11.5 C
Athens
Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021
Αρχική Fe-Memorance Fe-Memorance: Ρωξάνδρα Στούρτζα

Fe-Memorance: Ρωξάνδρα Στούρτζα


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Ρωξάνδρα Στούρτζα ήταν Ελληνομολδαβή συγγραφέας και φιλάνθρωπος, γνωστή για τη δημιουργία σχολείων και ορφανοτροφείων στην Οδησσό για τους πρόσφυγες των ελληνοτουρκικών πολέμων, που προέκυψαν από την Ελληνική Επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1786 στην Κωνσταντινούπολη και γονείς της ήταν ο Σκαρλάτος Στούρτζας από ευγενή οικογένεια της Μολδαβίας και η Σουλτάνα Μουρούζη, κόρη του Φαναριώτη ηγεμόνα της Μολδαβίας, Κωνσταντίνου Μουρούζη. Το 1790, η οικογένεια της Ρωξάνδρας εγκαταστάθηκε στο Ιάσιο στην περιοχή της Μολδαβίας και έπειτα, το 1800, στην Αγία Πετρούπολη, όπου η Ρωξάνδρα συνέχισε τις σπουδές της στα ρωσικά και τα ελληνικά.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Το 1806, ο πατέρας της την εισήγαγε στην τσαρική αυλή. Εκεί, κέρδισε τις εντυπώσεις και διορίστηκε «Κυρία επί των τιμών» στην αυλή του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄ της Ρωσίας και της συζύγου του, Αυτοκράτειρας Ελισάβετ. Λόγω της ιδιότητάς της, η Ρωξάνδρα γνώρισε το 1809 τον τότε διπλωμάτη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννη Καποδίστρια, και ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις, καθώς και επαφές, οι οποίες διεκόπησαν για ένα διάστημα. Οι δυο τους συναντήθηκαν εκ νέου το 1813 στη Βιέννη, όπου ο Καποδίστριας τής γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα και η Ρωξάνδρα τού υποσχέθηκε ότι θα στήριζε την προσπάθειά του, καθώς και ότι θα συνέβαλε στη μόρφωση των Ελληνόπουλων.

Η Ρωξάνδρα τήρησε την υπόσχεσή της και μερίμνησε για την εγκατάσταση, την περίθαλψη και την εκπαίδευση πολλών Ελλήνων, που κατέφτασαν στην Οδησσό κατά την περίοδο των πολέμων της Ελληνικής Επανάστασης. Παρείχε ρουχισμό και τροφή από τις φάρμες της στην περιοχή της Βεσσαραβίας στους πρόσφυγες και χρηματοδότησε πληθώρα ενεργειών, με στόχο την αποκατάστασή τους.

Η φιλελληνίδα Ρωξάνδρα Στούρτζα απεβίωσε στις 16 Ιανουαρίου 1844 στην Οδησσό, με το φιλανθρωπικό της έργο να υμνείται μέχρι σήμερα από τους Έλληνες και όχι μόνο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γυναικοκτονίες στην Αργεντινή και το κίνημα ‘‘Ni Una Menos’’

Του Νικόλαου Τσελέντη, Ένα χρόνιο και συνάμα ακανθώδες ζήτημα του διεθνούς στερεώματος είναι η καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο άκουσμα της φράσης «καταπάτηση ανθρωπίνων...

Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων: Η νομική καινοτομία τίθεται σε ισχύ

Της Κωνσταντίνας Οικονόμου, Η πρώτη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων αποτελεί πλέον οργανικό κομμάτι του συστήματος του διεθνούς δικαίου. Το θριαμβευτικό κείμενο απέκτησε...

Power Coups of the 21st Century: The Case of Myanmar

By Katya Mavrelli, In the eyes of the world, Myanmar had come a long way with regards to building some solid democratic foundation for the...

Αϊτή, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση

Του Γιώργου Σαλπιγγίδη, Με την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης το 1821, οι Έλληνες επιδίωκαν την αποτίναξη του ξένου ζυγού, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός...
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.