17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Κοκό Σανέλ

Fe-Memorance: Κοκό Σανέλ


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Γκαμπριέλ Μπονέρ «Κοκό» Σανέλ ήταν Γαλλίδα σχεδιάστρια, η οποία άφησε ανεξίτηλη την μπογιά της στην ιστορία της μόδας και κατά πολλούς θεωρείται η πιο επιτυχημένη σχεδιάστρια του 20ού αιώνα.

Η Σανέλ γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου του 1883 στο Σομούρ της Γαλλίας. Έμεινε ορφανή από μητέρα σε μικρή ηλικία και μαζί με τα αδέλφια της κατέληξαν σε ένα ορφανοτροφείο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Μέσα στα 6 χρόνια διαμονής της στο ορφανοτροφείο, έμαθε την τέχνη της ραπτικής στο πλευρό των μοναχών.

Σε ηλικία 18 ετών, η Σανέλ έφυγε από το ορφανοτροφείο και για ένα διάστημα βιοποριζόταν ως τραγουδίστρια “cabaret” σε τσίρκο. Εκεί, υιοθέτησε και το ψευδώνυμο “Coco”, το οποίο, όπως δήλωσε αργότερα, ήταν μία σύντμηση της λέξης “coquette”. Καθοριστική για τη ζωή της αποτέλεσε η γνωριμία της με τον Ετιέν Μπαλσάν. Έχοντας αναπτύξει ένα ειδύλλιο με τον Μπαλσάν, η Σανέλ ξεκίνησε να σχεδιάζει καπέλα στο εργαστήριο κλωστοϋφαντουργίας του Μπαλσάν.

Το 1909, η Σανέλ άφησε τον Μπαλσάν για τον φίλο του, το καπετάνιο Άρθουρ Έντουαρντ Καπέλ, και ο δεύτερος τη βοήθησε οικονομικά, προκειμένου να ανοίξει την πρώτη της μπουτίκ στο Παρίσι στην οδό Rue Cambon 31, το 1910. Το 1913, άνοιξε μία ακόμα μπουτίκ στο Ντωβίλ και το 1915 η επονομαζόμενη “Chanel-Βiarritz” αποτέλεσε την τρίτη της μπουτίκ, η οποία είχε στο πελατολόγιό της αρκετά μέλη της ισπανικής υψηλής κοινωνίας. Η Σανέλ έκανε τη διαφορά, όταν εισήγαγε στον σχεδιασμό των ρούχων της το ύφασμα “jersey”, δημιουργώντας κομμάτια υψηλής ραπτικής από ένα ύφασμα που μέχρι πρότινος έβρισκε κανείς μόνο σε εσώρουχα. To 1921, το πρώτο άρωμα της Σανέλ, το “Chanel No. 5”, ήταν γεγονός. Ένα άρωμα που μέχρι και σήμερα θεωρείται ένα τα πιο διάσημα παγκοσμίως.

Πηγή εικόνας: e;.wikipedia.org

Το 1930, τα έσοδα της Σανέλ από τις μπουτίκ της ξεπερνούσαν τα 120 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα. Στη συνέχεια, ο Σάμουελ Γκόλντγουιν την κάλεσε στο Χόλυγουντ, προκειμένου να ντύσει αρκετές αστέρες της εποχής, όπως η Γκρέις Κέλι, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Γκλόρια Σουάνσον. Το στυλ της Σανέλ είχε πλέον παγιωθεί και αποτελούσε την τάση της εποχής.

Με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1939, η Σανέλ έκλεισε τα καταστήματά της. Ένα μελανό σημείο της ζωής της αποτέλεσε το ειδύλλιό της με τον Γερμανό διπλωμάτη, Hans Gunter von Dincklage. Με το ψευδώνυμο “Westminster”, η Σανέλ δρούσε ως πληροφοριοδότης των Nαζί. Μετά το τέλος του πολέμου, η Σανέλ πέρασε κάποια χρόνια στην Ελβετία, προτού επιστρέψει στο Παρίσι, το 1954. Η καχυποψία της γαλλικής κοινής γνώμης εξαιτίας της συνεργασίας της με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε συνδυασμό με τη νέα τάση της μόδας, το “New Look” του Κριστιάν Ντιόρ, συνέβαλαν στη μείωση της εμπορικής της επιτυχίας.

Η Κοκό Σανέλ πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1971 στο διαμέρισμά της, στο ξενοδοχείο Ritz, αφήνοντας πίσω μία τεράστια κληρονομιά στον χώρο της μόδας. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αν και κατά τη διάρκεια της ζωής της είχε συνάψει αρκετές σχέσεις. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Μαγδαληνής στο Παρίσι, όπου πληθώρα κόσμου παρευρέθηκε, προκειμένου να τιμήσει την πρωτοπόρο της μόδας του εικοστού αιώνα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.