18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ιωάννα Α' της Καστίλης

Fe-Memorance: Ιωάννα Α’ της Καστίλης


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Ιωάννα της Καστίλης ή Ιωάννα η Τρελή, όπως επικράτησε, ήταν Βασίλισσα της Καστίλης και Βασίλισσα της Αραγονίας και Βασίλισσα της Βαλένθια. Έμεινε γνωστή για την εμμονή που είχε για τον σύζυγό της, την απώλεια του οποίου δεν ξεπέρασε ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, πράγμα που επηρέασε τις αποφάσεις της γύρω από μια σειρά σημαντικών ζητημάτων.

Η Ιωάννα Α΄ γεννήθηκε το έτος 1479 στο Τολέδο, πρωτεύουσα του Βασιλείου της τότε Καστίλης. Η οικογένειά της είχε αρκετά παιδιά. Η Ιωάννα ήταν το τρίτο παιδί της Ισαβέλλας, Βασίλισσας της Καστίλης, και του Φερδινάνδου, Βασιλιά της Αραγονίας. Φυσικά, από τον ερχομό της στη ζωή προοριζόταν για έναν καλό γάμο, πράγμα που θα επέτρεπε την επέκταση των συμφερόντων του βασιλείου.

Πηγή εικόνας: http://istorialogotexnia.blogspot.com/2017/09/blog-post_17.html

Στην εφηβική ηλικία των δεκαέξι χρόνων της, παντρεύτηκε τον Φίλιππο Δούκα της Βουργουνδίας, που τότε είχε, όχι άδικα, λάβει το προσωνύμιο «ο όμορφος», μιας και ξεχώριζε για το παρουσιαστικό του. Η Ιωάννα τον ερωτεύτηκε τρελά.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, ακολούθησαν δύσκολα χρόνια στο Βασίλειό της, με αρρώστιες και πείνα να μαστίζουν τον λαό. Λόγω του μεγάλου θρήνου της, η Ιωάννα δεν ήταν σε θέση να κυβερνήσει αποτελεσματικά, με τον πατέρα της κατά συνέπεια να ζητάει να του παραδώσει τον θρόνο της Καστίλης. Το 1507, επέστρεψε στην Καστίλη ο πατέρας της, Φερδινάνδος, και απαίτησε ακόμα περισσότερο την άμεση ανάληψη του θρόνου. Η Ιωάννα αρνήθηκε και έτσι άρχισαν να ξαπλώνονται οι φήμες, ότι έχει χάσει τα λογικά της. Ο πατέρας της προχώρησε σε μια προδοσία εναντίον της και με τη βοήθεια υποστηρικτών του, τη φυλάκισε και την έκλεισε στη Μονή της Σάντα Κλάρα, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη διακυβέρνηση.

Όταν ο γιος της ενηλικιώθηκε, ανέλαβε τον θρόνο, όμως δεν επιθυμούσε καμία αναφορά στη μητέρα του, ώστε να μπορέσει να κυβερνάει απρόσκοπτα. Απαγόρευσε σε όλους να έχουν την οποιαδήποτε επαφή μαζί της και την καταδίκασε σε μόνιμη απομόνωση.

Το τέλος της τραγικής φιγούρας της Ιωάννας της Καστίλης επήλθε σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου 1555, σε ηλικία 75 ετών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.