21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ντολόρες Ντελ Ρίο

Fe-Memorance: Ντολόρες Ντελ Ρίο


Της Καλλιόπης Τσιπλντώνη, 

Η Dolores Del Rίο, γεννημένη στις 3 Αυγούστου 1904, ήταν Μεξικανή ηθοποιός του σινεμά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’20 και του ‘30. Με μια καριέρα που ξεπερνά τα 50 χρόνια, θεωρείται η πρώτη μεγάλη σταρ της Λατινικής Αμερικής στο Χόλιγουντ, με εξαιρετική καριέρα στον αμερικανικό κινηματογράφο κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930.

Αφού ανακαλύφθηκε στο Μεξικό, ξεκίνησε την κινηματογραφική της καριέρα στο Χόλιγουντ το 1925. Συμμετείχε σε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών, όπως τα “Resurrection” (1927), “Ramona” (1928) και “Evangeline” (1929). Η ηθοποιός θεωρήθηκε ένα είδος γυναικείας εκδοχής του Rudolph Valentino στα χρόνια της, κατά την αμερικανική «σιωπηλή» εποχή.

Με την έλευση του ήχου, συμμετείχε σε διάφορα είδη ταινιών, από σύγχρονα μελοδράματα έως τις μουσικές κωμωδίες και τα ρομαντικά δράματα. Μεταξύ των πιο επιτυχημένων της ταινιών εκείνης της δεκαετίας περιλαμβάνονται τα “Bird of Paradise” (1932), “Flying Down to Rio” (1933) και το “Madame Du Barry” (1934). Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, όταν η καριέρα της στο Χόλιγουντ άρχισε να μειώνεται, η Del Río επέστρεψε στο Μεξικό και εντάχθηκε στη μεξικανική κινηματογραφική βιομηχανία, η οποία εκείνη την εποχή ήταν στο αποκορύφωμά της.

Πηγή εικόνας: https://el.wikipedia.org/wiki/Ντολόρες_ντελ_Ρίο#/media/Αρχείο:Dolores_del_R%C3%ADo.jpg

Όταν η Del Río επέστρεψε στην πατρίδα της, έγινε ένα από τα πιο σημαντικά αστέρια της Χρυσής Εποχής του μεξικανικού κινηματογράφου. Μια σειρά μεξικάνικων ταινιών, με πρωταγωνίστρια την Del Rio, θεωρούνται κλασικά αριστουργήματα και συνέβαλαν στην ενίσχυση του μεξικάνικου κινηματογράφου παγκοσμίως. Από αυτές ξεχωρίζει το “María Candelaria” (1943). Η Del Río παρέμεινε ενεργή κυρίως σε μεξικάνικες ταινίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Το 1960 επέστρεψε στο Χόλιγουντ και τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε σε μεξικάνικες και αμερικανικές ταινίες. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970, συμμετείχε, επίσης, επιτυχώς στο θέατρο του Μεξικό και εμφανίστηκε σε ορισμένες αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές.

Ενώ μεγάλο μέρος της επιτυχίας της ηθοποιού στο Χόλιγουντ ήρθε εις βάρος της μεξικανικής ταυτότητάς της, η περίφημη καριέρα της στο ίδιο το Μεξικό δείχνει την ατελείωτη υπερηφάνεια και αγάπη της για την πατρίδα της.

Η Del Río θεωρείται πλέον μια μυθική φιγούρα του αμερικάνικου και του μεξικάνικου κινηματογράφου και μια πεμπτουσία που αναπαριστά το γυναικείο πρόσωπο του Μεξικό στον κόσμο. Η Dolores Del Rίο πέθανε στις 11 Απριλίου 1983 στο Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια. Έχει μείνει στις μνήμες των ανθρώπων ως ένα από τα πιο όμορφα πρόσωπα που πέρασαν ποτέ από την οθόνη.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.