19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Γκρέις Χόπερ

Fe-Memorance: Γκρέις Χόπερ


Του Χάρη Πασχάλη,

Η Γκρέις Μάρεϊ Μπριούστερ Χόπερ ήταν μαθηματικός, επιστήμονας της πληροφορικής και αξιωματικός του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1906 στη Νέα Υόρκη και ήταν κόρη του ασφαλιστή, Γουόλτερ Μάρεϊ και της Μαίρυ Βαν Χορν.

Σε ηλικία 16 ετών, δεν κατάφερε να εισαχθεί στο Κολλέγιο Vassar λόγω των χαμηλών της επιδόσεων στα Λατινικά, στόχο όμως που πέτυχε έναν χρόνο μετά. Το 1928, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Vassar με Bachelor στα μαθηματικά και στη φυσική και εντάχθηκε στο εργατικό δυναμικό του Κολλεγίου, στο οποίο και δίδασκε μέχρι και το 1943. Παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων της ως καθηγήτρια στο Vassar, συνέχισε τις σπουδές της στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Yale, όπου έλαβε Master το 1930 και Διδακτορικό το 1936. Το διδακτορικό στα μαθηματικά ήταν ένα σπάνιο επίτευγμα για την εποχή της.

Πηγή εικόνας: Newsbeast

To 1930, παντρεύτηκε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Βίνσεντ Φόστερ Χόπερ, και έμειναν παντρεμένοι μέχρι το διαζύγιό τους, το 1945. Το 1943, εντάχθηκε στις δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. ως ανθυποπλοίαρχος, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της χώρας της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια, έγινε ερευνήτρια σε ένα πρόγραμμα του Γραφείου Συντονισμού Υπολογιστών στα εργαστήρια Cruft του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Από το 1944 άρχισε να συνεργάζεται με τον Χάουαρντ Άικεν στον υπολογιστή Mark I και ήταν το τρίτο άτομο που κατάφερε να τον προγραμματίσει.

Το 1949, προσλήφθηκε ως Ανωτέρα Μαθηματικός στην εταιρεία υπολογιστών Έκερτ-Μόκλι. Εκεί, ανέπτυξε τον μεταγλωττιστή “Flow-Matic”, τον πρώτο μεταγλωττιστή γραμμένο στα Αγγλικά, ο οποίος ήταν προάγελλος της COBOL (Common Business-Oriented Language). Η εταιρεία των Έκερτ-Μόκλι εξαγοράστηκε στη συνέχεια από την εταιρεία Remington Rand το 1950. Η Ναύαρχος Χόπερ πήρε στρατιωτική άδεια από αυτή την εταιρεία από το 1967 μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 1971.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στη βιομηχανία, η ναύαρχος Χόπερ παρέμεινε σύμβουλος και λέκτορας για το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά από επτάμηνη συνταξιοδότηση, επέστρεψε στο ενεργό καθήκον στο Ναυτικό το 1967 ως ηγέτης στη Διοίκηση Αυτοματοποίησης Δεδομένων. Μετά την αποστράτευσή της από το Ναυτικό, το 1986, με τον βαθμό της Υποναυάρχου (τον οποίο έλαβε σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο), έγινε αμέσως ανωτέρα σύμβουλος της Digital Equipment Corporation, μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας στον κλάδο των υπολογιστών, και παρέμεινε εκεί για αρκετά χρόνια. Το 1991, έλαβε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και το 1996 ναυπηγήθηκε προς τιμήν της το πολεμικό πλοίο USS Hopper.

Τα πολλά ταλέντα της Ναύαρχου Χόπερ ήταν εμφανή. Είχε εξαιρετικές τεχνικές δεξιότητες, έντονα ανεπτυγμένο το στοιχείο της παρατηρητικότητας, αξιοποιούσε συνεχώς τις επιχειρηματικές και πολιτικές της γνώσεις και δεν εγκατέλειψε ποτέ τις καλές της ιδέες. Πέθανε στον ύπνο της στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια την 1η Ιανουαρίου του 1992.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.