γκοντάρ ήταν υποψήφια για Όσκαρ Β´ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο Αγάπη στον Πόλεμο (1943). Η πιο επιτυχημένη ταινία της ήταν το Kitty (1945), στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ο τελευταίος ρόλος της ήταν στην αγγλική παραγωγή A Stranger Came Home (1954).

Στις 23 Απριλίου 1990, σε ηλικία 79 ετών, η Πωλέτ Γκοντάρ πέθανε στο σπίτι της, στην Ελβετία, από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ ήταν υπό αναπνευστική υποστήριξη λόγω εμφυσήματος. Είναι θαμμένη στο νεκροταφείο Ronco Village, δίπλα στον τελευταίο της σύζυγο, Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, και τη μητέρα της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.