21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ρηνιώ Παπανικόλα

Fe-Memorance: Ρηνιώ Παπανικόλα


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Ρηνιώ Παπανικόλα, γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός, γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1936 στη Μυτιλήνη. Εκεί έζησε μια σχετικά ήσυχη παιδική ζωή και από νωρίς ήρθε σε επαφή με τις τέχνες και τα γράμματα, μιας και ο πατέρας της ήταν δημοσιογράφος και εκδότης της σατιρικής εφημερίδας Τρίβολος και υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της γνωστής Λεσβιακής Άνοιξης.

Στην Αθήνα αναγκάστηκε να μετακομίσει, ώστε να φοιτήσει στο γυμνάσιο. Αργότερα, τελείωσε το Κολλέγιο στο Ελληνικό και κατάφερε να περάσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών, όμως, παράλληλα, έδωσε εξετάσεις και στο Θέατρο Τέχνης και προτίμησε τη δραματική σχολή του Κουν, αφού τα κατάφερε επιτυχώς. Συμμαθήτρια με τον Κώστα Καζάκο και τον Πέτρο Φυσσούν, αποτελούσαν αχώριστη τριάδα.

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Η πρώτη της δουλειά ήταν άσχετη με το ραδιόφωνο. Εργάστηκε στο βιβλιοπωλείο του εκδοτικού και δισκογραφικού οίκου Ίκαρος. Εκεί γνώρισε τον για πέντε χρόνια σύζυγό της, Δημήτρη Θεμελή. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Άννα Θεμελή. Στη ραδιοφωνική τέχνη την μύησε ο Τζον Βεϊνόγλου και οι πρώτες εκπομπές της έλαβαν χώρα στις αρχές του 1960. Παράλληλα με την πώληση δίσκων, έκανε και πολλές μουσικές επιμέλειες για το ραδιόφωνο και το θέατρο.

Στο ραδιόφωνο ασχολήθηκε με όλα τα είδη της τότε μουσικής. Συνεργάσθηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι, δημιουργώντας εκπομπές με διάφορες θεματολογίες. Φυσικά, τότε υπήρξε η εκπομπή-ορόσημο «Το αλάτι της γης», που συνυπήρχαν όλα τα είδη μουσικής και ακούγονταν νέοι, άγνωστοι Έλληνες συνθέτες. Έκτοτε ασχολήθηκε με εκπομπές που είχαν να κάνουν τόσο με το τραγούδι και τη μουσική διαφόρων ειδών όσο και με τη λαογραφία. Είχε, επίσης, παρουσιάσει πολλούς κύκλους εκπομπών για την κρατική τηλεόραση, αλλά συνέχισε να συνεργάζεται με τον Κάρολο Κουν και να κάνει μουσικές επιμέλειες για το θέατρο.

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1981 έλαβε μια μεγάλη διάκριση. Απέσπασε ειδικό βραβείο Μουσικής Επιμέλειας για την ταινία του Στάθη Κατσαρού, Πετροχημικά. Τελευταίο έργο της ήταν ένα ντοκιμαντέρ, που έκανε μαζί με την κόρη της για το εμβληματικό μουσείο Μπενάκη.

Πέθανε σαν σήμερα, στις 24 Φεβρουαρίου 2001.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.