12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Κούλα Πράτσικα

Fe-Memorance: Κούλα Πράτσικα


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη,

Η Κούλα Πράτσικα γεννήθηκε στην Πάτρα στις 24 Νοεμβρίου 1899 και θεωρείται ηγετική μορφή του χορού στη χώρα μας. Κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πάτρας, την οικογένεια Πράτσικα. Ο πατέρας της ήταν ο Παναγιώτης Πράτσικας και  η μητέρα της η Καλλιόπη Ναούμ, οι οποίοι είχαν τέσσερα παιδιά.

Έχει ασχοληθεί με τον χορό και ως χορεύτρια, ως χορογράφος, αλλά και ως καθηγήτρια χορού και ρυθμικής. Θεωρείται πρωτοπόρος στον χώρο της, καθώς συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η Κούλα Πράτσικα τελείωσε το Αρσάκειο στην Αθήνα κι έπειτα σπούδασε γυμναστική και ρυθμική στην Αυστρία, στη Σχολή Χορού και Ρυθμικής στο Χελλεράου-Λάξενμπουργκ της Βιέννης. Αποφοίτησε το 1930, με διπλώματα μουσικής και κινησιολογίας. Η πρώτη της παράσταση πραγματοποιήθηκε το 1927 στις «Δελφικές εορτές» του Άγγελου Σικελιανού, όταν ενσάρκωσε τον ρόλο της Κορυφαίας στην παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη. Η στιγμή αυτή αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό έναρξης της καριέρας της.

Πηγή εικόνας: http://xorosxoros.gr/el/χορός-και-τέχνη/προσωπικότητες/κούλα-πράτσικα

Αρχικά, δίδασκε ρυθμική και χορό στο Εθνικό Θέατρο. Αργότερα, το 1930 άνοιξε δική της σχολή χορού γυμναστικής και ρυθμικής και επέβαλε μια στάση σεβασμού προς την τέχνη του χορού, που μέχρι τότε δεν υπήρχε. Μάλιστα, το 1937, προσέθεσε και τμήμα επαγγελματικής κατάρτισης χοροδιδασκάλων. Το 1973, παραχώρησε τη σχολή στο ελληνικό κράτος, ενώ η ίδια παρέμεινε διευθύντρια ως το 1980, όταν αποσύρθηκε, στην ηλικία των 81 ετών. Η σχολή συνέχισε τη λειτουργία της ως Κρατική Σχολή Ορχηστικής.

Από το 1936 μέχρι σήμερα, εννέα γυναίκες έχουν αναλάβει τον ρόλο της Πρωθιέρειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αρχή έγινε τον Ιούλιο του 1936, με πρώτη Πρωθιέρεια στην ιστορία την μεγάλη Κούλα Πράτσικα. Μερικά από τα μετάλλια, με τα οποία τιμήθηκε, είναι του Πολέμου 1940-1941, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον Ταξιάρχη Εποποιίας, με δίπλωμα και μετάλλιο “Vermeil” της πόλης του Παρισιού και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Υπήρξε αγαπημένη δασκάλα για πολλά χρόνια. Πολλοί μιλούν για εκείνη με μεγάλη αγάπη και εκτίμηση, θεωρώντας τους εαυτούς τους τυχερούς, που μπόρεσαν να βρεθούν κοντά της, έστω και για λίγο. «Είναι αυτή που θεμελίωσε το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται ρυθμική αγωγή στην Ελλάδα». Η Κούλα Πράτσικα πέθανε μόνη στην Αθήνα, στις 26 Ιανουαρίου 1984, σε ηλικία 85 χρονών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.