24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Αννίτα Μποργκ

Fe-Memorance: Αννίτα Μποργκ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Αννίτα Μποργκ γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις. Μεγάλωσε στο Palatine, Illinois. Έλαβε την πρώτη της δουλειά προγραμματισμού μόλις το 1969. Αν και αγαπούσε τα μαθηματικά από μικρή, δεν είχε, αρχικά, την πρόθεση να πάει στην επιστήμη των υπολογιστών και της πληροφορικής, αλλά άρχισε να προγραμματίζει, ενώ εργαζόταν σε μια μικρή ασφαλιστική εταιρεία. Έλαβε διδακτορικό στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1981 για μια έρευνα, στην οποία διερεύνησε την αποτελεσματικότητα συγχρονισμού των λειτουργικών συστημάτων, που εποπτευόταν από τους Robert Dewar και Gerald Belpaire.

Αφού έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα, αφοσιώθηκε για τέσσερα χρόνια στην κατασκευή ενός ανεκτικού λειτουργικού συστήματος για λογαριασμό της Auragen Systems Corp. του Νιου Τζέρσεϋ και στη συνέχεια για τη Nixdorf Computer στη Γερμανία. Το 1986, άρχισε να εργάζεται εντατικά στην Digital Equipment Corporation, όπου πέρασε 12 ολόκληρα χρόνια, πρώτα στο Western Research Laboratory.

Πηγή εικόνας: letsintern.com

Αργότερα, ανέπτυξε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια μέθοδο για τη δημιουργία πλήρων ιχνών διευθύνσεων για την ανάλυση και τον σχεδιασμό συστημάτων μνήμης υψηλής ταχύτητας. Η εμπειρία της στη διευρυμένη λίστα διευθύνσεων Systers, την οποία ίδρυσε το 1987, την οδήγησε να εργαστεί στην επικοινωνία μέσω email. Ως σύμβουλος μηχανικός στο Εργαστήριο Δικτυακών Συστημάτων ανέπτυξε το MECCA, ένα σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαδικτύου για επικοινωνία σε εικονικές κοινότητες.

Το 1997,  η Αννίτα Μποργκ εγκατέλειψε την Digital Equipment Corporation και άρχισε να εργάζεται ως Chief Technology Officer της Xerox PARC. Η Μποργκ όμως δεν έμεινε εκεί. Λίγο μετά την έναρξη της Xerox, ίδρυσε το Ινστιτούτο Γυναικών και Τεχνολογίας, έχοντας ιδρύσει προηγουμένως το Grace Hopper Celebration of Women in Computing το 1994.

Το 1999 ήταν μια μοιραία χρονιά για εκείνη, καθώς διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Πέθανε σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου, στην Καλιφόρνια.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.