21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαργκερίτ Ντυράς

Fe-Memorance: Μαργκερίτ Ντυράς


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Μαργκερίτ Ντυράς υπήρξε μια εξαιρετική συγγραφέας και σκηνοθέτιδα, γεννημένη στην Ινδοκίνα. Ξεχώρισε όταν κέρδισε το βραβείο Γκουνκούρ για το μυθιστόρημά της, «Ο Εραστής» (“L’Amant”).

Γεννήθηκε στη Σαϊγκόν, σημερινό Βιετνάμ, στις 4 Απριλίου 1914. Οι γονείς της έφτασαν στην περιοχή της Ινδοκίνας για εργασίες σχετικά με τις αποικίες του Γαλλικού κράτους. Εκείνη την εποχή, έχασε και τον πατέρα της, πράγμα που της στοίχισε πολύ στη μετέπειτα ζωή της, κυρίως από συναισθηματικής απόψεως. Η δύσκολη και ταραχώδης ζωής της, οι απώλειές της και τα προβλήματα, που αντιμετώπισε, στάθηκαν πηγή μεγάλης έμπνευσης.

Πηγή εικόνας: https://www.dailythess.gr/

Σε ηλικία μόλις δεκαεπτά χρόνων, μετεγκαταστάθηκε στη Γαλλία, με σκοπό να σπουδάσει μαθηματικά. Νωρίς, όμως, εγκατέλειψε την επιστήμη των μαθηματικών, προκειμένου να ασχοληθεί με τις σπουδές πάνω στο αντικείμενο των πολιτικών επιστημών, που αγαπούσε και λάτρευε. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, βρέθηκε να δουλεύει για την κυβέρνηση του Βισύ, αλλά, ταυτόχρονα, ήταν και μέλος της Γαλλικής εθνικής αντίστασης. Η αντιστασιακή δράση της την οδήγησε στα κάτεργα του  Μπούχενβαλντ, όπου και κινδύνεψε σοβαρά η ζωή της. Το 1943, θα κάνει την πρώτη της απόπειρα στα γράμματα και τη συγγραφική τέχνη, δημοσιεύοντας το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο “Les Impudents”. Έργα της ίδιας είναι, επίσης, και τα γνωστά “Un barrage contre le Pacifique” («Ένα φράγμα κατά του Ειρηνικού», 1950), “Moderato cantabile” του 1958,  και το “Hiroshima mon amour” («Χιροσίμα, αγάπη μου», 1960).

Η Μαργκερίτ Ντυράς πέθανε σαν σήμερα στις 3 Μαρτίου 1996 από καρκίνο του οισοφάγου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.